handdator

Visa fullständig version : Någon som har erfarenhet av att införa inpasseringssystem?


hjalmar
2015-09-05, 17:31
Hej!
Vår förening funderar på att byta ut våra nycklar till ett inpasseringssystem. Vi är en ganska liten förening 25 lägenheter. Vi har 13-14 dörrar där vi skulle behöva installera inpasseringssystemet.

Har förstått att det finns en hel del extra funktioner man kan använda, tex porttelefon, bokning av tvättid etc. Detta är inte så viktigt för oss för detta fungerar väl för oss idag. Huvudsyftet är att få bort nycklarna så vi lätt kan spärra dessa om vi tappar bort någon.

Det jag undrar lite över är vet någon vad det kostar på ett ungefär?
Vad finns det för olika lösningar? Central administration/Singel administration på varje enhet?
Andra tips/saker att tänka på när man byter till ett inpasseringssystem?//Hjalmar

rogeroberg
2015-09-06, 13:30
Vi har installerat aptus (ifrån assa) i vår brf.
Vi använder det för inpassering till källare, tvättstugor och övriga gemensamma lokaler såsom övernattningsrum. Till systemet har vi ett antal bokningstavlor som de som inte vill eller kan använda bokningsfukntioerna på internet eller mobilappen kan använda.
En bra sak förutom att man kan spärra borttappade brickor är att det går att styra vilka tider det ska gå att öppna. T.ex. har vi gjort att man inte kan öppna källar/förrådsdörren efter kl 22 på kvällen. Det har gjort att de problem med stölder vi hade där förut har upphört.

Tror det kostar ungefär 10000kr /dörr. Plus styrenheter. Tror vår installation gick på 200000kr ungefär.

skanke
2015-09-07, 18:53
Vi fick ett inpasseringssystem i vår BRF för något år sedan. Man var tydligen tvungen att välja RCO då det sades vara det enda system som passade ihop med bokningssystemet för tvättstugorna.
Att reda ut vad detta system egentligen kostat föreningen är inte lätt och det blev väsentligt dyrare än vad som först angavs. Det tillkom kostnader för asbestsanering, installering av IP nät i fastigheterna, och nedgrävning av fiberkabel mellan husen etc.

En annan BRF i samma kommun uppgav en kostnad på 9000kr per lägenhet och det är nog där någonstans det hamnar i en större förening.

Men vad det kostar beror på vad man väljer för system. BRF har sällan råd att ta de bättre systemen utan det blir oftast lite mer budet variant. Inte den bästa kvaliteten på de i systemet ingående komponenterna.
Sedan beror prislappen lite på tillvalen, t ex storleken på batteribackup, skydd av systemet typ OVP, vill man även kunna boka tvättider etc. Vill man välja SBSC godkänt eller inte. Skall man få hela systemet SBSC godkänd så måste även installationen vara godkänd.

Tror att de flesta inpasseringssystem som BRF:er väljer idag är integrerade med porttelefon. Man kan ofta fjärröppna porten via sin telefon, vilket är en bra funktion tycker jag.

Egentligen tror jag att den bästa med inpasseringssystemet hos oss var att portarna är låsta dygnet runt, vilket fått bort en del "spring" och skadegörelse i trappuppgångarna. Men man hade ju såklart kunnat låsa dessa utan att investera i ett passersystem. Tror det har blivit lite mode i det där. Ofta är argumentet att det finns en massa nycklar på drift.