handdator

Visa fullständig version : Ventilation drar in matos utifrån


björklöv
2015-04-05, 13:12
Hej,

jag har nyligen flyttat in i en nybyggd bostadsrätt och har tyvärr stora problem med min inomhusluft. Själva ventilationen (både till- och frånluften) fungerar bra, dock så är ett av husets ventilations-utsåg placerat precis under min tilluftsventilation vilket medför att stora delar av matoset från hela huset sugs in i min lägenhet. Detta utsug befinner sig på marknivå och hela området luktar mat vid lunch/middagstid så det hjälper inte heller att öppna ett fönster för vädring då allt utomhus i princip också luktar mat. Är det vanligt att ventilationsutsug på en husfasad befinner sig på marknivå, jag trodde det vanligaste var att ha det på taket för att minimera störningar för de boende?

Min ventilation är byggd med så kallade ventilationshål i anslutning till element, åtskilda med ett filter. Jag har köpt till extra kolfilter men detta har bara hjälp ytters lite med matlukten. Jag undrar om det finns något ytterligare jag kan göra för att förbättra denna situation?

För tillfället finns det inte ett direkt styrelse i föreningen då alla hus ej är färdigbyggda än. Hur ska man på bästa sätt ta upp detta problem med de nuvarande byggherrarna och den kommande styrelsen? Vad kan man kräva?

Jag är tacksam för alla råd och förslag!

Lännqvist
2015-04-06, 21:34
Mitt tips är att kontakta kommunens miljöförvaltning, och beskriv problemet för dem.

Ventilationslösningen för ut-luften från köksfläktarna låter nästan kriminellt felkonstruerat om det skickas ut från markplan.