Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Badrum/badrumsrenovering, Stamrör/stamrörsbyte, Rör/ledningar
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Badrum/badrumsrenovering, Stamrör/stamrörsbyte, Rör/ledningar
Vatten, avlopp, golvbrunn, relining/partiellt, våtrum/kök, ballofixer, handdukstork, termostat, element/radiatorer, ventilation, mögel, vattenskada/fuktskada, brand/checklista, ombyggnad/renovering, yt- och tätskikt, skadestånd, försäkringsregler/självrisk/åldersavdrag RSS-feed för detta forum om badrum, stamrör, vatten- och fuktskador, etc som du kan prenumerera på, utöver den möjlighet till prenumeration på ämnen som ges i forumet!

Nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2009-08-14, 11:49
Luci Luci är inte inloggad
Duktig medlem
 
Reg.datum: Jun 2009
Ort: Göteborg
Inlägg: 11
Standard Kvalificerad majoritet vid stamrenovering/badrumsrenovering i brf

Vi ska ha en extrastämma där vi ska rösta om huruvida vi ska genomföra en stamrenovering eller inte. I stadgarna står det inte hur många röster man måste ha för att få ett godkännande.

Är det 2/3 majoritet på stämman som gäller för att ett beslut om renovering av stammar i föreningen ska gälla?

Senast redigerad av Admin: 2011-12-07 klockan 11:33.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2009-08-14, 12:39
totiki totiki är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Aug 2008
Ort: sthlm
Inlägg: 2 204
Standard Vad krävs för att beslut om stambyte/renovering av stammar ska gå igenom?

Så här svarar Admin i ett annat inlägg:
Citat:
Ursprungligen skrivet av Admin Visa inlägg
Under vissa omständigheter kan föreningen tvinga medlemmarna till badrumsrenovering. Det finns faktiskt ett aktuellt rättsfall på detta (från 2008, om jag minns rätt).

Det krävs då kvalificerad majoritet, i form av 2/3 majoritetsbeslut, för detta på en stämma som genomförts enligt regelverket samt hyresnämndens godkännande.
Det måste dessutom finnas ett berättigat behov för badrumsrenoveringen (i annat fall kommer hyresnämnden ändå inte att ge sitt godkännande). Och badrumsrenoveringen ska genomföras tillsammans med annan större underhållsåtgärd i föreningen (t.ex. stambyte) som hör ihop med badrumsrenoveringen.
Jag vet inte hur ni tänkt genomföra er stämma om stamrenoverig. Men det är bra om styrelsen redovisar hur upphandlingen gått till, vilka offerter föreningen fått in och vilka offerter styrelsen förordar samt hur dessa offerter ser ut.

Särskilt viktigt tror jag det är att ni redovisar det underlag ni sammanställt till anbudsförfarandet så medlemmarna förstår vad som det är menat ska ingå.

I ert fall kanske det endast gäller stambyte. Stambyten är dock av en sådan karaktär att badrumsrenoveringar i de flesta fall blir aktuella.

Hur stor är föreningen o s v.? Fyll i din profil här i forumet lite mer detaljerat så kan du säkert få mer hjälp.
__________________
STÄMMAN JUBLAR!! FANTASTISKT!! TROLLERI!! GÖR DET IGEN!!
Och När tycker Man? Att Evigheten Ska gå och Lägga sig?
Grottekvarnen ett Levande Slukhål!

Senast redigerad av Admin: 2011-12-07 klockan 11:05.
Svara med citat
  #3  
Gammal 2009-08-14, 13:25
Luci Luci är inte inloggad
Duktig medlem
 
Reg.datum: Jun 2009
Ort: Göteborg
Inlägg: 11
Standard Medlemmarna i föreningen erhållit sammanfattning av inkomna anbud

Jo, vi ska faktiskt renovera badrummen samtidigt som stammarna i fastigheten renoveras.

Föreningen har fått in anbud på renoveringen och lämnat över en sammanfattning av dessa tillsammans med stämmokallelsen.

Vi ska dessutom gå igenom hur stora avgiftshöjningarna kommer att bli och hur vi gör med lånen.

En representant kommer från konsultfirman som sköter projekteringen av renoveringen av stammar och badrum. Konsulten kommer att prata om hur allt kommer att gå till med renoveringen.

Jag tror de flesta av medlemmarna är positivt ställda inför det renoveringen, men bara för att känna till alla fakta så ska det alltså vara minst 2/3 av de röstande som röstar ja till badrums- och stamrenovering?

Senast redigerad av Admin: 2011-12-07 klockan 11:10.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2009-08-14, 14:10
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 424
Glad Hur ett stambyte med badrumsrenovering ska utföras i en brf

Det är mycket praktiskt att passa på att renovera badrummen samtidigt som ett stambyte görs. Det är definitivt att rekommendera.

I min egen brf begrep varken styrelse eller medlemmar att badrumsrenovering ska göras isamband med stambyte. Styrelsen planerade inte något överhuvudtaget för en badrumsrenovering, och alla medlemmar (utom jag) skörtades upp rejält när de på helt egen hand passade på att renovera sina badrum i samband med stambytet via individuella beställningar. Styrelsen i min brf arbetar inte för medlemmarna och upphandlade inte badrumsrenovering, utan detta fick var och en själv fixa på egen hand utan styrning, kontroll eller stöd från någon.

1/6 av medlemmarna i min brf lät renovera sina badrum och fick betala ca 80.000 kr/3 kvm badrum för i princip enbart kaklingsdelen.

Om styrelsen begripit att renoveringen av badrummen skulle upphandlas - och att styrelsen har en skyldighet att göra detta bl.a genom portalparagrafen i stadgarna -, och medlemmarna i sin tur begripit fördelarna med detta, så lär priset ha landat på under hälften.

Om sedan medlemmarna lyssnat på mig så hade de sparat ännu mer pengar, för då skulle medlemmarna inte genomfört sina badrumsrenoveringar precis innan ROT-avdraget infördes.

För stambytet räcker det alltså med att 51 % av de på stämman röstberättigade som röstar för att detta ska genomföras. För badrumsrenovering (och allt som föreningen gör i bostadsrättshavarnas lägenheter och som ligger utanför föreningens ansvarsområde) krävs 2/3 majoritet (vilket tydligt ska dokumenteras i protokoll med röstlängd).

Det är endast ett fåtal tillfällen i en bostadsrättsförening när det krävs något annat än 51 % majoritet för att beslut ska anses bifallet. Här finns en lista över vilka beslut dessa är;
Beslut i brf - Hur och med vilken majoritet på stämma?

Ni verkar genomföra renoveringen på ett korrekt sätt i er brf så det kommer säkert att bli 2/3 majoritet till att renovera badrummen, men tänk på att det ska ske rättvist och i enlighet med likhetsprincipen. Styrelsen måste ha en plan för de bostadsrättshavare som nyligen renoverat sina badrum. De ska inte betala för andras badrumsrenoveringar om de själva betalat för sin egen. Likabehandlingsprincipen ska följas.

Tänk på att hyresnämnden under vissa omständigheter kan sätta stopp för badrumsrenovering för de bostadsrättshavare som ev. opponerar sig.

Sammanfattningsvis;
  • Minst 2/3 majoritet av de röstande för badrumsrenovering (51 % majoritet för stambytesbeslut)
  • Hyresnämndens godkännande av badrumsrenovering
  • Renovering ska utföras i enlighet med likhetsprincipen (ingen medlem ska förfördelas vid renoveringen)
  • Rejält med skriftlig information till alla medlemmar
  • Kvalificerad upphandling med minst 3, helst minst 5, seriöst utformade anbudsförfrågningar för både badrumsrenovering och stambyte
  • Utnyttja ROT-avdraget för badrumsrenoveringen
Det är en hel del att tänka på och dessa typer av underhållsåtgärder kräver en mycket noga planering för att kaos inte ska uppstå i föreningen!


För mer information om röstning och röstlängd i brf, se bl a;
Beslut på stämman - olika typer av majoritet - Faktabanken

Stämma - Beslut på stämman, votering - Faktabanken

Rösträtt för medlem, stämma - Röstlängd - Faktabanken

Beslut i brf - Hur och med vilken majoritet på stämma? - Hur röstar man i en brf? Med hur stor majoritet måste beslut tas vid röstning för att beslut ska gå igenom. Med exempel. Faktabanken

Röstning 2/3 beslut, hur räknas det? - Hyresnämnden tror att blankröster ska räknas in i majoritetsbeslut vid röstning på stämma

Olika typer av majoritet vid röstning på stämma - Röstning med enkel majoritet

Hur avgörs beslut på stämma vid lika röstetal?

Vem får rösta på en bostadsrättsförenings stämma (årsstämma eller extrastämma)? - Vem har rösträtt i en brf? Rösta via ombud. Exempel på jävsituationer vid röstning på föreningsstämma

Får sambo till styrelseledamot rösta på stämman i föreningen? - I vilka frågor får styrelsen inte rösta på stämman?

Ombud och biträde på stämman - Faktabanken
Regelverk för ombud på stämma i brf, hur många röster? - I röstlängden ska framgå vem som utövar rösträtt

Exempel på fullmakt i brf - En genomtänkt mall för fullmakt vid röstning i bostadsrättsföreningen
Mall för fullmakt till ombud - Exempel på hur en giltig fullmakt ska se ut i en brf. Regelverk för ombud. Vem får vara ombud i föreningen?
Vad gäller för fullmakter? - Frågor och svar om röstning via fullmakt? Hur länge gäller en fullmakt?
Fuska med fullmakt i brf
Hur ska giltig fullmakt se ut? - Vad ska fullmakt för röstning innehålla?
Regelverk för röstning via fullmakt - Kan två medlemmar i samma familj (samma bostadsrätt) ta var sin fullmakt?

Vem får rösta på stämma i brf för avliden medlem? - Hur styrker den som röstar för avliden medlem sin legitimitet och hur ska detta redovisas av styrelsen?

Får medlem som äger två lägenheter rösta två gånger på föreningsstämma i brf? - Har medlem lika många röster som bostadsrätter?
Rösträtt per medlem eller per bostadsrätt i brf? - Möjlighet att köpa sig mer makt i en brf, jämfört med andra medlemmar
Hur många röster har medlem som äger fler än en bostadsrätt?
Två röster tillsammans trots gifta/sammanboende i två lägenheter i samma brf? - Hur stor andel som innehas av bostadsrätt ej relevant för rösträtt
Har ordföranden, som äger tre lokaler i föreningen, tre röster på stämman? - "En röst per medlem som innehar bostadsrätt gemensamt"

Är frågan om ansvarsfrihet ett majoritetsbeslut? - Hur många röster krävs för att neka ansvarsfrihet för styrelsen i en brf?
Är röstning på stämma om ansvarsfrihet för styrelsen ett minoritetsbeslut?
Vem får rösta på föreningsstämman i frågan om ansvarsfrihet? - Kan medlem som ingått i styrelsen rösta mot ansvarsfrihet eller är denna medlem jävig vid röstning?
Styrelsen röstar i egen sak vid frågan om ansvarsfrihet - Är styrelsens ledamöter röstberättigade om styrelsens ansvarsfrihet?

Har styrelsen rösträtt i frågan om utbyte av styrelse? - Får styrelseledamot rösta på stämma om att byta ut styrelse?

Kan man rösta i ett ärende som finns på dagordningen men endast som diskussions/informationspunkt? - Kan beslut tas under diskussionspunkt i dagordning?

Kan stämman rösta om att få in en ny punkt i dagordningen?

Förfalskade fullmakter, mutade ja-röstare och slagsmål på stämman - Artikel i SDS om hur det kan gå till vid röstning i samband med ombildning
Fusk vid rösträkning på stämma i samband med ombildning - Hur vet man att rösträkning gått rätt till?

Har HSB 1 eller 2 röster i bostadsrättsförening hörande till HSB? - Har HSB-ledamot rösträtt på föreningsstämma?

Röstning på föreningsstämma om inglasning, socialens röster inräknade?

Röstning i samband med balkongbygge - Hur stor majoritet måste det vara vid röstningen för att balkongbygge ska gå igenom?

HSB/Mötesordförande, tillika advokat, hittar på vad som gäller avseende röstning om nya stadgar

Exempel på stämma med sluten röstning där röstning ändå genomförs öppet

Måste inte större förändringar i brf röstas om på stämma? - Styrelsens rättighet att ta beslut om TV/bredband/telefoni

Vid röstning på stämma, måste ej närvarande medlemmar också tillfrågas? - Röstning om tillbyggnad av entré

Vid röstning på stämma om garage fick de med garage inte rösta - Fick ej rösta "i egen sak"

Illojal styrelseledamot - röstar mot sig själv på stämman - Illojalt för ledamot att rösta mot styrelsens förslag?

Får styrelsen rösta om motion? - Får styrelseledamot rösta i motion som innebär ändring av styrelsebeslut?

Rösta på sin egen motion - Styrelsens ordförande säger att medlem inte får rösta på sin egen motion

En nej-röst räcker för att beslut ej ska genomföras? - Veto-rätt i brf? Röstning per capsulam

HSB:s kod för föreningsstyrning - - 2:a principen; "Medlemmarna i primärkooperativ har lika rösträtt (en medlem, en röst)".
1.3.4 "Röstning ska genomföras på ett formellt, noggrant och tillgängligt sätt. Vid föreningsstämman ska det användas en rättvis och tydlig metod för rösträkning och stämmoordföranden ska förklara denna metod".


Arbetsordning för styrelse i en brf - Majoritetskrav vid styrelsebeslut

Styrelsemöte brf - Lägga ner sin röst/reservera sig

HSB-ledamotens rätt att rösta om inträde i brf på styrelsemöte - HSB Riksförbund svarar

Rösta in vicevärd i styrelsen - Jäv?
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE

Senast redigerad av Admin: 2012-03-24 klockan 22:02.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2009-08-14, 17:18
Gusten Gusten är inloggad nu
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Nov 2008
Ort: Sundbyberg
Inlägg: 3 570
Standard Badrumsrenovering utförs med fördel i samband med stambyte - ROT-avdrag

Med tanke på erfarenheterna i Admins förening med höga kostnader för
individuellt beställda badrumsrenoveringar, så verkar det fördelaktigt om
alla orenoverade badrum kan renoveras i samband med stambytet.

Om man dock beslutar med 2/3 majoritet att alla badrum som inte redan
är renoverade SKA renoveras, så blir ju föreningen beställare och
betalare av badrumsrenoveringarna. Då blir det väl inget ROT-avdrag?

Senast redigerad av Admin: 2011-12-07 klockan 11:27.
Svara med citat
  #6  
Gammal 2009-08-14, 17:28
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 424
Glad För ROT-avdrag krävs att respektive bostadsrättshavare är beställare av renovering

Det är helt korrekt. En absolut förutsättning för att ROT-avdraget ska gälla är att varje bostadsrättshavare själv beställer badrumsrenoveringen.

Men det är inget som hindrar att föreningen gör en upphandling baserat på x st badrumsrenoveringar. Det kräver lite planering men det finns stora pengar att tjäna på en gemensam upphandling.

En annan fördel med att varje bostadsrättshavare beställer renovering av badrum blir att det i framtiden inte kan uppstå någon diskussion om vem som ansvarar för vad. Dvs, underhållsansvaret för badrummet är klarlagt och följer regelverket.

En svårighet är att avgöra vad som ska anses som renoverat badrum eller ej.
Hur många år bakåt ska gälla som "nyrenoverat"?
Här måste en enhetlig, rättvis och tydligt uttalad policy gälla så att likabehandlingsprincipen följs.

Beroende på vilken typ av stambyte man gör så kan det vara så att även nyrenoverade badrum måste renoveras ännu en gång.

Det kan också finnas badrum som tidigare renoverats felaktigt och därav är en fara för föreningen, även om renoveringen gjorts nyligen.

Här är ett extremt viktigt inlägg i sammanhanget;
Ersättningspolicy vid stambyte
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE

Senast redigerad av Admin: 2011-12-07 klockan 11:32.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2009-08-14, 17:59
Gusten Gusten är inloggad nu
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Nov 2008
Ort: Sundbyberg
Inlägg: 3 570
Standard För att kunna nyttja ROT-avdrag ska badrumsrenovering inte beslutas på stämma

Vid individuellt beställda badrumsrenoveringar som berättigar till
ROT-avdrag måste alltså badrumsrenovering vara frivilligt och
inte beslutat på föreningsstämma om jag uppfattat det rätt.

Föreningen får väl i så fall försöka värva så många medlemmar som möjligt
och ta in offert för de bostadsrätthavare som vill renovera.

Senast redigerad av Admin: 2011-12-07 klockan 11:36.
Svara med citat
  #8  
Gammal 2009-08-14, 18:06
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 424
Glad

Exactemento. Det är viktigt att tänka på att om man vill utnyttja ROT-avdraget för badrumsrenovering så måste renoveringen av badrummen bygga på frivillighet.

Om en förutsättning för stambytet är att badrummen renoveras så fungerar det inte med "frivillig" renovering. Då faller stambytet om det bara är en medlem som motsätter sig detta av ekonomiska eller andra skäl.

Kan stambytet genomföras enligt den väg man väljer för detta utan att badrummen absolut måste renoveras samtidigt så är det emellertid en stor vinst för varje medlem att renovera sitt badrum till ett pris som man annars inte kan slå.

Alternativen är alltså i princip;
  1. Stämman beslutar med 2/3 majoritet (och alla andra gällande förutsättningar som jag tidigare nämnt) att badrumsrenovering ska göras i föreningens bostadsrätter, men då kan bostadsrättshavarna ej erhålla ROT-avdrag, och badrumsrenoveringarna blir avsevärt dyrare.
  2. Stämman beslutar med enkel majoritet att styrelsen ska samordna badrumsrenovering och göra en upphandling för de bostadsrättshavare som önskar få sina badrum renoverade i samband med stambytet/stamrenoveringen. Egentligen krävs inget stämmobeslut för detta, men det är aldrig fel att involvera medlemmarna i föreningen så mycket som möjligt.
Sedan kan det finnas mer eller mindre tveksamma avarter på ovanstående två alternativ. Mer om det i andra trådar här i forumet.
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE

Senast redigerad av Admin: 2011-12-07 klockan 11:58.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2009-08-15, 11:31
Francois Francois är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: tyresö
Inlägg: 803
Standard Kan medlem få ROT-avdrag om förening beställer och räkning går till medlem?

Är det verkligen så att medlemen själv måste beställa sin badrumsrenovering på ett "frivilligt" sätt för att få ROT-avdrag? Detta tvivlar jag på.

Jag tycker det borde räcka att bostadsrättshavaren accepterar att han ska betala för badrumsrenoveringen och att räkningen för renoveringen går till bostadsrättshavaren, i stället för till föreningen. Eller?

Senast redigerad av Admin: 2011-12-07 klockan 12:17. Anledning: Glömde nåt
Svara med citat
  #10  
Gammal 2009-08-15, 11:45
totiki totiki är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Aug 2008
Ort: sthlm
Inlägg: 2 204
Standard ROT förutsätter avtal mellan bostadsrättshavare (beställare) och företag/hantverkare

Jag tror faktiskt att skattemyndigheten kräver att det finns ett avtal mellan parterna för att hantverkaren ska kunna få ROT-delen utbetald från skattemyndigheten. Det är mellan avtalsparterna kontraktet ställs, inte till en tredje betalande part.

Dessutom måste det finnas ett avtal för badrumsarbetet för att man skall kunna åberopa reklamationsrätt eller garantier.
__________________
STÄMMAN JUBLAR!! FANTASTISKT!! TROLLERI!! GÖR DET IGEN!!
Och När tycker Man? Att Evigheten Ska gå och Lägga sig?
Grottekvarnen ett Levande Slukhål!

Senast redigerad av Admin: 2011-12-07 klockan 12:09.
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Stamrenovering i badrum - Hjälp !! pejo63 Badrum/badrumsrenovering, Stamrör/stamrörsbyte, Rör/ledningar 1 2010-10-12 21:56
Stambyte / stamrenovering i brf - Vem ska stå för kostnader i lgh? Pamela Badrum/badrumsrenovering, Stamrör/stamrörsbyte, Rör/ledningar 1 2009-11-05 14:15
Beslut på stämman - olika typer av majoritet Admin Motioner, årsredovisning, årsstämma, extrastämma 0 2008-05-08 17:01
Olika typer av majoritet.... tractors Motioner, årsredovisning, årsstämma, extrastämma 4 2008-05-06 13:39Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 13:56.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2022.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare