Visa ett inlägg
  #2  
Gammal 2008-08-26, 14:05
Admins avatar
Admin Admin är inte inloggad
Systemadministratör
 
Reg.datum: Feb 2008
Ort: Malmö
Inlägg: 6 423
Se här... En styrelse som utnyttjar sin position för egna förmåner

Först, vad gäller beslut som tas av styrelsen så fungerar det inte på det sättet. Har beslut tagits i styrelsen så måste majoriteten av styrelseledamöterna ha röstat för beslutet (vid lika antal röster avgör ordförandens röst). Samtliga styrelseledamöter är ansvariga för de beslut som tas.

Sedan är det likabehandlingsprincipen som gäller (vilken åberopas alltför sällan). En styrelse kan inte skaffa sig särskilda förmåner som inte även alla de andra medlemmarna har.

Enligt vad du beskriver här så är detta ovillkorligen otillåtet, och får under inga omständigheter förekomma. Hade fler förstått dels vad likabehandlingsprincipen är och dels åberopat denna i fler fall så skulle en styrelse aldig våga vara så maktfullkomlig och göra som de tydligen gjort i din brf.

Beslut kan alltid rivas upp. Det är medlemmarna - och inte styrelsen - som bestämmer.
Får du ihop till en extrastämma (10 % av medlemmarna) så kan ni kalla till extrastämma i detta ärende. Annars, skriv en motion. Eller, om inget annat fungerar, dra styrelsen inför rätta. Jag tror att hot om att dra styrelsen inför rätta räcker långt, för styrelsen begriper säkert att de inte får göra så här.

Sedan är en annan fråga vad styrelseledamöterna betalar för sina p-platser (i förhållande till övriga medlemmar)... men det är som sagt en annan fråga.

P-platser är något som verkar vara en vanlig grogrund för problem i bostadsrättsföreningar.

Se även;
Parkeringsplatser
Parkeringsplatser Riksbyggens BRF
Garage och avundsjuka
(samt länkar under "Liknande ämnen" i slutet av denna sida).
__________________
DET KRÄVS ETT HELT NYTT SÄTT ATT TÄNKA FÖR ATT LÖSA DE PROBLEM VI SKAPAT MED DET GAMLA SÄTTET ATT TÄNKA Think outside the box
Demokrati/rättvisa - öppenhet - insyn - information - engagemang - medlemsinflytande - medlemskontroll - ärlighet - moral - etik - ansvar - respekt - civilkurage... ETHOS, vad tusan är det?
Faktabanken - Sveriges bästa och mest heltäckande stadgar - Index - Visitkort för Forum För Alla i Bostadsrätt - Hyresnämnden!
För den trötta samhällskroppen vore kanske bästa boten ifall tankarna i toppen kom från roten.
Makten ska utgå från folket enligt grundlagen, men hur fungerar det i en brf?
Är HSB till för medlemmarna eller är medlemmarna till för HSB? - Avveckla HSB-ledamoten !!! - Engagera dig i din investering i ditt boende idag, i morgon kan det vara för sent!
Varje HSB-medlem har motionsrätt till HSB:s stämmor. Utnyttja dina rättigheter och skriv motioner till HSB (exempel).
Med retorik och härskartekniker undviker HSB att svara på frågor! - Fler Whistleblowers efterlyses!
6:13, 7:16 LEF (generalklausuler): Föreningsstämman, styrelsen eller ställföreträdare för föreningen (t.ex. mötesordförande) får inte ta beslut/företa en åtgärd som är ägnad att bereda en otillbörlig fördel åt en medlem eller någon annan till nackdel för föreningen eller annan medlem.
13 kap 1§ LEF: Om en styrelseledamot uppsåtligen eller av oaktsamhet skadar föreningen då han fullgör sitt uppdrag, skall han ersätta skadan. Detsamma gäller när skadan tillfogas en föreningsmedlem eller någon annan genom överträdelse av denna lag eller tillämplig årsredovisningslag eller genom överträdelse av stadgarna.
Kärnproblemen: 1. Protokoll (ska vara offentliga), 2. Stadgar 3. Revisorer, 4. Valberedning - Vi ska inte ha roller och regler som inte kan kontrolleras!
VEM SOM FÅR VARA OMBUD/BITRÄDE PÅ STÄMMA SKA INTE VARA BEGRÄNSAD!
UNDERHÅLLSPLANER I BRF & BUDGET MÅSTE OVILLKORLIGEN VARA OFFENTLIGA FÖR ALLA MEDLEMMAR & KÖPARE

Senast redigerad av Admin: 2009-03-24 klockan 03:20.
Svara med citat