handdator

Visa fullständig version : Andrahandsuthyrning i brf


stephan
2008-11-27, 15:04
Lagen om att hyra ut i andra hans har gjorts om något (i juli 2007?)
Just nu är det tydligen mycket aktuellt att hyra ut i andra hand, se artikel + guiden för andrahandsutyrhning här nedan.

Men så som så mycket i lagarna om ekonomiska föreningar och Bostadsrättslagen är det minst sagt "luddigt"

Ta tillexempel provsambo, vilket nu tydligen är egalt att ha som skäl för att hyra ut sin bostadsrätt i alla falll i 6 månader.

Hur ofta får man byta till ny provsambopartner? :D:D:D

Och är det styrelsen i bostadsrättföreningen som skall hålla ordning vem som provbor med vem?

Fler fast med dubbla bostäder (http://www.dn.se/ekonomi/fler-fast-med-dubbla-bostader-1.469158)
"Allt fler människor som köpt ny bostad har svårt att sälja sin gamla. Nu vill många hyra ut i andra hand i stället. – Vi tar emot 5–10 samtal om dagen, säger Göran Olsson, vd för bostadsrättsorganisationen SBC".


Guide/Uthyrning av bostadsrätt

• "Beaktansvärda skäl" krävs för att få hyra ut
Utbudet av bostäder till salu är rekordhögt. Under oktober steg antalet annonser på Hemnet.se med 5 procent till 44 400 objekt.

• Det tar även allt längre tid att sälja sin bostad. Enligt bosajten Bospindeln.se har den genomsnittliga annonseringstiden i riket stigit till 72 dagar (närmare 2,5 månader).

Enligt bostadsrättslagen är det tillåtet att hyra ut sin bostadsrätt om man har "beaktansvärda skäl". Några av dessa är: studier eller arbete på annan ort, provsamboende, vård av nära anhörig, uthyrning till barn inom den egna familjen.

• Att man inte lyckas sälja sin lägenhet räknas inte som ett beaktansvärt skäl enligt Sveriges hyresnämnder. I stället rekommenderar de att ärenden bedöms från fall till fall.

• Bostadsrättsorganisationen SBC rekommenderar dock att bostadsrättsföreningar har en generös syn. "Det finns inget som säger att föreningen inte kan vara generösare än lagen", säger SBC:s vd Göran Olsson./DN