handdator

Visa fullständig version : Rätt till information om lägenhetsförsäljning? Ordförande köper bostadsrätt


roffe
2009-03-22, 19:21
Ordförande köpte en lägenhet efter några som föreningen vräkte på grund av obetalda hyror. Denna lägenhet var inte ute till försäljning utan han gjorde någon deal hur denna gick till vet vi inte. På pappret bor han i denna lägenhet men alla vet att han bor tillsammans med sin fru i en annan lägenhet i samma hus.

Har vi rätt att få reda på hur denna affären gick till?

Admin
2009-03-22, 20:03
Medlemmarna i föreningen har i allra högsta grad rätt att få reda på hur denna affär gick till. Men tyvärr är systemet inte skapat för att säkra medlemmarnas tillgångar så enda möjligheten ni har är att ställa frågor till revisorer och till styrelsen (inte bara till specifikt ordföranden !!!) på en stämma (på årsstämman eller på en extrastämma för detta).

Man kan t.o.m. skriva en motion om detta, men jag skulle inte rekommendera det för just denna fråga.

Om det är sant att ordföranden köpt en lägenhet som inte varit ute till försäljning så kan detta vara mycket allvarligt. En solklar jävsituation, skulle jag vilja säga.

Francois
2009-03-22, 20:09
Skriv ett brev till styrelsen och krävn förklarning varför lägenheten inte gått till försäljning.

roffe
2009-03-22, 20:14
Kan vi ställa frågan till föreningens och Riksyggens revisorer hur affären gått till?
Måste dom svara?

roffe
2009-03-22, 20:30
De har satt i system att inte svara på brev... ja det låter otroligt men det är så, vissa medlemmar får ibalnd vänta på svar i 6 månader om de svarar.

Kan man begära ut skriftlig dokumentation om hur affären gått till?

schrapet
2009-03-22, 21:28
Den enda skriftliga dokumentation som jag kan tänka mig finns över affären är överlåtelseavtalet där er gedigne ordförande står som köpare och där någon annan ledamot i styrelsen står som säljare!

Originaldokumentet har Riksbyggen i sitt arkiv så det är bara för dig att gå dit och begära ut en kopia.

mäklare
2009-03-22, 21:36
Kan inte se varför föreninges medlemmar öht har något att göra med vad köpare, säljare och förmodligen kronofogdemyndigheten kommer överrens om.

Föreningens medlemmar kan inte lida någon ekonomisk skada (om nu inte föreningen fortfarande har krav på den tidigare säljaren pga av för låg köpeskilling dvs...) Möjligen säljaren som kan ha hamnat i en konstig situation pga av ordförandes "jävsituation". Men det är hans problem, inte föreningens medlemmar.

Det är ju inte så att föreningen kan tillräkna sig pengarna från en försäljning, och därför missat en vinst.

Admin
2009-03-22, 23:08
Kan inte se varför föreninges medlemmar öht har något att göra med vad köpare, säljare och förmodligen kronofogdemyndigheten kommer överrens om.

Det är väl ganska uppenbart !

Det handlar ju om ifall ordföranden och styrelsen utnyttjat sina positioner för att tillförskansa sig en bostadsrätt... kanske till klart underpris.

Situationen är märklig i sig, men sedan sett i ljuset av allt annat som kommit oss till del i denna historia så är det givet att medlemmarna måste undersöka detta.

Det handlar inte om föreningen förlorat pengar eller ej på denna affär mellan ordföranden och vem det nu var.

Bedriver ordförande skum verksamhet så är det ju viktigt att denna ordföranden, som då säkert drar nytta av sin position på flera andra sätt, avvecklas fortare än kvickt.

Så självfallet ska Roffe försöka gå till botten i denna historia.

Trötter
2009-03-23, 00:16
De luktar onekligen skumt.

Utred! Särskildgranskning kan vara aktuellt i detta fall om inte det går att få fram fakta på ett traditionellt sätt,