handdator

Visa fullständig version : Nytt från myndigheterna


totiki
2009-05-15, 11:20
DN rapporterar om en ny sida från myndigheterna angående boende eftersom " De senaste åren har antalet klagomål kring boendefrågor till de kommunala konsumentvägledarna legat på drygt 20.000 per år, enligt Konsumentverkets siffror, vilket gör det till Sveriges största konsumentproblem."
http://www.dn.se/bostad/borad-pa-en-ny-webbplats-1.802670

Sidan ligger här http://www.omboende.se/sv/

Admin
2009-05-15, 20:31
Denna sajt (som flyttats ut från konsumentverket) har funnits ett tag nu.

Att klagomålen kring boendefrågor till de kommunala konsumentvägledarna legat på över 20.000 per år visar allvaret i situationen och det enorma behovet av förbättringar av bostadsrättslagen och föreningslagen.

Utan meningsfulla lagtexter så har jag svårt att tro att denna sajt kan tillföra särskilt mycket, i alla fall inte för boende i bostadsrätter.

Det som behövs är en myndighet (som du lobbar för Totiki) liknande hyresnämnden, men som tar tillvara bostadsrättshavares intressen. Först då kan det börja bli lite ordning på torpet.

totiki
2009-05-15, 22:39
Nej, den verkar inte generera någon större trafik.
Flyttats ut från konsumentverket, säger du. Varför då?

schrapet
2009-05-17, 10:42
Går man in på sidan och söker sig till bostadsrätt så hittar man denna sida! (http://www.omboende.se/sv/Kopa1/Kopa-bostadsratt-/Att-kopa-hus/) Sidan hänvisar vidare till externa länkar för den som vill fördjupa sig mera. Konsumentverket och Boverket vill då att man skall gå in på HSB:s och SBC:s hemsidor !! HSB är ju annars ett kärt debattämne i detta forumet och det av ett helt annat slag ! :13:/SP

totiki
2009-05-17, 11:01
Desto större anledning att inrätta en oberoende myndighet.

Inte särskilt neutralt av konsumentverket och boverket att direkt hänvisa till de stora bostadsrättsorganisationerna. Lobbyverksamheten verkar fungera bra i dessa organisationer i alla fall.

Admin
2009-05-17, 18:52
Flyttats ut från konsumentverket, säger du. Varför då?

Konsumentverket valde att separera ut boendefrågorna till en egen sajt just för att de upptäckte att frågorna runt boendet var så många och svåra. Minns inte när detta skedde, men tror det gjordes hösten 2008. Så denna "nyhet" man nu skriver om i media är inte precis purfärsk.

Ja, det Schrapet tar upp är ett problem. Mycket stort problem. Bostadsorganisationerna har en fot inne överallt.

Eftersom bostadsorganisationerna inte precis är på medlemmarnas sida så är det helt galet av Konsumentverket/Boverket att hänvisa till bostadsorganisationerna vilket därmed bara ger en ännu mer snedvriden bild av verkligheten.

Detta skadar alltså även dem som bor i privata brf:ar eftersom dessa också är beroende av lagarna och de allmänna diskussionerna runt bostadsrätter.

Sajten omboende.se förlorar allvarligt i förtroende när man på detta sätt står så tydligt på bostadsorganisationernas sida (som om dessa organisationer inte var starka nog som det är).

Vill man lösa problemen eller öka problemen inom boendet?

Jag föreslår alla som läser detta att skriva till;
redaktionen@omboende.se (redaktionen@omboende.se)
och framföra våra synpunkter!