handdator

Visa fullständig version : 300.000 kr för 3 stämmor


Admin
2008-03-19, 06:09
I min brf så har styrelsen nyligen spenderat 300.000 kr på tre stämmor (mot normalt upp till max 10.000 kr per stämma) som nyligen hållits nära inpå varandra.

Anledningen till denna sanslöst höga kostnad är att styrelsen anlitat såväl HSB Malmö som advokater enbart för att skydda sig själv och täcka över de felaktigheter som styrelsen begått. Ingenting är tydligen för dyrt för en styrelse när det gäller att försöka dölja de lagbrott och misstag som styrelsen begår. Det värsta är kanske att HSB inte drar sig för att bistå inkompetenta styrelser med hjälp mot medlemmarna.

HSB tycks bara se föreningarna som en pengako, och då spelar det inte någon roll för HSB att de hjälper styrelser sitta kvar som aldrig fått göra detta om sanningen kommit fram. Genom att HSB skyddar styrelsen i nästan alla lägen så har medlemmarna väldigt liten chans att komma till rätta med de problem som finns i föreningen. På detta sätt skadar HSB också förtroendet för de duktiga styrelser som engagerar sig i sitt uppdrag.

Den enskilda medlemmen har inga rättigheter och det finns i praktiken inget regelverk för hur styrelsen får använda medlemmarnas pengar. Styrelsen kan alltså fritt spendera medlemmens egna pengar i en konflikt mellan styrelse och en medlem. Ingen rättssäkerhet finns för en enskild bostadsrättshavare. Hur bra är det?

Så länge medlemmarna inte börjar ställa krav så kommer det inte att bli några förändringar till det bättre!

Vi kan se i fallet om de blå gardinerna (http://www.skd.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080313/NYHETER/523725853/1057) (se även HD (http://hd.se/skane/2008/03/17/faergglada-gardiner-tvingas-bort/)) att det inte tycks finnas några gränser för hur dumt styrelser kan bete sig mot medlemmarna. Just denna gardinhistoria har uppmärksammats en hel del i media, men hur är det med de tusentals (eller tiotusentals?) med liknande ärenden som sker varje år i andra bostadsrättsföreningar? Dessutom ofta mycket värre. Varför får de ingen publicitet?

stephan
2008-03-19, 08:50
Ja du Admin. detta med att HSB styr stämmorna bör nog diskuteras.

Brf Vädurens stämmor har de 2 senaste gångerna haft 2 experter från HSB, sittande i podiet.
En ordförande och en juridiskt rådgivande. Attila Kriss, och Ove Schramm.

Att de går styrelsens ärenden till 100% råder det ingen tvekan om. Vilket då också inbegriper att de skyddar sina arbetskollegor, de 2 HSB representanterna i styrelsen Bo Widerdal och Lars-Erik, vilka också är på stämmorna.

Dessutom har medlemssansvarige i HSB Stockholm Björn Carlsson setts på stämmorna. många HSB:are blir det!!!!!

Brf vädurens kostnader senaste 2 åren för medlemsinfo och stämmor har varit:
394 694kr respektive 382 384kr.

Om jag gör bedömningen att 2 tidningar, som getts ut kostar cirka 20 000ke/st och de få informationsbladen styrelsen driftat sig kostar någon tusenlapp var,hamnar kostnaderna för stämmorna 10falt mot tidigare år.

lägg därtill i årsredovisningen separat redovisat:
Juristkostnader 127 638kr (stor mängd skrivelser att besvara)
Eftersom styrelsen inte svarar medlemmarna på deras brev kan man ju gissa sig till att HSB även hjälper styrelsen att besvara motionerna?
Så blir det dyrt att ha stämmor för väduren, på det sätt som ny genomförs.

Admin
2008-03-19, 11:29
Din brf, Sveriges 4:e största med 901 lägenheter, är förvisso 4 gånger så stor som min, men det är ändå helt orimligt att stämmor ska kosta över 300.000 kr per år.

Inte undra på att HSB inte vill att bostadsrättsföreningarna ska redovisa kostnaderna för stämmor separat i årsredovisningarna så att alla kan se vad den verkliga kostnaden är för de föreningar där styrelsen slösar bort medlemmarnas pengar på detta lättsinniga sätt.

Med undantag för den senaste årsstämman i min brf så har HSB tidigare besvarat samtliga av medlemmarnas motioner åt styrelsen. Det innebär dock inte att svaren blivit bättre, bara mer oväsentligheter, och alla naturligtvis med yrkande om avslag enligt direktiv från styrelsen. Den senaste stämman besvarade styrelsen själv motionerna. Med ungefär en mening per motion, utan svar på någon motion. Endast med anklagelser från styrelsen på sandlådenivå.

schrapet
2008-03-19, 15:02
Vi har ca 30 lägenheter i föreningen. Vi spenderar ca 200 kr per årsstämma till kaffe och tilltugg. Vi behöver inga advokater, man kan ju svara för sig själv. Skulle det vara så att man inte kan svara så är det bara att hänvisa till lagen om ekonomisk förening, stadgar eller bostadsrättslagen. Det är ju ändå ingen som orkar kolla upp det. Egen föreningslokal finns så vi behöver inte chartra bussar och transportera stämmans deltagare till någon konferenscenter. :4: /SP

j.a
2008-03-19, 15:11
Brukar inte kommentera era respektive föreningar men man har ju förstått att de verkar ha en del brister i ledningen (vilket säkert även vår har, jag hoppas inte dock).

Som medlem skulle jag aldrig acceptera sådana utgifter på jurister för att bara besvara skrivelser?! Det är vårdslöst att hantera pengarna så. Det är faktiskt helt sanslöst med dessa kostnader eller är det så att man hyr jätteanläggningar för årsmötena?