handdator

Visa fullständig version : Anlita P-bolag


ulrikano
2009-05-07, 10:20
Vi har problem med att medlemmarna och gäster parkerar sina bilar på gården och därmed hindrar utryckningsfordon.
Kan någon tipsa om en bra parkeringsfirma som kan lappa bilarna och som kan komma med kort varsel när man själv ringer och anmäler.
Vad kostar det att anilta ett bolag? Hur fungerar det om en p-bot inte betalas. Är det P-bolaget som driver på ärendet?

Föreningen är i Centrala stockholm.

Se även;
Har brf rätt att sätta p-böter/ta ut kontrollavgift? (http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=18564)

stephan
2009-05-07, 11:36
Det var ett tag sedan jag höll på och förhandlade fram parkeringsavtal.

Det som styrelsen kom fram till då var ett så kallat 0-avtal.

Man sätter sig ner med ett p-bolag och överenskommer om ett avtal där p-bolaget tar in alla inkomna böter.

I detta fall kostar avtalet ingenting för föreningen.

Heller inget arbete med p botshanteringen, som görs av bolaget.

Möjligen kan det tillkomma kontakter mellan bolaget och föreningen vid överklaganden av p-bot.

Utse också en ansvarig i styrelsen som kan kontakta bolaget, tillexempel vid "dåliga parkeringar".

Francois
2009-05-07, 13:03
Detta med P-bolag låter som en effektiv lösning, men måste man gå så långt?

I vår förening har vi konstaterat att det räcker att sätta egna styrelse-lappar på felparkerade bilar. Ibland behöver vi prata med någon boende. Och bra skyltning är också nödvändig. Med sådana enkla åtgärder funkar det ganska bra (dock inte perfekt).

stephan
2009-05-07, 17:36
Visst alltid bäst att lösa problem inom föreningen.

Skillnaden i detta fall är kanske att många föreningar är ett område, där de felparkerade består av boende eller bekanta(gäster till boende.

Eftersom denna förening låg i centrala stcokholm, känns det här kanske som att de finns en del felparkerare som inte alls har någon koppling till föreningen.?

MikHo
2009-05-07, 20:12
Jag bor i en förening väldigt nära svågertorp station (Malmö Östra) och vi hade problem med bilar som parkerade på våra besöksparkeringar. Dels långtidspendlare, del boende/besökare till grannföreningen eller MKB.
Vi hade tidigare försökt lösa det med "styrelselappar" men det var både ineffektivt samt irriterande för styrelsemedlemmarna för detta "onödiga" arbete.

Vår lösning var ett så kallat 0-avtal där P-bolaget tar alla inkomster från böter samt sköter indrivning, anmälan till kommunen för bortforsling av bilar och så vidare.
De gånger man har ringt efter dem så kommer de inom 1 timme oftast snabbare, helgkvällar är det inte många av p-nissarna som jobbar antar jag.

Blev en hel del anmälningar till styrelsen den första tiden när böterna haglade till de boende som stått för länge (5 timmars besöksparkering gäller) eller glömt p-skiva.
Men det löste sig med tiden och det har blivit mycket bättre därefter.

Francois
2009-05-07, 22:27
Jag håller med att P-bolag kan var en bra lösning för vissa föreningar.

Men p-skivor hatar jag. För många oskyldiga drabbas. Flera hundra kronor för nån som bara glömt sätta p-skivan, är helt orimligt.
Sanningen är att 80-90% av dem som får ett böte på en parkeringsplats med p-skiva, har egentligen inte parkerat för länge med bara glömt p-skivan (jag vet, jga har undersökt det). Rent idiotiskt grej detta med p-skiva. Eller då borde det var inbyggt i bilarna, så att man slipper glömma. Men då skulle det inte vara lönsamt för p-bolagen...

Jag själv använder autoparktime (googla på autoparktime).

MikHo
2009-05-08, 06:33
Rent idiotiskt grej detta med p-skiva. Eller då borde det var inbyggt i bilarna, så att man slipper glömma. Men då skulle det inte vara lönsamt för p-bolagen...


Visst är det härligt att vara konspiratorisk, P-Skivan är inte monterad i bilen vid köpet för då skulle inte p-bolagen tjäna några pengar.....
:D

(OBS! ovanstående skall läsas som ironiskt)


Jag själv använder autoparktime


Suverän lösning för de glömska

Francois
2009-05-08, 09:07
Suverän lösning för de glömska

Precis, och, som sagt, de glömska utgör 80-90% av dem som bletalar bötet.

Av dem som betalar detta böte, är det bara 10-20% som egentligen har parkerat längre än den tillåtna tiden.

Därför kallar jag detta med p-skiva för rent idioti. Förstår inte varför folk accepterar det (om man glömmer betala en faktura, betalar man 40-50 kronor i påminnelseavgift, vilket är ett rimligt belopp, i jämförelse med 400-600 för p-skivabot)

MikHo
2009-05-08, 09:53
var hittar du den fördelningen? eller är det din egen uppfattning?

Jag anser att det är en skyldighet att komma ihåg, precis som att du skall veta vilka andra lagar/regler som gäller för att framföra fordon.

Francois
2009-05-08, 10:17
På min hemsida har jag gjort en under säkning (inte helt statistisk säkerställd, men ändå en bra visning, googla på "Francois Herrault"). Så det är inte en uppfattning, det är fakta.

Sen är det klart att man har en skyldighet att komma ihåg. men straffet ska vara rimligt. I det man just nu pratar om (p-skiva) ska straffet vara 400-600 kronor för att man parkerat för länge (så är tanken från början i alla fall). Men tyvärr fungerar inte hela systemet med p-skiva, eftersom de allra flesta får botet på fel grund, alltså inte för att de parkerat för länge, men för att de inte kan bevisa att de inte parkerat för länge (de varit glömska). Och det var inte meningen att detta p-skiva grej skulle slå så fel.
Man vill egentligen bara förhindra att folk parkerar för länge, eller hur? Man vill inte straffa dem för att de är gömska.