Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF
Tolkningar av lagar och stadgar, Likabehandlingsprincipen, Lagen om ekonomiska föreningar (LEF), Bostadsrättslagen (BrL), vårdplikt, lydnadsplikt, lojalitetsplikt, informationsplikt, jäv (styrelse/stämma, för revisorer, HSB-representant, ledamöter, mötesordförande, m.fl.), trivselföreskrifter. Faktabanken innehåller många viktiga tips! Faktabanken RSS-feed för juridikforumet som du kan prenumerera på, utöver den möjlighet till prenumeration på ämnen som ges i forumet!

Fler nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2010-03-31, 23:26
peikko peikko är inte inloggad
Medlem
 
Reg.datum: Mar 2010
Inlägg: 4
Standard Hur får man någon vräkt i en brf?

I vårt hus har det flyttat in en man som stjäl som en korp… det är allt från delar på cyklar till verktygen (12000) för hantverkare. Två gånger har han blivet tagen i andras förråd, sista gången av polis, men han hade inget i händerna. inte åtalad, inte dömd, utan bara frisläppt i brist på bevis. Trots han blev tagen i annan bostadsrättsägares förråd.
Det enda dom kunde fälla honom för var ringa narkotikabrott..???
Vi som bostadsrättsägare känner oss överkörda. Finns det verkligen ingenting man kan göra?? Inte roligt att behöva sälja en lägenhet, där man lagt ned arbete och en massa pengar på renovering. Vi har begärt till styrelsen att dom får vräka honom. Men det går inte, enligt styrelsen i HSB. Betalar man inte avgiften (hyran) då kan du bli vräkt. Men när någon stjäl då är det tydligen fritt fram.
Är det någon som är insatt och vet vad som gäller???
Svara med citat
  #2  
Gammal 2010-04-01, 09:51
Francois Francois är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: tyresö
Inlägg: 803
Standard

Eftersom han har brutit sig in i andras förråd (och det borde ni kunna få bevis på från polisen, eller?), borde det räcka som anledning för att vräka honom, tycker jag. För att vräka en medlem krävs bara ett styrelsebeslut. Sen får den som drabbas överklaga, om han vill.
Om han överklagar, gör han det förmodligne hos hyresnänmden. Så kolla först med hyresnämden om ni har tillräckligt på fötterna.

Vräknings rutin skulle kunna se ut så där:
- brev att medlemmen ska flytta innan ett visst datum (kanske 6 månader bort)
- om han är kvar efter 6 månader, tvångsförsäljning (hur man gör detta ver jag inte, det är lätt om medlemmen inte betalar avgift, då blir det kronofogden, men eftersom han betalar, vet jag inte hur man ska göra detta).


Allt jag skrev här var bara gissning, har aldrig varit med om detta själv. Hoppas andra kommer med förslag och kommentarer.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2010-04-01, 10:40
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 423
Glad Kan man vräkas pga indicier om brott?

Notera att denna boende inte blivit dömd för något.
Spelar då alltså ingen roll om han t.o.m. blivit ertappad i andras förråd.
Har han inte blivit dömd så har han i juridisk mening ej heller begått någon brottslig handling.
Alltså kan han omöjligen bli vräkt på dessa grunder, hur galet man än kan tycka detta är eftersom det tycks uppenbart att personen ifråga försökt begå inbrott.

Peikko, du säger att styrelsen i HSB sagt att det inte går att vräka denna person. Jag förmodar att du menar styrelsen i din brf, för styrelsen i HSB-regionen har aldrig några åsikter.
Men denna styrelse har alltså rätt. Tyvärr.

Sedan kan man kanske fråga sig varför vi i Sverige har ett inte bara uselt rättsystem, utan även en i vissa avseende så inkompetent polisstyrka som inte klarar av att utreda eller lösa mer än några få procent av de brott som begås. Men det är en annan diskussion, och vi kan väl bara hoppas att vi någon dag får en svensk variant på CSI.

Systemet är fel i grunden. Det är samma sak som med störningar. En skällande hund där hundägarna i lägenheten inte vidtar rättelse borde vara fullvärdig grund för att "vräkas" från sin bostadsrätt. Men så lätt är det inte.

Lagen har bara tydliggjort ett fåtal grunder för "vräkning" från en bostadsrätt (t.ex. ohyra och försenad inbetalning av årsavgift), men det lämnar mycket att önska här.

Ni får väl sätta lite extra bra lås på dörrarna till era lägenheter och förråd så länge.

Se även faktabanken i forumet om avhysning av medlem i brf, bl.a.; Underrrättelser avhysning, vad säger lagen?

I faktabanken kan du hitta en hel del trådar som berör avhysning av medlem (ett ämne som dessutom diskuterats frekvent i forumet i olika trådar).
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE

Senast redigerad av Admin: 2010-04-01 klockan 10:56.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2010-04-01, 10:56
Francois Francois är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: tyresö
Inlägg: 803
Standard

Jo, det är som du säger. Men min poäng är att vräka ändå med hänvisning tills de brott mot stadgar/interna regler. Sen är det upp till den boende att överklaga. Överklagan han, får han kanske (förmodligen) bo kvar. Överklagar han inte, är han borta. Det var så jag tänkte.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2010-04-01, 20:23
peikko peikko är inte inloggad
Medlem
 
Reg.datum: Mar 2010
Inlägg: 4
Standard Svar till Admin.

Visst var det styrelsen i Brf som jag avsåg inte HSB. Bättre lås hjälper tyvärr inte, eftersom utrymmen består av träreglar och höns/kycklingnät.

I huset har nu 1 person flyttat, 2 haft hem mäklaren och lägenheterna är ute för försäljning , 5-6 stycken har avtalat tid med mäklare, så han kommer och gör en värdering av bostadsrätterna efter påsk. Och lyssnar man på folk så kan det säkert bli ett par till. Allt detta på grund av vår granne som gjort inbrott. Flertalet har bott i huset sedan det byggdes och har kommit upp i ålder, och känner sig väldigt otrygga i sitt boende.
Och han som gjorde ibrottsförsöket har fått klart för sig att brott lönar sig.

Med tanke på att det normalt säljs 1-2 lägenheter på ett år, och då pga att ägaren antingen har dött, eller hamnat på sjukhem pga ålder. så är det stor omsättning efter det inträffade.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2010-04-21, 09:32
Nanne Nanne är inte inloggad
Medlem
 
Reg.datum: Apr 2010
Ort: Västerås
Inlägg: 2
Granskning Det går att vräka en medlem och att få lägenheten tvångsförsåld

Hej!

Tvångsförsäljning av bostadsrätt

En bostadsrättsförening kan i vissa fall begära att en bostadsrätt i föreningen tvångsförsäljs.

Tvångsförsäljning kan endast ske om bostadsrättshavaren har förlorat sin rätt att använda lägenheten t.ex. genom att ha

• slarvat med att betala sina avgifter till föreningen
• vanvårdat lägenheten
• hyrt ut i andra hand utan lov eller
• på annat sätt allvarligt misskött sig som bostadsrättshavare

Ovanstående text är hämtad från kronofogdemyndighetens hemsida:

http://www.kronofogden.se/auktionsto...680006144.html

Föreningen och dess medlemmar är ställda under vissa regler som regeringen har bestämt. Dessa regler benämns "Bostadsrättslagen" samt "Lagen om Ekonomisk förening".
Dessutom har föreningen ”Stadgar” som medlemmarna har bestämt och fastställt vid föreningsstämma.
Det kan i vissa föreningar också finnas ”Allmänna ordningsregler”. Dessa regler har beslutats av föreningens styrelse. Ordningsreglerna inriktar sig i första hand på boendemiljö med hänsyn mot grannar och förening.
Den som äger bostadsrätten har huvudansvaret för att alla som bor och vistas i lägenheten följer föreningens ordningsregler och stadgar.

För att kunna vräka någon så måste det naturligtvis kunna bevisas att denne brutit mot någon av punkterna som kronofogden.se tagit upp och då det gäller punkten om "allvarligt misskötsel" så måste bevisen vara starka.

Bevisat inbrott i källarförråd är tillräckligt även om inte något stulits.

De föreningar som saknar nedtecknade "Allmänna ordningsregler" rekommenderar jag att de snarast tar fram dem. Lämpligt är att de delas ut till samtliga medlemmar och till alla nytillkomna medlemmar.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2010-04-21, 09:59
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 423
OBS! OBS! OBS! Bevisat inbrott ej tillräckligt som enda grund för avhysning

Bara en liten korrigering.
För att kunna "vräka" någon så är det bostadsrättslagen som man måste utgå från. Inte Kronofogdens allmänna text.

Och enligt lagen finns det då rutiner för hur detta ska gå till (dessa finns beskrivna i Faktabanken i detta forum).

Dvs det ska skickas anmodan om rättelse några gånger, socialtjänsten ska underrättas o.s.v.

Och sedan är frågan om inbrott verkligen är bevisat.
Det är ju tvärtom konstaterat att det var "brist på bevis".

Så tyvärr är är det inte så enkelt att avhysa någon från dennes bostadsrätt.
Inte ens om det skulle vara bevisat att personen ifråga begått inbrott i källarförråd. Tyvärr. Jag önskar att medlemmarna i en brf hade större säkerhet, men så är det inte, och så kommer det inte att bli förrän medlemmarna börjar organisera sig och ställer krav på lagstiftarna.
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE
Svara med citat
  #8  
Gammal 2010-04-21, 11:19
Nanne Nanne är inte inloggad
Medlem
 
Reg.datum: Apr 2010
Ort: Västerås
Inlägg: 2
Standard Det går att vräka en medlem trots att det inte föreligger något brott

Citat:
Ursprungligen skrivet av Admin Visa inlägg
Bara en liten korrigering.
För att kunna "vräka" någon så är det bostadsrättslagen som man måste utgå från. Inte Kronofogdens allmänna text.

Och enligt lagen finns det då rutiner för hur detta ska gå till (dessa finns beskrivna i Faktabanken i detta forum).

Dvs det ska skickas anmodan om rättelse några gånger, socialtjänsten ska underrättas o.s.v.

Och sedan är frågan om inbrott verkligen är bevisat.
Det är ju tvärtom konstaterat att det var "brist på bevis".

Så tyvärr är är det inte så enkelt att avhysa någon från dennes bostadsrätt.
Inte ens om det skulle vara bevisat att personen ifråga begått inbrott i källarförråd. Tyvärr. Jag önskar att medlemmarna i en brf hade större säkerhet, men så är det inte, och så kommer det inte att bli förrän medlemmarna börjar organisera sig och ställer krav på lagstiftarna.
Naturligtvis är det bostadsrättslagen i kombination med bostadsrättsföreningens stadgar och allmänna ordningsregler som gäller.
Att jag hänvisar till Kronofogdens allmänna text är för att det där mycket enklare för en lekman att hitta de olika anledningarna till att kunna vräka en medlem än läsa lagtexten med alla hänvisningar till stycken och paragrafer.
Om det finns tveksamheter om ni kan vräka er medlem eller ej så rekommenderar jag er att kontakta kronofogdemyndigheten.

Det behöver INTE vara ett lagbrott för att ni skall kunna vräka er medlem det räcker med att denne "på annat sätt allvarligt misskött sig som bostadsrättshavare".
Svara med citat
  #9  
Gammal 2010-04-21, 11:35
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 423
Glad Avhysning av medlem

Citat:
Ursprungligen skrivet av Nanne Visa inlägg
Det behöver INTE vara ett lagbrott för att ni skall kunna vräka er medlem det räcker med att denne "på annat sätt allvarligt misskött sig som bostadsrättshavare".
Det är sant. Det behöver inte vara ett "lagbrott" som någon dömts för i domstol.
I den aktuella frågan här om en medlem som hotar annan medlem (vilket är ett lagbrott) är det klargjort, bl.a. från rättsfall att detta kan leda till att medlemmen avhyses.

Men inte ens i detta fall, där det är klarlagt att det kan leda till avhysning, kan man helt säkert säga att det sedan verkligen leder till avhysning i motsvarande fall. Det är mer komplicerat än så.

Det är just att formuleringen "allvarligt misskött" lämnar så öppet för tolkningar som oftast försvårar avhysningar.

Det är mycket sällan bostadsrättshavare avhyses.
En styrelse kan alltid hota med avhysning, men om bostadsrättshavaren motsätter sig detta (vilket man får förutsätta är normalfallet) så är det sällan som styrelsen får sin vilja igenom.

Jag har själv blivit hotad med avhysning av den juridiskt helt okunniga styrelsen i min brf, med styrelsens påstådda anledning att jag inte släppt in hantverkare. Hade jag varit en "vanlig" medlem kanske styrelsen med stöd av sin advokat - och falsifierade fakta - skulle ha lyckats i sitt illvilliga uppsåt. Att inte släppa in "föreningen" i sin bostad uppges ju som ett skäl för att bli avhyst. Men sedan träder andra delar av regelverket in, och då faller styrelsens möjligheter.

Med tanke på att det finns en hel del dåliga & okunniga styrelser där ute så kanske vi ändå ska vara tacksamma över att lagen gör det så svårt att avysa en medlem i en brf.
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Vräkt i brf p.g.a stökigt i lägenhet? bjme Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 8 2011-11-01 23:36
Vräkt pga ägande av kamphund i brf linderothen Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 1 2011-01-06 14:07
Ekonomisk plan för brf, etc - Kan någon ge vägledning? Trötter Administration, förvaltning - Upphandling & Anbud - Ekonomi 5 2009-03-30 14:19
Störningar i brf - Rådvill, finns det någon som kan hjälpa? en till som är trött Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 5 2009-03-08 13:58
Ansvarsfrihet för styrelse i brf - Kan endast beslutas om på årsstämma? Trötter Motioner, årsredovisning, årsstämma, extrastämma 5 2009-02-17 00:20Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 12:00.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2020.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare