handdator

Visa fullständig version : Föreningen går back - Upphandlingar i brf


kamraten
2008-12-21, 15:37
Vi är en liten förening ( 18 ) lägenheter, har inga skulder på fastigheten men ändå börjar vi gå med MINUS! ?
Märkligt!
Vi har inga koll på vad de gör. Man skickar bara räkningar för adfministrativa kostnader och för förvaltningen. Här om dan hade ordförande fått be flera gånger vaktmästaren för att flyta på vinterklocktid. Det är inte sant att HSB i Hässleholm kallar det för service!! Vi känner oss utnyttjad. Vi hade redan tänkt att lämna HSB, vi behöver hjälp för att göra det. De hittar på allt möjligt för att behålla oss som mjölkko.
SKAM! AKAM!

Admin
2008-12-21, 16:04
Det är nog lätt att bli utnyttjad för såväl stor som liten brf, om man inte håller koll på kostnaderna. De springer iväg snabbt.

Men tänk på att om föreningen går back så kan det också bero på något så enkelt som att avgifterna är lägre än vad de borde vara.

Det är idag inget särskilt komplicerat att gå ur HSB. Det krävs bara 2/3 majoritet på stämman (två stämmor).

Sedan måste man upphandla sina tjänster. Mycket viktigt. Det finns experter på upphandlingar som man kan anlita. Kostnaden för dessa konsulter brukar vara snabbt ihoptjänad.

Brf Backgården 2 räknade ju t.ex. med att spara 39 % på att lämna över den ekonomiska förvaltningen till SBC.
Man kan naturligtvis stanna kvar i HSB, men ändå upphandla förvaltningen.

I en såpass liten brf som 18 medlemmar är det också bra om medlemmarna kan bidra med det som behöver göras (städning, trädgårdsarbete, etc). Där finns en hel del pengar att spara.

stephan
2008-12-21, 17:04
Något som är mycket viktigt när man upphandlar avtal är att avskaffa det så kallade indexuppräkningen.

Något annat som ofta är kopplat till detta är att HSB vill alltid ha med "om ingen säger upp avtalet 6 månader innan avslut förlängs avtalat".

I en brf där det byts mycket människor i styrelserna är det viktigt att man ser till att "nästa" styrelse har möjligheter att teckna bra avtal.

Det får man om man följer mina råd enligt ovan.

SE ALLTID TILL ATT AVTAL "OMFÖRHANDLAS".

LÅNGA BINDNINGSTIDER ÄR HELLER INTE BRA.

totiki
2008-12-21, 18:31
Vi har en åtgärdslista där vi skriver in inom vilken tid avtalen måste sägas upp och/eller sättas om. Denna åtgärdslista följer styrelseprotokollen så att de gås igenom varje möte. På det viset behöver man inte upptäcka för sent att ett avtal skulle sagts upp för att man skulle kunna använda de intagna offerterna.

Det sätter också press på ens nuvarande försäkringsbolag/bank/energibolag m m. att inte räkna upp kostnaden indexmässigt när uppsägningen kommer och man berättar att man tar in nya offerter inför nästa avtalsperiod.