Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Administration, förvaltning - Upphandling & Anbud - Ekonomi
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Administration, förvaltning - Upphandling & Anbud - Ekonomi Ekonomisk-, drifts- och underhållsförvaltning, underhåll, underhållsplan, budget, planering, driftskostnader, ekonomisk plan, kapitaltillskott, kontering av fakturor, inventarielistor, inre fond, krav på upphandling, upphandling av förvaltning, offerter, entreprenörer, fastighetsskötsel, anlita HSB, tips på bra entreprenörer, varning för dåliga entreprenörer, skattefrågor, skattereduktion, ROT-avdrag, o.dyl. RSS-feed för detta forum om förvaltning, administration, upphandling, etc som du kan prenumerera på, utöver den möjlighet till prenumeration på ämnen som ges i forumet!
Fler nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2009-12-20, 11:46
Robban Robban är inte inloggad
Medlem
 
Reg.datum: Dec 2009
Inlägg: 1
Standard Avgiftshöjning i brf

Jag har i dagarna fått en lapp från styrelsen om en avgiftshöjning på 3,5% för 2010 för att klara alla renoveringar som komma skall. Vi är en ny förening som bildades för ca ett år sedan. Den ekonomiska planen vid ombildningen ska visa kostnaderna för 11 år framöver. Detta är framtaget vid 100% uppslutning. Det var det inte i vårat fall. Vi har ca 80 hyreslägenheter kvar.

Vid ombildningen blev den gamla styrelsen rekomenderad att ta en viss entrepenör för att sköta all teknisk och administrativ förvaltning för föreningen. Den tidigare styrelsen upptäckte ganska snabbt att detta var ett misstag, men med tanke på att man hade ett avtal som löpte i två år så var dett bara att gilla läget. Den nya styrelsen informerades om detta med tanke på att föreningen bokstavligen blöder pengar till detta bolag.

Det är så att den nya styrelsen med brist på erfarenhet förlitar sig totalt på den här entrepenören. Där finns än rad åtgärder man kan göra för att se över sina omkostnader i en förening.

Det som förvånar mig mest är att styrelsen inte har informerat om vad avgiftshöjningen gäller. Det enda man har lämnat som motivation är framtida renoveringar. Det är ytterst oroväckande att vi kanske skall betala för renoveringar som möjligen skall vara klara om 10 år. Borde det inte vara så att en styrelse för en dialog med sina medlemmar, och diskuterar om eventuella sparalternativ, samt att man skulle kanske ta upp detta på en stämma.

Taksam för svar.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2009-12-20, 16:09
Trötters avatar
Trötter Trötter är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Feb 2009
Ort: Ängelholm
Inlägg: 749
Skicka ett meddelande via MSN till Trötter
Standard

Det du skulle kunna göra är at skriftligen ställa frågor till styrelsen.

Frågeställning till styrelsen
  • Vad grundar styrelsen avgiftshöjningen på i budgeten, vilka kalkyler ligger till grund för höjningen
  • Har rekommendationen kommit från den ekonomiska förvaltaren om att höja årsavgiften
  • Hur ser framtida renoveringar/underhåll ut i underhållsplanen
  • Vilken plan har styrelsen för att hålla ner kostnaderna i föreningen
  • För sök komma med egna förslag på att hålla ner kostnaderna i föreningen. Som t ex. Minska värme förbrukningen, sänka vatten åtgången, arvodes sänkningar, byta förvaltare med ett års avtal mm.
Du kan säkert komma på fler frågor till styrelsen. Det kan vara smart att göra övriga medlemmar uppmärksammade på din/dina skrivelse till styrelsen så du skapa en opinion som omöjligt kan stödja dig i dit engagemang.

Försök få styrelsen att besvara dina frågor skriftligen, om nu inte styrelsen skulle svar på dina frågor så kan du vid stämma uppmana styrelsen att svara på dina frågor genom en motion. Om nu inte styrelsen skulle svara på stämma så har du möjlighet att begär en granskning angående dina frågor genom att votera på stämman. Det räcker att du får med dig 10% av närvarande medlemmar på stämma för att granskningen skall utföras på föreningens bekostnad.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2010-01-10, 21:09
totiki totiki är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Aug 2008
Ort: sthlm
Inlägg: 2 204
Standard

Det har varit väldigt vanligt att nya föreningar bildats på s k. glädjekalkyl. Under 2000 talet har detta förfarande minskat. Därmed inte sagt att det alldeles upphört.
Utan vidare information om den belägenhet er förening är utsatt för finns ingen möjlighet att svara på din fråga.
__________________
STÄMMAN JUBLAR!! FANTASTISKT!! TROLLERI!! GÖR DET IGEN!!
Och När tycker Man? Att Evigheten Ska gå och Lägga sig?
Grottekvarnen ett Levande Slukhål!
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Oskälig avgiftshöjning i brf? Admin Administration, förvaltning - Upphandling & Anbud - Ekonomi 4 2011-11-04 21:37
Styrelsen ljög om avgiftshöjning i brf vid köp av lägenhet Issymis Administration, förvaltning - Upphandling & Anbud - Ekonomi 9 2011-04-04 16:54
Kombinerad kapitalinsats och avgiftshöjning i brf Sesanola Administration, förvaltning - Upphandling & Anbud - Ekonomi 31 2011-03-07 00:22
Mäklare missade att berätta om avgiftshöjning i brf hackspetten Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 7 2010-10-12 23:39
Väsentlig avgiftshöjning i bostadsrättsförening Admin Faktabanken 0 2009-03-24 01:41Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 06:05.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2020.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare