Forum för alla i bostadsrätt
 

Backa   Forum för alla i bostadsrätt > Huvudforum > Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF
Registrera FAQ Kalender Sök Dagens inlägg Markera forum som lästa

Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF
Tolkningar av lagar och stadgar, Likabehandlingsprincipen, Lagen om ekonomiska föreningar (LEF), Bostadsrättslagen (BrL), vårdplikt, lydnadsplikt, lojalitetsplikt, informationsplikt, jäv (styrelse/stämma, för revisorer, HSB-representant, ledamöter, mötesordförande, m.fl.), trivselföreskrifter. Faktabanken innehåller många viktiga tips! Faktabanken RSS-feed för juridikforumet som du kan prenumerera på, utöver den möjlighet till prenumeration på ämnen som ges i forumet!

Fler nyheter Mer nyheter Webbradio

Svara
 
Ämnesverktyg Visningsalternativ
  #1  
Gammal 2009-06-03, 09:11
S_A S_A är inte inloggad
Medlem
 
Reg.datum: Jun 2009
Ort: Solna
Inlägg: 5
Standard Massor med fel efter köp av bostadsrätt- Vad har jag för rättigheter?

Jag fick tillträde till min lägenhet 1a juni 09 - när jag kliver in upptäcker jag minst 50 hål i väggar och tak. Massor med fläckar på väggar, en garderobsdörr som inte ens går att öppna, belysning som verkar vara glapp i kontakten, vägguttag som hänger löst, persiener som saknas, förstörda hyllplan i hela köket då de valt att göra hål i för att sätta in 10 cm höga spottlights och massvis med andra småfel som gör att det helt enkelt ser för jävligt ut.

Känns så hopplöst då jag betalat väldigt mkt pengar för lägenheten och måste nu renovera precis hela j-la lägenheten.

Kan man kräva pengar av säljaren?

Senast redigerad av Admin: 2010-11-29 klockan 17:45.
Svara med citat
  #2  
Gammal 2009-06-03, 09:17
totiki totiki är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Aug 2008
Ort: sthlm
Inlägg: 2 204
Standard

Det är alldeles för lite information. Börja med att fylla i din profil.

Börja med att gå till mäklaren, ta med honom och visa upp allt. Fotografera eller filma alla skador samtidigt som mäklaren är där. Gör det idag!
__________________
STÄMMAN JUBLAR!! FANTASTISKT!! TROLLERI!! GÖR DET IGEN!!
Och När tycker Man? Att Evigheten Ska gå och Lägga sig?
Grottekvarnen ett Levande Slukhål!
Svara med citat
  #3  
Gammal 2009-06-03, 10:27
MikHo MikHo är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Mar 2009
Ort: Malmö
Inlägg: 690
Skicka ett meddelande via MSN till MikHo
Standard

Man kan ju undra om du köpt lägenheten osedd med alla de fel/brister som du skriver om.

Vid köpet så övergår lägenheten "i befintligt skick", till exempel får den tidigare ägaren inte ta med sig spotlights monterade i köket då detta räknas som "fast installation". Såvida inte säljaren påtalat detta och det finns i köpekontraktet.

Slitage får man räkna med (inom vissa gränser) och vissa saker ingår inte i lägenheten som standard (bland annat persienner, saknades det i vissa fönster vid köpet så är det inte mycket att göra).

Du har även som köpare en viss undersökningsplikt och har då genom att undersöka lägenheten noggrannt möjligheten att antingen avstå köpet eller "kräva" att dessa skall åtgärdas (oftast väljer säljaren en annan köpare i dessa lägen).

Det är lite för att föra diskussionen framåt.
Svara med citat
  #4  
Gammal 2009-06-03, 12:29
S_A S_A är inte inloggad
Medlem
 
Reg.datum: Jun 2009
Ort: Solna
Inlägg: 5
Standard

Jo jag var på visning men det kändes fel att gå och rota i alla skåp och sånt. Därför upptäckte jag aldrig att det var fel på dörrarna och att vissa garderob inte ens går att öppna.

Samma sak med hål och fläckar på väggarna. Var dolda bakom soffor och tavlor. Man tror inte att folk gör 12 st hål för att hänga upp ett j-la hyllpan.

Jag har framfört detta till mäklaren som ngn tipsade mig här och ska även ta bilder ifall det blir nödvändigt.
Svara med citat
  #5  
Gammal 2009-06-03, 12:32
totiki totiki är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Aug 2008
Ort: sthlm
Inlägg: 2 204
Standard

Det är nödvändigt med bilder så snart som möjligt efter tillträdet så att du kan påvisa att det inte är du som gjort dem. Se till att få med mäklaren på bild vid några hål så han inte heller kan slinka undan.
Frågan är om lgh är i det skick som utlovats eller icke. Förmodligen kan du inte göra mycket åt det. Men kutym är att flyttstädning skall vara gjord och att skruvhål m m. skall vara spacklat. Kolla vad som står i köpekontraktet och alla andra papper du har från köpetillfället.
__________________
STÄMMAN JUBLAR!! FANTASTISKT!! TROLLERI!! GÖR DET IGEN!!
Och När tycker Man? Att Evigheten Ska gå och Lägga sig?
Grottekvarnen ett Levande Slukhål!
Svara med citat
  #6  
Gammal 2009-06-03, 12:53
S_A S_A är inte inloggad
Medlem
 
Reg.datum: Jun 2009
Ort: Solna
Inlägg: 5
Standard

Ska fixa bilderna ikväll och se om jag kan få hem mäklaren för fler bilder.
Ska även läsa igenom allt jag fått om flyttstädning och sånt och se vad som står där.
Som det är just nu skulle inte ens hyresvärd godkänna skicket!

Senast redigerad av Admin: 2010-11-29 klockan 18:01.
Svara med citat
  #7  
Gammal 2009-06-03, 13:19
totiki totiki är inte inloggad
Yotta-medlem
 
Reg.datum: Aug 2008
Ort: sthlm
Inlägg: 2 204
Standard

Förmodligen står det om flyttstäd och liknande. Då kan du säkert, efter att ha kontaktat mäklaren, beställa detta på säljarens bekostnad.
__________________
STÄMMAN JUBLAR!! FANTASTISKT!! TROLLERI!! GÖR DET IGEN!!
Och När tycker Man? Att Evigheten Ska gå och Lägga sig?
Grottekvarnen ett Levande Slukhål!
Svara med citat
  #8  
Gammal 2009-06-03, 16:31
Essa Essa är inte inloggad
Mega medlem
 
Reg.datum: Jan 2009
Ort: Göteborg
Inlägg: 72
Standard

Undersökningsplikt är långtgående vid bostadsköp.

Det är köparens skyldighet att rota precis överallt och sedan besluta om man vill betala begärt pris för lägenheten i befintligt skick.

Vad gäller borttagna fasta installationer och dåligt utförd flyttstädning kan du dock ha sak mot säljaren. Lycka till.
Svara med citat
  #9  
Gammal 2009-06-03, 17:01
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 423
OBS! OBS! OBS! Undersökningsplikt

Ja, som Essa säger så är det närmast omöjligt att i efterskott framföra klagomål på något som det funnits möjlighet att upptäcka innan köp, som t.ex. garderobsdörr som inte går att öppna. Fel som varit dolda bakom soffor och annat är omöjligt att kompenseras för. Köpa bostadsrätt är svårt!

Dessutom så brukar man ju ofta tapetsera om när man flyttar in i en ny lägenhet, och då blir man ju ändå per automatik av med detta problem.

När man köper en bostadsrätt så är det viktigt att dels få med så mycket som möjligt i köpekontraktet, och dels fotografera av det som inte fått i bilder av mäklaren.

Så tyvärr tror jag inte det är mycket annat att göra än att bita i det sura äpplet i detta fall.

PS.
Liknande frågor har förekommit här tidigare.

Befintligt skick - element, elledningar, dörr

Fråga: För ett år sedan köpte vi en bostadsrätt och nu känns det som vårt största misstag. Rutten förrådsdörr, trasiga element, och elledningar som är sönder. Vi får bara svaret att vi köpt i befintligt skick. Föreningen tänker inte göra något. Vad ska vi göra?

Svar: Elledningar som tjänar fler än en lägenhet samt värmeelement och är sådant som föreningen ska reparera och underhålla, under förutsättning att föreningen en gång har försett lägenheten med dessa.

Brister i lägenheten avseende sådant som bostadsrättshavaren ansvarar för, exempelvis förrådsdörren, får bostadsrättshavaren själv åtgärda.

Om lägenheten köpts i befintligt skick kan det bli svårt att få någon ekonomisk kompensation av säljaren för brister i lägenheten, vare sig man köpt lägenheten av en privatperson eller direkt av föreningen.
Säljaren har i och med klausulen "befintligt skick" friskrivit sig från sådana brister i lägenheten som kunnat upptäckas av köparen vid en besiktning av lägenheten före köpet.

Trots att man köpt något i befintligt skick kan man ändå mot säljaren göra gällande vissa fel. Det kan till exempel gälla något viktigt om lägenhetens egenskaper som säljaren måste ha känt till men som denne låtit bli att upplysa om, och som köparen kunnat räkna med att bli upplyst om.

samt;

Elledningar - vitvaror, spis, tvättmaskin

Fråga: Vi köpte nyligen en bostadsrätt. Enligt objektbeskrivningen fanns spis och tvättmaskin.
När vi väl flyttat in upptäckte vi att varken tvättmaskinen eller spisen fungerar.
Dessutom hänger elledningar fritt från taket, eftersom den förre ägaren verkar ha ryckt loss kontakterna.
Vem ska åtgärda dessa brister?

Svar: Den som köper en bostadsrätt har undersökningsplikt och kan inte åberopa sådana fel som borde ha upptäckts vid en besiktning.
Men säljaren är skyldig att upplysa om brister i lägenheten som denne känner till och som köparen inte kan upptäcka vid en normal undersökning.

Om inget vid besiktningen gav er anledning att undersöka maskinerna och säljaren inte upplyst er om att spisen och tvättmaskinen inte fungerar tillfredsställande så ansvarar säljaren för att dessa fungerar fram till det att ni tillträtt lägenheten. Detta gäller om ni inte skrivit något annat i avtalet.

Ni bör kunna begära avdrag på köpeskillingen om ni kan visa att utrustningen gått sönder före tillträdet eller säljaren medvetet lämnat felaktiga upplysningar eller underlåtit att lämna uppgifterna. Säljaren får inte försämra lägenheten efter det att avtal tecknats om försäljning av bostadsrätten. Om säljaren förstört elledningar genom att rycka loss kontakterna ska ni kräva honom på ersättning för återställandet.

samt;

Vitvaror - diskmaskin, kylskåp

Fråga: Efter att vi skrivit kontrakt på den bostadsrätt vi nyligen köpt visar det sig att säljarna bytt ut diskmaskin, tvättmaskin och torkskåp. Istället står där maskiner från den lägenhet som de flyttar till.
Hur kan vi få rättelse?

Svar: Lägenheten ska vid tillträdet vara i det skick som ni kommit överens om.
Har säljaren försämrat bostadsrätten genom att byta ut maskiner, kan ni kräva att säljaren återinstallerar de maskiner ni avtalat om. Eller så kan ni kräva avdrag på köpeskillingen motsvarande skillnaden mellan de olika maskinerna.

Om ni har köpt bostadsrätten via en mäklare kan ni få hjälp av denne att ta upp diskussionen med säljarna. Vill säljaren ändå inte göra rätt för sig får ni överväga att gå till domstol och kräva ersättning.

samt;

Vad ingår i flyttstädning av lägenhet i brf?

Checklista flyttstädning

En flyttstädning av bostadsrätt innefattar följande;

KÖK
 • Fönster tvättas, in- och utsida. Fönsterbågar, persienner och fönsterbrädor torkas av.
 • Golvlister/dörrfoder/trösklar torkas av.
 • Element rengörs.
 • Tak/lampor rengörs.
 • Dörrar/handtag rengörs...
 • Vaskar och kranar rengörs. Vid behov, avkalkning.
 • Spis och ugn rengörs. Galler och plåtar diskas. Utrymme bakom/under spis rengörs.
 • Kylskåp/frys frostas av och rengörs. Galler/fack diskas. Utrymme bakom/under rengörs.
 • Skåp/luckor rengörs. Lådor/framsidor rengörs.
 • Fläkt/spiskåpa rengörs. Filter diskas och avfettas.
 • Diskmaskin rengörs. Utsida/bakom/under rengörs.
 • Bänkar/skärbrädor rengörs.
 • Golv våttorkas.
BADRUM, DUSCH, TOALETT
 • Fönster tvättas, in- och utsida. Fönsterbågar, persienner och fönsterbrädor torkas av.
 • Golvlister/dörrfoder/trösklar torkas av.
 • Element rengörs.
 • Tak/lampor rengörs.
 • Dörrar/handtag rengörs...
 • Tvättställ/kranar rengörs. Vid behov, avkalkning. Bakom/under rengörs.
 • Golvbrunn rengörs.
 • WC-stol rengörs. Vid behov, avkalkning. Bakom/under rengörs.
 • Vattenledningar/rör rengörs.
 • Skåp rengörs. In- och utvändigt.
 • Badkar/duschutrymmen rengörs. Bakom/under rengörs.
 • Kranar rengörs.
 • Golv skuras.
 • Speglar rengörs.
 • Tvättmaskin rengörs in- och utvändigt (Tvätta tomt 60 grader med citronsyra i facket). Filter rengörs.
 • Torkskåp/torktumlare rengörs. Bakom/under rengörs.
SOVRUM, VARDAGSRUM
 • Fönster tvättas, in- och utsida. Fönsterbågar, persienner och fönsterbrädor torkas av.
 • Golvlister/dörrfoder/trösklar torkas av.
 • Element rengörs.
 • Tak/lampor rengörs.
 • Dörrar/handtag rengörs...
 • Garderober/skåp rengörs in- och utvändigt.
 • Tavelkrokar, spik och annat i väggar tas bort.
 • Golv dammsugs och våttorkas.
 • Väggkontaker/strömbrytare rengörs.
KLÄDKAMMARE, HALL, ANDRA UTRYMMEN
 • Fönster tvättas, in- och utsida. Fönsterbågar, persienner och fönsterbrädor torkas av.
 • Golvlister/dörrfoder/trösklar torkas av.
 • Element rengörs.
 • Tak/lampor rengörs.
 • Dörrar/handtag rengörs...
 • Garderober/skåp rengörs in- och utvändigt.
 • Tavelkrokar, spik och annat i väggar tas bort.
 • Golv dammsugs och våttorkas.
 • Väggkontaker/strömbrytare rengörs.
 • Hyllor rengörs.


Om undersökningsplikt (och dolt fel) för köpare av bostadsrätt;
Undersökningsplikt vid köp av bostadsrätt

Köp av bostadsrätt - viktiga frågor att ställa när du ska köpa bostadsrätt!
Förvärv av bostadsrätt - Köpa bostadsrätt
Felaktiga uppgifter vid köp av bostadsrätt
Försäljarens ansvar vid försäljning av bostadsrätt
Överlåtelse/försäljning av bostadsrätt - vad gäller för brf? - HSB - Vad gäller vid försäljning/överlåtelse?
Mäklare felaktigt utlovat stambyte i brf - undersökningsplikt?

Ansvar efter försäljning av bostadsrätt
Ersättning från granne pga vattenskada i brf, vad gäller?
Vem betala rörmokare i ombyggd lokal? Undersökningsplikt för ombyggnad?
Hur fullgöra undersökningsplikt av bostadsrätt?
Fuskbygge, omfattande renoveringar och inkompetent styrelse i brf
Vem ska ta kostnad för vattenskada i badrum i bostadsrätt? Dom i HD
Det luktar mögel i badrummet. Vem har ansvaret att kontrollera det i en brf?
Renoverat badrum i brf har grova fel - Golvbrunn ej enligt normer
Modifierat (felaktigt) badrum i nybyggd brf - Vems ansvar?
Vattenskada i badrum, sättning i huset, vad gäller i en brf?
Avgiftshöjning 25% för stambyte i brf utan att stambyte genomförts
Fuktskada i bostadsrätt - Bostadsrättslagen och särskilt avtal med brf
Fuktskada i vindsförrådstak - vems ansvar där förråd ej är kopplat till lgh i brf?
Uteplats i brf utnyttjanderätt vs köpt
Egen uteplats" enligt mäklare, "gemensam yta" enligt förening
Målning av fönster i brf
Utlovad havsutsikt finns ej
Lokal eller lägenhet!
Installation av nytt TV-uttag i lgh
Hur länge ansvarar jag för renoveringen av badrum?
Störande granne i brf dolt fel?
Vad ingår i mäklarens upplysningsplikt? - Svenska Dagbladet
Samma andelstal i brf men olika avgifter?
Tips från den nakna mäklaren
Ombildning från hyresrätt till bostadsrätt - lån förening vs. medlem
Sälja bostadrätt utan mäklare
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE

Senast redigerad av Admin: 2012-12-10 klockan 01:10.
Svara med citat
  #10  
Gammal 2009-06-05, 09:28
S_A S_A är inte inloggad
Medlem
 
Reg.datum: Jun 2009
Ort: Solna
Inlägg: 5
Standard

Tack för svaren.
Enligt mäklaren så kan jag inte göra något åt de drygt 50 hålen...
Däremot ska vi gå vidare med saker som saknades och inte fungerade och även dåliga städningen.

Känns lite bättre nu men min uppfattning om säljarna är oförändrad!
Svara med citat
Svara


Aktiva användare som för närvarande tittar på det här ämnet: 1 (0 medlemmar och 1 gäster)
 
Ämnesverktyg
Visningsalternativ

Regler för att skriva inlägg
Du får inte skriva nytt inlägg
Du får inte besvara inlägg
Du får inte bifoga filer
Du får inte redigera dina inlägg

vB-kod är
Smilies är
[IMG]-kod är
HTML-kod är av
Gå direkt till;

Liknande ämnen
Ämne Startat av Forum Svar Senaste inlägg
Ansvar efter försäljning av bostadsrätt Nils Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 11 2013-11-12 07:38
Medlemsförteckning i Brf - Rättigheter/skyldigheter benkt Styrelse - arvode, styrelseprotokoll, arbetsordning, revisorer 4 2010-12-11 12:59
Fem folkbokförda på samma adress, även efter ny ägare av bostadsrätt tjejen Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 1 2010-10-07 11:16
Valberedningens rättigheter och skyldigheter i en brf? Kuhmo Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 5 2009-09-07 07:08
Rättigheter som boende i bostadsrätt? Erikejw Juridik - Stadgar och Lagar - BrL, LEF 1 2008-08-21 07:12Alla tider är GMT +2. Klockan är nu 09:31.


vBuletin® Version 3.6.8 Copyright ©2000 - 2021.
Allt om bostadsrätt - Sveriges största sajt om bostadsrätter - Köpa bostadsrätt privat utan mäklare