handdator

Visa fullständig version : Vattenskada, försäkring och förening/boendes ansvar för olika saker


Francois
2008-04-06, 09:49
I vår förening har vi precis fått en vattenskada i en lgh. Orsaken till skadan är ett fel i en värmepanna lägenheten. Eftersom bostadsrättsföreningen är ansvarig för pannan kommer föreningen att ta kostnaden för torkning med mera.

Det har uppstått en konflikt mellan föreningens försäkringsbolag och den boendes försäkringsbolag.

Enligt den boendes försäkringsbolag ska föreningens försäkringsbolag ta kostnaden även för ytskiktet (trots att ytskiktet är den boendes ansvar enligt stadgarna) eftersom orsaken till felet ligger i ett "område" som är föreningens ansvar.Detta försäkringsbolag säger dessutom att försäkringsvillkor och boende/förenings ansvar är två olika saker.

Föreningens försäkringsbolag säger däremot att ytskiktet inte ens är försäkrat hos dem, eftersom ytskiktet i lägenheten inte är föreningens ansvar.Jag har egna åsikter om vem har rätt och fel, men jag undrar vad ni andra tycker om detta?

j.a
2008-04-06, 10:23
Föreningens försäkringsbolag har rätt. Bostadsrättsförsäkringen täcker ytskikt (eftersom detta är bostadsrättshavarens underhållsansvar). Övriga utrymmen är föreningens underhållsansvar och därför ska dessa täckas av föreningens försäkring.

I praktiken borde dock bolagen kunna göra upp dem emellan så att föreningens försäkringsbolag gör alla arbeten och sedan efterfakturerar den boendes försäkringsbolag för det som bostadsrättshavaren ska stå för enligt stadgar.