Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF
Tolkningar av lagar och stadgar, Likabehandlingsprincipen, Lagen om ekonomiska föreningar (LEF), Bostadsrättslagen (BrL), vårdplikt, lydnadsplikt, lojalitetsplikt, informationsplikt, jäv (styrelse/stämma, för revisorer, HSB-representant, ledamöter, mötesordförande, m.fl.), trivselföreskrifter. Faktabanken innehåller många viktiga tips! Faktabanken RSS-feed för juridikforumet som du kan prenumerera på, utöver den möjlighet till prenumeration på ämnen som ges i forumet!

Fler nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2009-10-03, 23:09
sameman sameman är inte inloggad
Medlem
 
Reg.datum: Oct 2009
Inlägg: 6
Standard Kan styrelse vräka mig om jag delar ut information i brf?

Bakgrunden till min fråga är att vi i vår förening med 208 medlemmar har en styrelse som många är missnöjda med. Det finns en medlemstidning(informationsblad) med tre redaktörer där det skrivs saker som är starkt vinklade i många avseenden. Det ges föga möjlighet som enskild medlem att bemöta felaktigheter. Det jag skulle vilja göra är att dra igång en egen webbplats som alla medlemmar fick tillgång till och ge vår syn och ge möjlighet till andra också, tex lägga ut motioner som man skickat in så medlemmar i lugn och ro kan läsa om dem i god tid inför en stämma. Att dra igång en sån sak skulle säkert inte vara populärt hos vissa. Frågan är om en styrelse med laglig rätt kan hota om vräkning eller andra saker för ett sådant initiativ?
Svara med citat
  #2  
Gammal 2009-10-04, 09:31
Einar Einar är inte inloggad
Tera-medlem
 
Reg.datum: Jan 2009
Ort: Kristianstad
Inlägg: 107
Standard

Det du anger du vill göra faller helt inom ramen för vår yttranderätt och blir en rent privatsrättslig fråga ifall någon känner sig förolämpad eller dylikt. Om denne "någon" skulle anse sig vara förolämpad i något avseende får vederbörande i sådant fall stämma dig privat.

Det du avser göra har inget med de lagar som gäller inom bostadsrättsområdet att göra. Om stadgarna mot förmodan skulle ange en sådan sak som grund för uppsägning så gäller inte den bestämmelsen, då den fria yttranderätten går långt före. Se bara till att du följer bestämmelserna i PUL (personuppgiftslagen) på den tänkta webbsidan.

På det här forumet finns mycket hård kritik mot vissa föreningar och dess styrelser. Om dina farhågor skulle vara sanna skulle många av oss vara vräkta redan. Med detta sagt så kan det inte uteslutas att styrelsen kommer hota med vräkning eller skicka uppsägningsbrev. Men en sådan uppsägning måste vara sakligt grundad och kan överklagas i hyresnämnden.

Vi har själva upplevt i vår förening att man skriftligt hotat med uppsägning för att någon varit inblandad i en privat diskussion med andra medlemmar och därvid kallat detta för "störning". Men det är bara att säga att man med glädje tar ett sådant ärende till hyresnämnden och att då kommer alla fakta komma i dagens ljus!
__________________
E.S
Svara med citat
  #3  
Gammal 2009-10-04, 11:16
sameman sameman är inte inloggad
Medlem
 
Reg.datum: Oct 2009
Inlägg: 6
Standard

Det känns skönt att veta. Tack för svaret
Svara med citat
  #4  
Gammal 2009-10-05, 09:44
Francois Francois är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: tyresö
Inlägg: 803
Standard Pul

Angående PUL, riskerar du förmodligen inget om du håller dig till sanningen som handlar om styrelsens arbete. Det är i alla fall tolkningen jag gör av lagändringen som gjordes 2007.

Kolla lagen:

"Den förenklade regleringen innebär att vardaglig ostrukturerad behandling i princip får utföras fritt så länge man inte kränker den uppgifterna avser. Kränkande behandling är således fortfarande otillåten. För att avgöra om en behandling är kränkande måste man göra en samlad bedömning av hur känsliga uppgifterna är, i vilket sammanhang de förekommer, för vilket syfte de behandlas, vilken spridning de har fått eller riskerar att få, samt vad behandlingen kan leda till. Man får således göra en avvägning i det enskilda fallet där den registrerades intresse av en fredad, privat sfär vägs mot andra motstående intressen.

Vid behandling av personuppgifter i regelrätta register eller andra samlingar av personuppgifter som är ordnade så att det ska bli enklare att söka efter eller sammanställa personuppgifter, till exempel databaser eller stora dokument- och ärendehanteringssystem gäller fortfarande hanteringsreglerna för alla personuppgifter i systemet."

Datainspektionen, personuppgiftslagen

Senast redigerad av Admin: 2010-11-29 klockan 14:28.
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Rätt att vräka man som hotat sina grannar - YA Admin Senaste Nytt 0 2010-05-29 00:26
Kan styrelse vägra lämna ut information? Oskar Styrelse - arvode, styrelseprotokoll, arbetsordning, revisorer 3 2010-03-04 14:46
Kan styrelsen i brf vräka kaniner? Josie Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 7 2009-03-17 13:55
(Lyx)renovering för delar av föreningen, ingen avgiftshöjning för berörda Erikejw Administration, förvaltning - Upphandling & Anbud - Ekonomi 14 2008-09-30 20:13Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 16:24.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2020.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare