handdator

Visa fullständig version : Grovsopor - Förbannad


Azra
2008-07-11, 21:32
Bor i Nacka där hyresrätten blev ombildad för ca 6 månader sedan. Förra veckan då jag skulle slänga grovsopor så stod det på dörren att man enbart skulle få tillgång till grovsoprummet onsdagar mellan 18-20 och då med uppvisad legitimation el. kortet. Den onsdagen tittade jag ut och där stod några från styrelsen och drack kaffe och väntade på folk med sina sopor.

När jag mailade till dem och berättade att jag tyckte detta var fel samt att ta ett sådant beslut så fick jag ett svar om att folk slarvade med sina sopor och med den anledningen hade styrelsen bestämt detta. Jag kan ej inom veckorna gå och slänga sopor då min man jobbar kvällar och jag dagar samt har två små barn och det blir dubbelt så svårt om jag skall stånka ut med dem och soporna. Till svar fick jag att jag fick leta upp någon i styrelsen och fråga om denna person ville uppna dörren åt mig.

Får man göra på detta vis känns så himla konstigt och arg är jag för hela balkongen är full med sånt som skall till soprummet.
Vad skall man göra ?

Admin
2008-07-11, 21:47
Det låter som rena sience fiction.

Jag har hört många konstigheter i mina dar, men att man måste uppvisa legitimation för att slänga sopor hör nog till bland det löjligaste, måste jag säga.

Sopor kan vara ett problem. men är inte vara medlemmarna som ska behöva anpassa sig efter styrelsen på detta sätt, utan styrelsen får nog anpassa sina beslut efter medlemmarnas behov i stället.

Det är ju tyvärr inte mycket man kan göra i en sådan situation, förutom att verka för att det tillsätts mer "medlemsvänliga" styrelseledamöter i framtiden.

stephan
2008-07-11, 22:39
Ja mycket skall man höra innan öronen trillar av. För några dagar sedan träffade jag Veikko Suominen som på senaste stämman i brf väduren med styrelsens entusisam fick igenom sin motion med att kamerabevakna föreningens återvinningsgårdar. Jagt frågade honom om han var slug och tyckte det var bra ide att lägga en sådan morion. Svar: jag har diskuterat detta med en styrelseledamot som sa att föreningen hade stora kostnader för att folk utanför föreningen slänmger sina sopor i föreningens återvinningsgård så att det kostar oss medlemmar pengar.
Hur skall man med kamera kunna "fälla" utomstående som slänger sopor på vädurens återvinningsgårdar blev min följande kommentar. nej det går nog inte blev hans svar, men det är nog bra med kameraövervaktning. SUCK.
Återvinningsgårdarna i brf Väduren har under mer än ett år saknat låsfunktion. Alla med mindre funktionshinder att ta ett steg över ett staket på 60 centmeter kan lätt ta sig in och slänga vad man vill.

Fy fan för idioter, för det är vad det handlar om. Brf Väduren har en sopsug som kan utnyttjas av alla boende, där kan du slänga allt inom ramen radien 40 centimeter = vanligt sopnedkast.


Bökigt kasta grovsopor?

Väduren byggde återvinningsgårdar för 12 år sedan.
Sedan dess har medlemmarna kastat grovsopor här.
Förutom mindre kärl för metall, glas, elartiklar m.m finns det en grovsopscontainer, stor 10 kbm.

Nu har det kommit upp nya skyltar som jag har lite svårt tolka;
"Det är förbjudet att här kasta vitvaror, hushållsmaskiner och möbler.
Missbruk kommer att beivras.
Styrelsen"

De 2 första hänger jag med på men vad är definitionen av möbler???

Tillexempel är en hel bokhylla en möbel medan en sönderslagen bokhylla grovsopor?

Francois
2008-07-12, 19:52
Jag tycker att din styrelse gör rätt med att bevaka vad folk slänger i grovsoprummet. Att de vill se legitimation låter konstigt, men det kan vara för att de boende i grannhuset kommer och slänger sina sopor hos er, eller?

I alla fall, jag tror inte att styrelsen gör detta för att de tycker att det är roligt. Det är ett verkligt problem med folk som slänger vad som helst i olika behållare för papper, kartong, mm.
Om den tiden som styrelsen har valt för att slänga grovsopor inte passar dig, kan de kanske ställa upp att hämta/bära soporna från din lägenhet, eller kan kanske en granne hjälpa dig. Det är en bra grej att göra med grannar, hjälpa varandra, låna socker, bära sopor, mm

Jag tycker att du borde beklaga dig på de andra boende som inte sköter sig. Sen borde det vara möjligt att få låna en nyckel av styrelsen och slänga sina sopor när man själv vill. Om man ska låna en nyckel för att få tillgång till grovsoprummet, kan det vara tillräckligt för att man inte ska slänga fel sopor (eftersom man måste visa vem man är först för att låna nyckeln).

Det hade varit bättre om din styrelse hade kommit med en proposition till årsstämman. Men åt andra sidan tycker jag att du ska försöka förstå problemet de försöker lösa, och kanske hjälpa de att lösa problement med dem (med olika förslag). Din styrelse finns inte för att göra livet surt för dig, även om de kanske agerar klumpigt ibland och det kan kännas så. Hjälp de att hjälpa dig.
Hur tycker du själv att problement ska lösas?

Ove Mollvik
2008-07-13, 17:49
Varje brf har sin socialpolis som vaktar på olika grannars beteende. Allt som tidigare sköttes spontant och utan besvär av de flesta hos en privatvärd blev plötsligt det helt dominerande problemet och samtalsämnet efter ombildning. Brevbäraren märkte samma förändring i gatans alla trapphus med ny styrelse. Ordningsvansinnet resulterade enbart i massa otrevliga lappar.
Hundrafalt större kapital och underhållskostnader vill ingen gärna befatta sig med. Där får istället självutvalda experter och konsulter fria händer att sko sig. Hos brf Björnligan 8 kan man tro att socialsekreterarnas finanser blivit beroende av detta avledande kontroll och annars omotiverade angiverisystem.
Min med särskilt kontrakt styrkta rätt till ett förråd såsom villkor för köp av minsta bostadsrätten fick provisoriskt bli ett grovsoprum. Ingen styrelse ville dock sedan påta sig det futtiga tillägg som var avtalat och redan säljaren hade lovat. Kronofogden anlitades för avhysning från något som inte fanns och av sådant som inte ens var mitt.
Varför istället advokat Ridderbjelke anlitades för hundratusentals kronor att driva ett redan i sak felaktigt ärende ända till HD utan att få något som helst praktiskt resultat visade sig ett par år senare. Eftersom jag hade varit olydig och försvarat min löjliga rätt mot polis och falska beskyllningar var jag bevisad rättshaverist inför Hyresnämnden. Den sista värdelösa hyresrätt jag hade vägrat betala fantasipris för kunde så beslagtas utan minsta sakskäl.
Hyresgästföreningen trodde inte det var sant och vågade aldrig befatta sig med för dem annars solklara rättsprinciper eller också var deras chefsjurist Charlotte Waller lika avtrubbad. Rätten har ändå inget värde var det enda hon kunde säga.
Ove Mollvik

Ove Mollvik
2008-07-14, 10:19
Som det nu är så försöker det statskapitalistiska psykstyret SPF spela ut oss mot varandra. Avundsjuka och girighet finns på alla nivåer även bland oss vanliga. De hemligt utvalda som genom mutor bidrag och krediter gjort karriär med medlen från förra kriget känner sig lika lurade när samma sak ändå upprepas. Den djupare del av personligheten som nu drabbas bör ändå angå vem som helst. Alla har vi varit lika maktlösa kring jobb/hem/familj som dem i toppstyret. Ingen vet bara vem som är ansvarig. Alla kan så skylla på varandra även i de mest triviala beslut.
Socialfascisternas övervaknings och kontrollbehov är lika starkt som nyliberala behovet av heder och samvetsbefrielse. Tillsammans skapar denna majoritetsmakt ett terrorvälde hellre än att någon med urmänsklig rättspatos kan visa på hederligt ägande eller göras till martyr. JP Morgan fick istället fortsätta som Gudfadern efter trippelmordet på Kreuger osv. Efter 911 är slutligen USA lika drabbat som UK blev 1908. Redan då vändes det nyuppfunna hemliga vapnet med info-organisation och media mot egna befolkningen och demokratin.
Förhållandena i nya brf följer exakt samma demokratiupplösande principer: Makt blev i praktiken rätt u p a. Ni gamla ordföranden som nu vet måste tillsammans hjälpa de nya till att se problemet på högre nivå. Det ömsesidiga intresset bör hålla för en jämbördig dialog.
Ove Mollvik