handdator

Visa fullständig version : Ystad kan bli först med ny boendeform


Admin
2009-03-21, 08:35
Lägenheterna i det ombyggda vattentornet i Ystad kan bli de första i landet som säljs som ägarlägenheter, ett nytt sätt att äga sina lägenhet som blir möjligt efter en lag som träder i kraft 1 maj.
Klicka här för att läsa hela artikeln... (http://www.ystadsallehanda.se/article/20090321/YSTAD/742769278) Ystads Allehanda


Arkitekten Ulf Karmebäck inreder bostäder i Ystads gamla vattentorn. Snart kan de bli landets första ägarlägenheter. För ett par år sedan påbörjades ombyggnaden av vattentornet, centralt beläget i stan och med milsvida utsikt.
Eftersom ombyggnaden skulle ha varit klar tidigare var det planerat att bli bostadsrätter, säger Ulf Karmebäck. – Jag har bara goda erfarenheter. Det innebär stor frihet att kunna hyra ut, ha inneboende eller vad man vill utan att behöva tillstånd.

FAKTA/Ägarlägenheter
Vad: Lägenheter i flerfamiljshus som säljs med äganderätt. De får lagfart och pantbrev och fungerar som radhus byggda på höjden. Ägaren bestämmer över bostaden och kan hyra ut eller pantsätta den. Fasader, trappor och liknande ägs gemensamt. Ägarlägenheterna har inte månadsavgifter såsom bostadsrätter.

Krav: Flerfamiljshuset måste vara nybyggt och innehålla minst tre bostäder för att det ska kunna bli ägarlägenheter. Om ägarlägenheter ska skapas i en äldre fastighet får den inte ha använts som bostadshus de senaste åtta åren. Det går inte att ombilda bostadsrätter till ägarlägenheter.

Klicka här för att läsa hela artikeln... (http://sydsvenskan.se/bostad/article422591/Ystad-kan-fa-Sveriges-forsta-agarlagenheter.html) Sydsvenskan