Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF
Tolkningar av lagar och stadgar, Likabehandlingsprincipen, Lagen om ekonomiska föreningar (LEF), Bostadsrättslagen (BrL), vårdplikt, lydnadsplikt, lojalitetsplikt, informationsplikt, jäv (styrelse/stämma, för revisorer, HSB-representant, ledamöter, mötesordförande, m.fl.), trivselföreskrifter. Faktabanken innehåller många viktiga tips! Faktabanken RSS-feed för juridikforumet som du kan prenumerera på, utöver den möjlighet till prenumeration på ämnen som ges i forumet!

Fler nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2009-06-17, 15:09
Gusten Gusten är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Nov 2008
Ort: Sundbyberg
Inlägg: 3 508
Standard SBC överklagar nekat åldersavdrag - Förening kan ej göra åldersavdrag mot brh

Med SBC:s hjälp ansöker en förening om prövningstillstånd i Högsta domstolen
för att man tvingats ersätta en bostadsrättshavare för brandskador utan
att få göra s.k åldersavdrag. Föreningens ersättning från försäkringen
minskades genom åldersavdrag, men föreningen kunde alltså inte i sig tur
göra åldersavdrag gentemot bostadsrättshavaren när föreningen ersatte
äldre inredning med ny efter branden. SBC tycker att bostadsrätthavaren
på detta sätt har tjänat på branden på övriga medlemmars bekostnad.
Troligen skulle det under hösten komma besked om huruvida Högsta
domstolen tar upp fallet.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2009-06-18, 17:15
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 423
Glad Förening står för åldersavdrag

Mycket intressant !!!

Jag har tidigare framfört min åsikt om att det är helt galet att en bostadsrättshavare ska stå för åldersavdraget om föreningen eller en annan medlem orsakar en skada som får konsekvenser för denna bostadsrättshavare.

Det i sig gör ju att man inte kan bo i en bostadsrätt överhuvudtaget.

HSB, och de övriga bostadsorganisationerna lyfter inte ett finger för att hjälpa enskilda medlemmar. Bostadsorganisationerna är enbart till för styrelserna och inte för medlemmarna, vilket är trist. Men jag kommer att försöka påverka att lagarna ändras och tydliggörs i denna fråga.

Jag hittade detta i SBC Direkt # 5 2009;
Citat:
SBC överklagar domstolsbeslut om åldersavdrag
Det ska aldrig ”löna sig” att drabbas av en försäkringsskada. Därför gör försäkringsbolagen som regel ett så kallat åldersavdrag från försäkringsersättningen på grund av att den skadade egendomen minskat i värde genom ålder och bruk. I ett par uppmärksammade hovrättsdomar har bostadsrättsföreningar blivit ersättningsskyldiga mot bostadsrättshavare därför att hovrätterna inte har kunnat finna någon begränsning i bostadsrättsföreningarnas ansvar att återställa de skadade lägenheterna efter de bränder som inträffat.
Enligt bostadsrättslagen begränsas medlemmens ansvar för det inre underhållet i lägenheten när det gäller skador orsakade specifikt av brand, vattenledningsskador och ohyra. Detta är en undantagsregel från grundregeln i BrL 7 kap 12 § 2 st (som jag skrivit om innan).
Föreningen ska alltså svara för reparationer i lägenheten på grund av brand och vattenledningsskador. Eftersom det inte finns någon begränsning för vad föreniningen ska återställa så har det alltså i ett antal hovrättssdomar beslutats att föreningen ska stå för hela kostnaden för återställandet inklusive åldersavdraget, och inte medlemmen.

Detta vill tydligen SBC försöka ändra på så att i stället de enskilda medlemmarna drabbas hårt för skador som andra orsakat.


PS.
Det finns försäkringar som föreningar kan teckna för att medlemmarna ska slippa åldersavdrag - till största delen, inte fullt ut - (vilket jag tror även enskilda medlemmar kan göra), men det är förmodligen inga eller enbart enstaka föreningar som tecknat en dylik försäkring.

PS 2.
Som jag också nämnt tidigare så har jag själv haft en försäkringsskada i mitt sommarhus orsakad av en annan part. Efter en lång process slutade det med att jag jag inte behövde betala en krona i åldersavdrag, försäkringsbolaget ersatte mig fullt ut.

Se även;
Dyra vattenskador (DN)
där det bl.a. står;
"Kostnaderna för vattenskadorna har ökat de senaste tre åren hos Länsförsäkringar. Under 2008 var ersättningarna nära 440 miljoner kronor. Men antalet skador har varit mer eller mindre konstant kring 13.000 om året.".
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE

Senast redigerad av Admin: 2011-03-19 klockan 22:51.
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Energideklaration sågas av förening - E24 Admin Senaste Nytt 4 2019-09-03 05:41
Nekat underhåll Micke_80 Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 3 2011-11-15 18:49
Skadestånd på 1,3 mkr för styrelse pga nekat medlemskap i brf Admin Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 22 2011-04-30 22:42
HSB vinner hustvist - boende överklagar - Sydsvenskan Admin Senaste Nytt 0 2010-10-21 13:00
Styrelselös förening? nojo Styrelse - arvode, styrelseprotokoll, arbetsordning, revisorer 3 2010-09-26 17:54Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 16:36.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2020.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare