handdator

Visa fullständig version : Lag-förslag om ROT-avdrag för brf


Gusten
2009-01-19, 17:16
Nu har det kommit en promemoria med förslag till lagtext för ROT-avdraget. Finns på Finansdepartementets hemsida.

När det gäller bostadsrätt går man i promemorian bl a in på underhållsansvarets fördelning mellan förening och bostadsrättshavare, eftersom förslaget går ut på att ROT-avdrag beviljas endast för sådant som faller på bostadsrättshavarens underhållansvar.

Kommentar från Admin;

Se även:
ROT-avdraget - Hushållsnära tjänster (http://hotpot.se/php/vb/forumdisplay.php?f=7)

Nytt rotavdrag - all information om rotavdraget och regeringens stimulanspaket ! (http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=5927&highlight=ROT-avdrag)
ROT för stambyte (http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=6439&highlight=ROT+avdrag)
Tolkning av Rotavdraget (http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=5950&highlight=ROT+avdrag)

totiki
2009-01-20, 08:08
Ja, man kan ju tycka att det vore bättre ifall det gällt för föreningar också.
Det hade uppmanat till renoveringar på en bredare front.

Dessutom är säkert bankerna mer villiga att låna ut till föreningen som kollektiv än till privatpersoner. Föreningarna borde anses äga större säkerhet och hjälpa till med att få lite snurr på penningmarknaden, skapa jobb o s v.

Francois
2009-01-20, 08:18
Håller med, allt borde vara 50% billigare! :14:

j.a
2009-01-20, 10:18
Min gissning,

Regeringens prognos visar att avdragsrätt för föreningar inte har samma betydelse för konsumtionen som att privatpersoner får göra avdrag. Anledning (skulle jag tro) är att privatpersoner är mer styrda av tillfälliga ekonomiska lättnader för att göra investeringar i hemmet än vad bostadsrättsföreningar är.

En Brf tenderar att genomföra sin underhållsplan mer eller mindre oavsett konjunktur eller avdrag, dvs får inte så stor betydelse för byggbranschen. (på sin höjd dröjer man 1år för att få möjlighet att göra avdrag)

Min, högst ovetenskapliga, analys.

clabbe
2009-01-20, 11:04
Många föreningar har inte så vidare hög skatt längre att få reduktion emot. 900 kr per lägenhet skulle ge 1800 kr i arbetskostnad per lägenhet att ha som underlag. Det är inte mycket.

totiki
2009-01-20, 11:17
Ja Clabbe, där satte du nog fingret mot den springande punkten.

De har trasslat in sig i den bristfälliga konstruktionen av sin tidigare reform med fastighetsskatten. Så privatiseringen av ägandet i föreningen där skattedelen blivit förskjuten från föreningen till den mer privata reavinstskatten, för att inte tala om reavinstskatteräntan, innebär att ROT-bidraget som tidigare ansågs vara ett ypperligt sätt att skapa jobb inom byggbranschen till viss del spelat ut sin roll.
Och den kommunala avgiften är ingen skatt, så det går förmodligen inte att kvitta mot den överhuvudtaget.

Som jag skrivit tidigare i en annan tråd verkar det som om alliansen har en underliggande plan att att ändra regelverket så att BRF:er och Ägarlägenheternas regelverk snart är så lika att alla kan göras om till Ägarlägenheter.
Denna ovanstående komplikation verkar stödja det påståendet.

Clabbe borde det inte vara 1200:- och 2400:-/ lgh ??

clabbe
2009-01-20, 12:07
Sorry, fel av mig. Det är 1200, inte 900.