handdator

Visa fullständig version : Felaktig bredbandshastighet i objektsbeskrivning


nijon
2017-02-07, 19:24
Hej,

Jag har nyligen köpt och flyttat in i en ny lägenhet. I objektsbeskrivningen stod att bredbandet var (100/100), det vill säga 100 Mbit/s upp- och nedladdning. Nu visar det sig att det endast är (10/10).

Att skaffa bredband (100/100) till lägenheten kostar enligt bredbandsleverantören Telia för närvarande 99 kr per månad.

Jag påtalade detta för mäklaren och den erbjöd mig 1.200 kr, det vill säga kostnaden för bredband (100/100) i tolv månader.

Mäklaren säger att styrelsen för bostadsrättsföreningen förhandlar om att skaffa bredband (100/100) till hela föreningen, men att ett datum för införande av detta saknas.

Vad är en lösning på detta problem? Vad bör jag acceptera av mäklaren för ersättning?

liqwid78
2017-02-07, 21:58
Är lägenheten värt mindre för det?
Jag tycker att du ska ta dealen. Men först försök att få den dubbla 😊

nijon
2017-02-07, 22:16
Nu frågade jag Styrelsen angående deras framtida planer för bredband till medlemmarna i föreningen och fick just följande svar:

” Styrelsen har haft frågan uppe och beslutat att det är upp till varje medlem att själv beställa och bekosta snabbare bredband.

Varifrån mäklare skulle fått sin felaktiga uppgift känner vi inte till.”

Mäklaren kommer alltså med felaktiga uppgifter.

Det känns som en dålig deal att få ett års bredband (99 kr per månad) när jag kommer att ha den kostnaden (för all) framtid samt att värdet av lägenheten påverkas.

Harald
2017-02-08, 09:57
Detta är en "DEAL or NO DEAL".

Mäklaren kommer inte att ge dig ett bättre erbjudande hur långt du än tar denna tvisten. Ta dealen och släpp besvikelsen.

Om sedan frågan är viktig för dig, lobba i föreningen och engagera dig i styrelsen för att verkligen genomföra förändringen till ett snabbare bredband. Gäller bara att kunna visa på och övertyga övriga medlemmar att en majoritet har ett behov av detta snabbare bredband och att alla vil betala för det med en höjd avgift...

Bara för att föreningen står för något, betyder det ju inte automatiskt att allt blir billigare. När det gäller kraftfullt bredband så är den totala affären oftast sämre om man låter föreningen stå för kostnaden.

Vad jag menar är att du lär få betala 99 kr för 100/100 oavsett, så valet står egentligen mellan om det skall stå TELIA eller BRF på din räkning.

nijon
2017-02-08, 20:37
Det känns inte som en bra deal att få kompensation för ett år när det jag köpt varar för all framtid. Har du en lägenhet och det visar sig vara mögel i den eller det visar sig att tvättmaskinen inte fungerar när du flyttar in vill du givetvis ha full ersättning för det. Jag vill bara ha motsvarande ersättning för bredbandet.

Mäklaren/säljaren ska nu komma tillbaka med ett nytt bud efter att jag påpekat att deras uppgifter om att det "snart kommer, men datum är inte satt" bredband med högra hastighet, är felaktigt/falskt. Efter det ville de att jag själv skulle återkomma med krav, men jag tyckte att det är bättre att de återkommer med ett bud, så får jag se.

Mäklaren kommer med många bortförklaringar som är helt irrelevanta. Kontrakt är kontrakt..

Jag håller er uppdaterade med utgången..

Harald
2017-02-08, 21:04
Fast du begriper ju inte vad du köpt.

Trasig tvättmaskin = ditt problem

Mögel = ditt problem

Bredbandet = ditt problem

Ta och läs på lite om bostadsrätt. Kolla särskilt "Köparens undersökningsplikt".

En säljare har i stort sett endast ansvar för skriftliga utfästelser. En mäklare har knappt något ansvar alls, det räcker att denne säger att den fått felaktig information av föreningen så klarar denne sig.

OM något är av särskild vikt för dig som köpare, så är du skyldig att själv kontrollera saken, genom att kontakta föreningen tex - innan köpet!

nijon
2017-02-08, 21:12
Jodå, jag begriper denna sak väldigt väl. Jag är förvånad att du inte kan se säljarens skyldigheter här.

Köper man något där säljaren lovar en viss specifikation, och varan inte uppfyller denna, blir säljaren naturligtvis ersättningsskyldig. Jag upptäckte ju detta efter jag flyttat in. Det är ganska basal konsumenträtt. Det är därför säljaren nu erbjuder mig ersättning, vi bara förhandlar om hur hög den ska vara.

clabbe
2017-02-08, 21:15
Det är väl mot säljaren du ska rikta ditt krav isåfall. Vad uppskattar du värdeförsämringen till?

nijon
2017-02-08, 21:22
Jo, det är till säljaren jag riktar mina krav. Det är bara genom mäklaren vi kommunicerar..

Nej, jag kan inte uppskatta värdeminskningen. Jag har svårt att se hur det skulle mätas, jag tror inte det är möjligt. Det drunknar i andra faktorer såklart.

Det intressanta här är vilken ersättning som är rimlig för något som innebär en månatlig kostnad för all framtid inklusive osäkerheter om de framtida kostnaderna..

liqwid78
2017-02-08, 22:03
Jo, det är till säljaren jag riktar mina krav. Det är bara genom mäklaren vi kommunicerar..

Nej, jag kan inte uppskatta värdeminskningen. Jag har svårt att se hur det skulle mätas, jag tror inte det är möjligt. Det drunknar i andra faktorer såklart.

Det intressanta här är vilken ersättning som är rimlig för något som innebär en månatlig kostnad för all framtid inklusive osäkerheter om de framtida kostnaderna..

Vad är all framtid i numeriska termer för dig?
Du har ställt högre ersättning mot säljaren nu. Har du redan bestämt dig för en summa som gör dig nöjd?
Jag rekommenderar du räknar fram något och presenterar ditt krav med logiken mot säljaren. Det förutsätter att din logik är realistisk. Ha rimliga argument så lär mäklaren övertyga säljaren att närma sig ditt krav. Annars finns det risk att ni börjar i olika utgångsläge som är nog till din nackdel.

nijon
2017-02-08, 22:08
Ja, det är detta jag har svårigheter med, vad som kan vara rimligt i numeriska termer för något som pågår i all framtid med den osäkerhet det innebär. Men man värderar ju aktier på framtida kassaflöden. Kanske är 10 års ersättning x 99 kr per månad, alltså 12.000 kr? Eller fem års ersättning, 6.000 kr. Det senare kanske kan vara rimligt?

clabbe
2017-02-08, 22:36
Du kan ju göra en nuvärdesberäkning.

nijon
2017-02-08, 22:42
Ja, men det är variablerna i nuvärdesberäkningen som är inressanta. Framförallt hur många år jag ska räkna med. Räntan är låg och den kan man nog bortse från för att hålla det enkelt.