handdator

Visa fullständig version : Bestämmelse om golvbrunn i bostadsrätt? Måste bytas vid omkakling?


Stimmigaimma
2008-11-15, 21:24
Jag fick från en mäklare höra att det tillkommit en bestämmelse om byte av golvbrunn för några år sedan. Det skulle tydligen vara så nu att när man kaklar om sitt badrum så måste man även byta golvbrunn - annars så är jobbet inte fackmannamässigt utfört.
Min fråga är när denna bestämmelse egentligen trädde i kraft? Jag ska nämligen sälja min lägenhet och ägaren innan mig renoverade badrummet utan att fixa golvbrunnen - så nu är jag rädd för att det kommer att skapa problem för mig :(

totiki
2008-11-15, 21:34
Golvbrunnar efter 1990 är fortfarande typgodkända.

Stimmigaimma
2008-11-16, 01:06
Golvbrunnar efter 1990 är fortfarande typgodkända.

Huset jag bor i är från 1952 och jag har inte koll på när senaste stambytet gjordes, så det får jag ta och kolla upp. Brunnen är i gjutjärn (tror jag iaf) och inte plast som mäklaren sa att det nu skulle vara.

Jag måste nog fortfarande få veta när den här bestämmelsen om golvbrunnar gick igenom, eller var någonstans jag kan leta fram sådan information själv.

stephan
2008-11-16, 08:39
Byggkeramikrådet (http://www.bkr.se/) har en del praktisk information om badrum, såväl tätskikt som golvbrunn.

Admin
2008-11-16, 10:52
Ja, det är BKR och Boverkets regler som ska följas.

BKR skriver bl.a.;

Godkända produkter och dess monteringsanvisning ska finnas förtecknade på hemsidorna
www.sakervatten.se (http://www.sakervatten.se), www.bkr.se (http://www.bkr.se), och www.gvk.se (http://www.gvk.se).
Dessa golvbrunnar anses därmed branschgodkända för väggnära placering tillsammans
med något av de tätskiktssystem som ingår i godkännandet och ingår därmed som en del i:
- Branschregler Säker Vatteninstallation
- Byggkeramikrådets Branschregler för Våtrum
- Säkra Våtrum - GVKs Branschregler för tätskikt i våtrum

2.2.1 Golvbrunnar
Golvbrunn ska ha ett gällande typgodkännande enligt Lag om tekniska egenskapskrav på
byggnadsverk mm (BVL).Följande gäller enligt GVK;

Gamla golvbrunnar

En vanlig fråga vid renovering av våtutrymmen är om golvbrunnen ska bytas, eller om den kan behållas. Det är ofta lite snårigt att ta reda på hur gammal golvbrunnen är, men det finns några enkla hjälpmedel. Först och främst ska man ha klart för sig vad som gäller enligt GVKs branschregler.

Detta gäller enligt GVKs branschregler:
Om golvbrunnen är nyare än 1990, kan golvbrunnen behållas vid renovering av våtrum. Detta gäller under förutsättning att golvbrunnen är i bra skick samt är förankrad på ett sådant sätt som motsvarar idag gällande monteringsanvisning och branschregler. Vid tveksamheter ska golvbrunnen bytas ut.
Om golvbrunnen är äldre än 1990, ska golvbrunnen bytas ut för att följa GVKs branschregler. Denna regel finns även hos Säker Vattens branschregler för VVS.
Till och med utgåvan Säkra Våtrum mars 2006 anvisade GVK hur plastmatta kunde monteras fackmässigt i brunn före 1990. Metoden förutsatte att golvbrunnen uppfyllde ett antal kriterier, bland annat att den hade en separat klämring för fixering av plastmattan, vanligen en s.k. ställbar klämring.
I Säkra Våtrum april 2008 skärps reglerna så att golvbrunnar före 1990 ska bytas ut. Regeln tillämpas exempelvis vid stambyte, vid påkostad renovering eller efter omfattande vattenskada. Detta ger dock en viss öppning för undantag vid mindre reparationer med plastmatta. Av tabellen framgår också att tätskiktsleverantören ansvarar för hur plastmatta monteras i brunn före 1990.
Från och med Säkra Våtrum februari 2011 ska golvbrunn före 1990 alltid bytas ut.Hur tar jag reda på att golvbrunnen är godkänd?
Först och främst gäller det att ta reda på när huset eller lägenheten är byggd. Har inte våtrummet renoverats sedan byggåret, är byggåret en bra indikator på golvbrunnens ålder. Är fastigheten till exempel byggd 1978 ska golvbrunnen definitivt bytas ut vid renovering.
Har däremot huset renoverats, eller är byggt i början på 90-talet, kan det vara svårt att avgöra golvbrunnens ålder. Se punkter nedan för att avgöra golvbrunnens ålder.
Golvbrunnstillverkaren JAFO har givit ut en utmärkt broschyr för att hitta rätt bland gamla golvbrunnar (http://www.jafo.eu/produkter/index.php/golvbrunnar-plast.html). Finns din golvbrunn med i denna broschyr, ska den definitivt bytas.
Det finns normalt ett RSK-nummer, fabrikat eller modellnamn angivet i själva golvbrunnen. Även om detta är ett ganska besvärligt jobb, så ger det ett precist svar på golvbrunnens ålder. Ofta kan man behöva rådfråga tillverkaren eller GVK för att avgöra om golvbrunnen är äldre än 1990.Jag har pratat med hantverkare om detta och de säger att om det läcker i badrum så är det i 90 % av fallen just runt golvbrunnen.

Är huset från 1952 så kanske det inte gjorts något stambyte. Om golvbrunnen är av gjutjärn så låter det som att det är den över 55 år gamla brunnen som sitter kvar.

Jag hade nog haft med en friskrivningsklausul i köpeavtalet om detta, för de stora pengar detta kan kosta vill man inte riskera att krävas på senare.

GVKs Branschregler för tätskikt i våtrum (http://hotpot.se/Pdf/sakra-vatrum-2011-09.pdf) - September 2011

j.a
2008-11-16, 12:24
Kan nämna att Byggkeramikrådets "regler" är rekommendatationer, jag skulle också kontrollera GVK (http://www.gvk.se/)s regler/rekommendationer. I GVK ingår bla SBC, HSB, Riksbyggen, SABO (De kommunala bostadsbolagen), fastighetsägarna, vvs-företagen, Golvbranchens riksorg m.m.

Vi hade en incident där ett företag med hänvisning till BKRs rekommendationer underkände samtliga badrum i vår fastighet. Efter kontakt med GVK samt vårt försäkringsbolag IF visade det sig att BKRs regler är "tagna ur luften" såvitt gäller just den fråga som hantverkaren menade var felaktig och att de dessutom "premierar" just kakel/keramiklösningar. GVK tyckte att det som står i BKR var "rena dumheter" när det gäller just frågan som var aktuell i vår fastighet.

Ett tips bara!

Henric Lellky
2008-11-16, 13:54
Här kan du läsa installationsreglerna för VVS-branschen avseende installationer i bland annat badrum.
Branschregler Säker Vatteninstallation (http://www.sakervatten.se/)
Branschreglerna beskriver hur VVS-installationer ska utföras och dokumenteras. Syftet är att minimera risken för vattenskador, legionella-tillväxt, brännskador och förgiftning. Reglerna innehåller dels krav på hur installationen ska utföras och dels förslag på tekniska lösningar.

Om du kaklar om ditt badrum så berör detta tätskiktet och därmed antagligen även golvbrunnen, men jag råder dig att kontakta en VVS-installatör för hjälp.

totiki
2008-11-16, 14:17
Jag håller på att renovera mitt bad rum och har tagit reda på att enligt 2006 års regler anses golvbrunnar tillverkade från och med 1990 fortfarande var typgodkända. Det finns inga sådana i gjutjärn kan jag nämna. Plast och rostfritt finns.

Jag tror, om jag minns rätt, att jag hittade informationen i GVK 2006.

Stimmigaimma
2008-11-16, 18:10
Tack snälla, alla ni! Nu ska jag titta igenom alla länkar ni tipsat om så jag kan få ordning på hur jag ska klara av det här. Tur i oturen är i alla fall att stambyte är planerat till 2012 så då kommer allt bli utbytt och fixat.

Stimmigaimma
2008-11-16, 18:23
Jag hade nog haft med en friskrivningsklausul i köpeavtalet om detta, för de stora pengar detta kan kosta vill man inte riskera att krävas på senare.

Friskrivningsklausul - det ska jag se till att tänka på :5:

Tack!