handdator

Visa fullständig version : STAD-ventiler vs automatiska stamventiler


0Xb
2017-11-30, 11:16
Hej,

Vi behöver titta över balansen i vårt värmesystem och göra en injustering av systemet. Vi har idag gamla automatiska stamventiler (1991), som nog behöver bytas iaf. Frågan är till vad? Eller kan man man motionera dessa? Åsikter? Erfarenheter?

https://www.muovitech.com/imagebank/450/1080-STAD.jpg vs https://lunda.ru/catalog/binary/image/komplekt-asv-pv-danfoss_i10915.jpg

http://products.danfoss.se/productrange/heatingsolutions/balanseringsventiler-sekundart/automatiska-stamventiler/#/

henrikO
2017-12-01, 18:21
Vanliga injusteringsventiler (STAD, den vänstra på bilden) från 1991 är knappast uttjänta. Inte som en radiatorventil som kan kärva fast, STAD justeras in till ett visst läge och är sedan kvar där. Minns inte vad fördelen är med differensventiler, går säkert att hitta svar på det med lite googlande. Alternativt kolla med några olika VVS-kunniga. Med tanke på att STAD-varianten är så vanligt förekommande kan man kanske misstänka att den duger ganska bra för det mesta.

Den stora vinsten är att låta någon kunnig gå igenom systemet och justera in det. Kolla då upp skicket på termostaterna. Här kan det finnas massor med pengar att tjäna. En modern cirkulationspump kan också spara en del.

0Xb
2017-12-02, 22:36
Utmaningen är att vi INTE har STAD, utan de atuomatiska differens-ventilerna... kan de kärva igen. Och ska vi byta? Hmm google hjälpt mig tyvärr inte.