handdator

Visa fullständig version : Har vi bra ekonomi i vår brf?


Admin
2009-03-30, 17:00
Från det gamla forumet (ej längre kvar) kopierar jag här in några inlägg i frågan om vikten att sätta sig in i föreningens årsredovisningar.

Har vi bra ekonomi?

Tog med mig årsredovisningen till en revisionsfirma, la den på bordet och frågade om vi har en bra ekonomi (det är vad styrelsen påstår).

Blev lite misstänksam då en person i styrelsen svarade på frågan om lånen var klara på 12 miljoner. "Lånen är klara men inte placerade, därför kan du inte få svar på din fråga om vilken ränta lånen är tagna med".

Efter 50 minuter fick jag svaret att "ett lån på 12 miljoner gör att ni ligger 9 miljoner över värdet på fastigheterna och att det lånet kommer att bli dyrt samt att räntan på våra lån låg ca 1% over vad som kan beskrivas som normalt".

Vi betalar ca 400.000 kr för mycket i ränta.
Styrelsen uppträder som om det vore deras egna pengar.
Dom uppträder som om vi hade obegränsat med pengar, när vi ligger ganska risigt till!
Men det är ju klart, höj avgiften ett par hundra så fixar det sig!
Nej bort med konsulter och konstruerade kostnader!

Låt styrelsen få jobba för sina arvoden och inte som idag delegera ALLT vidare!

Bort med denna skendemokrati!

//Myggan (Inlägg #1055, kopierad från det andra forumet (http://hotpot.se/php/gbhsb) //Admin)


Extern kontroll av årsredovisning

Alla styrelser säger att föreningen har bra ekonomi, oavsett hur föreningens ekonomi ser ut.

Men sällan/aldrig får styrelsen frågan på vilket sätt de anser att ekonomin ser bra ut.
Dvs vad i årsredovisningen indikerar att föreningen har "bra ekonomi".

Bra grej du gjorde där!

Alla föreningar borde kanske införa att årsredovisningen årligen - innan årsstämman - lämnas till en neutral/fristående och registrerad/godkänd/auktoriserad revisionsfirma för ett utlåtande.

Denna kontakt med revisionsfirman får ej ske via styrelsen utan ska hanteras av en på stämma utsedd grupp av medlemmar (fristående från styrelsen). Överhuvudtaget ingen kontakt i någon form får finnas mellan styrelse och den revisionsfirma som ska ge utlåtandet, och revisionsfirman måste skriva under ett avtal på att de inte känner någon i styrelsen eller har någon kontakt med någon i styrelsen.

Därefter ska detta utlåtande (med kommentarer från styrelsen) medfölja årsredovisningen när årsredovisningen delas ut till medlemmarna.

Svaren från styrelsen samt svaren från revisionsfirman kan sedan kommenteras av den utsedda gruppen, och gruppens svar ska också finnas med i det som delas ut till medlemmarna innan stämman.

Även utsedd grupp och styrelse samt föreningens revisorer skriver under ett avtal om att ingen kontakt mellan utsedd revisionsfirma, utsedd grupp och styrelse samt föreningens revisorer finns i denna process.

Denna enda lilla förändring skulle medföra en drastisk förbättring för alla bostadsrättsföreningar i hela Sverige.

Tips till alla.
Skriv en motion om att detta ska ske i DIN förening!!!
Vår årsredovisning

Jag har precis gått igenom föreningens årsredovisning. När jag "la av" dokumenterades och presenterades alla poster/konton över 10.000 kr. Det blev cirka 100 bokförda konton, och medlemmarna kunde fråga om inte det var för mycket att styrelsen ringde mobilsamtal för nästan 40.000 kr om året. "Nötterna" blev på det sättet mycket färre. Inga "övriga konton" fanns.

Dagens årsreovisning innehåller cirka 20 poster/konton, varav 3 konton heter övriga kostnader på cirka 1.000.000kr styck.
Redovisning av 23 000 000 kr görs med texten "årets nyinvesteringar och pågående arbeten", därefter radar man upp en massa åtgärder där de billigaste ligger i 30.000 kronorsklassen och dyraste i 10 miljonersklassen.
Juste? Nej, detta är beviset på att styrelsen har tagit cykelsemester och andra styr.

Varje dag på årets 365 dagar lämnar cirka 160.000 kr föreningen, vilket gör cirka 1.200.000 kr per årets 52 veckor. Mycket av detta ner i fickor som har stora hål.

Heja Borevision som kollar detta.
De har inte svarat på ett enda av cirka 30 brev från mig där jag talar om allt fuffens.
Att till exempel föreningen härbärgerar maskiner m.m som kronofogden letar efter.

/Stephan (Inlägg #1056, kopierad från det andra forumet (http://hotpot.se/php/gbhsb) //Admin)