handdator

Visa fullständig version : Förskingring i HSB-brf - Ledamöterna sitter kvar i styrelsen!


Admin
2008-04-23, 12:27
I Helsingborgs Dagblad (http://hd.se/helsingborg/2008/04/22/foerskingring-i-hsb-foerening/) kan vi läsa om en HSB-förening i Helsingborg där styrelseledamöterna polisanmälts för förskingring och trolöshet mot huvudman.
Den förtroendevalda revisorn larmade för 2 år sedan om att styrelseledamöterna höjt sina arvoden på eget bevåg (vilket alltså är olagligt).

BoRevision (felaktigt kallad Bovision i artikeln) kontaktades, men i vanlig ordning så försöker alla skydda alla och BoRevision ville inte ta tag i detta, trots att de är huvudrevisor.

Det hela vändes till att i stället för att de förskingrande ledamöterna fick avgå så tvingades den revisor som avslöjat fifflet att avgå. Detta eftersom styrelsen hotade stämman med att om den förtroendevalda revisorn fick sitta kvar så skulle hela styrelsen hoppa av.

Den avslutande kommentaren i artikeln är;
HSB är en märklig organisation. Alla håller varandra om ryggen.

Att alla håller varandra om ryggen inom HSB är inget nytt under solen. HSB skäms inte ett dugg för att hålla en förskingrande styrelse under sina armar.

Men är inte det värsta att det finns människor som är så rent ut sagt genomkorkade att de accepterar detta?

:44:

schrapet
2008-04-23, 12:58
Tyvärr är det så att majoritet av medlemmarna vågar inte sätta sig vid rodret. Dom tror kanske att det är som att sitta i styrelsen för ett aktiebolag. Man är konflikträdd. Detta lär sig snart styrelsen och blir lätt bekväm av sig och självrådig. Om någon duktig medlem skulle upptäcka oegentligheter inom styrelsen så blir den utstött och sedan tar styrelsen till ett billigt knep. Man snackar ihop sig och hotar att avgå om inte ...bla bla bla !! Går det så här långt borde medlemmarna ta chansen och snacka ihop sig med valberedningen och slänga ut styrelsen till nästa stämma. Hur ofta sker det ? En kvalificerad gissning, ytterst sällan !! :18: //SP