handdator

Visa fullständig version : Rökning i bostadsrätt - ersättning, sanering


BigM
2009-01-22, 13:41
Om en storrökare säger upp lägenheten och inte får den såld och den kommer till föreningens ägo, hur löser man då det finansiella med saneringen?

Troligen innebär att allt måste saneras vilket innebär målning av samtliga tak, byte av tapeter och i vissa fall byten av golv där cigaretterna lämnat brännmärken.

Frågan är om det går att gardera sig mot sådant?

Vi kan inte förbjuda våra medlemmar att röka i sin lägenhet men kan vi tvinga dom att ersätta föreningen när dom flyttar (eller dör)? Vi har 25 lgh och i minst tre av dessa röks det och det känns inte rätt om de andra 22 ska betala för kalaset... De flesta tycker att detta är samma som att man förstört lägenheten och borde därmed ersätta skadan.

Det har hänt förr att rökare dött i föreningen och de anhöriga har sett hur taskig lägenheten ser ut och sedan bara sagt upp den och lämnat över till föreningen som sanerat för dyra pengar.

Kan ev. ekonomiska krav skrivas in i stadgarna? Vi ska ändå snart förnya våra stadgar.

totiki
2009-01-22, 14:36
Efter saneringen, tänker inte föreningen sälja borätten återigen då? Kan inte denna intäkt svara för saneringen?

BigM
2009-01-22, 14:55
Problemet för våran brf är att detta är utanför storstäderna och området sägs vara sveriges brf tätaste området.

Om vi får 10000kr för en tvåa så får man vara mycket mycket glad. Oftast får vi vara glada över att bli av med lägenheterna. Just nu har vi inget tomt men rätt som det är så har vi flera tomma lägenheter.

stephan
2009-01-22, 16:18
Även om det är svårt att säla bostadsrätter i ditt område måste det finnas folk som är villiga att köpa den "rökskdadade" lägenheten i befintligt skick och själva kosta på sig en sanering.
Ju fortare föreningen får den såld, ju mindre kostar avgiftsbortfallet.

I värsta fall får föreningen bara ta ut en symbolisk summa, för att genast få in avgifter för lägenheten?