handdator

Visa fullständig version : Vattenläcka från grannen! Skriva under papper att granne tar självrisken?


Ullis E
2008-07-18, 13:43
I söndags rann det vatten ner i min lägenhet från grannens. De hade stopp i brunnen under bubbelbadkaret och mycket av vattnet rann ut i deras hall och kök. Tyvärr var det vad vi tror borrat för el ledningar m.m i betongplattan och där kunde vattnet ta sig ner till min lägenhet via en vägg. Vattnet rann även ut på väggen via elskåpet som finns på denna vägg. Frågan är hur mycket som har runnit ner i väggen?

Grannen ovanför har golvvärme så det torkar garanterat upp allt, men kan min lägenhet vara fuktskadad?

Jag ringde mitt försäkringsbolag. De skrev en skadeanmälan och hänvisade sedan till grannens försäkring.

Grannen har precis haft sin första visning och ska sälja sin bostadsrätt. De vill absolut inte att det här kommer fram om vattenläckaget.

Eftersom grannen ska flytta vill föreningen göra upp med mig (har pratat med styrelsens ordförande). Jag ska få ett papper på att grannen i framtiden kommer stå för självrisken. Men mitt bolag vet ju om läckaget.

- Vem står för resten av betalningen om det är en fuktskada?
- Ska ingen komma hit och mäta om det finns fukt?
- Ska jag gå med på detta avtal?
- Vad behöver jag tänka på mer?

Francois
2008-07-18, 22:53
Grannen är skyldig att hålla rent i vattenbrunnen. Han har alltså gjort fel. Du ska kräva att din granne gör en egen vattenskadanamälan och att din grannes försäkringsbolag kommer på plats och gör en fuktmätning. Din granne må ha golvvärme, men det torkar väl inte i väggarna? Fukt kan det vara även hos grannen. Det är otur för honom att han precis ska flytta, men det får han ta, och du har verkligen ingen anledning att vara snäll. Det kan kosta dig mycket pengar.

Jag hoppas att din styrelse ställer sig på din sida, du som är medlem och bor kvar. Styrelsens uppgift i detta fall är att kräva att din granne gör rätt för sig. Styrelsen borde också göra en vattenskadeanmälan och sen får alla tre försäkringsbolag (ditt, din grannes och föreningens) göra upp med varandra vem som tar vad. Acceptera inte ett avtal som gör att din granne kan skjuta sitt ansvar på framtiden.