handdator

Visa fullständig version : Bostadsrätter friköps - Göteborgs-Posten


Admin
2009-05-18, 19:32
Allt fler småhus med bostadsrätt ombildas till äganderätt. Friköpen sparar tusenlappar, ger ökad frihet och större chans till Rot-avdrag. Intresset för ombildning från hyresrätt till bostadsrätt svalnade i höstas. Men bland dem som har småhus med bostadsrätt finns ett ökande intresse att ombilda till äganderätt. Detta sker genom så kallad likvidation.
Sedan årsskiftet 2008 har 25 bostadsrättsföreningar med totalt 650 småhus likviderats i Göteborg, Härryda, Kungälv och Kungsbacka.
Den stora besparingen är att den som äger sitt hus får göra 30 procent avdrag på alla låneräntor i deklarationen. Bostadsrättsföreningar får inte göra avdrag för gemensamma lån. Tidigare kompenserades föreningarna genom räntebidrag, men dessa avvecklades av alliansen.
- Hur mycket man sparar beror förstås på vilka lån man har. Men medlemmarna drev på och ville friköpa, snittpriset låg på en miljon, säger Håkan Johansson.
- Den som äger sitt hus har också en helt annan frihet att göra vad man vill. Här finns många hemmapulare som slipper fråga styrelsen om lov nu.

Fakta: Tre ägarformer blir fyra
Sverige har tre former av boende: hyresrätt, bostadsrätt och äganderätt. Från maj införs ett fjärde alternativ kallat ägarlägenheter.
Hyreshus ägs av kommunal eller privat fastighetsägare. Hyresgäster kan bilda bostadsrättsförening och köpa sitt hus. Detta kallas ombildning.
Bostadsrätt ägs av en bostadsrättsförening. Man köper en bostad i lägenhet eller småhus och betalar månadsavgift till föreningen. Bostadsrätter i småhus kan ombildas till äganderätt. Detta kallas friköp.
Äganderätt gäller för privatpersoner som köpt sina villor och radhus.
Ägarlägenhet jämförs med radhus på höjden. Ger möjlighet att köpa flera lägenheter och hyra ut, utan att söka tillstånd från en styrelse.
Klicka här för att läsa hela artikeln... (http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=894&a=495784)