handdator

Visa fullständig version : Tobaksrökning i brf - Förbjuda rökning inomhus, gemensamma utrymmen?


tractors
2008-06-17, 07:57
Flera av de boende, i vår privata BRF; besväras av tobaksrök i trapphus och som även ibland tränger sig in i bostäderna. Vi har 3 st flitiga rökare bland våra medlemmar samt även 1 rökande hyresgäst. Kan vi totalförbujuda rökning inomhus?

schrapet
2008-06-17, 08:59
Det finns ett liknande mål som Falu tingsrätt dömt i . /SP
Lagligt att röka på balkongen

Det spelar ingen roll om grannarna får in cigarettrök i sin lägenhet. Det är tillåtet att röka på sin egen balkong, slår Falu tingsrätt fast. På hyresgästföreningen gillar man inte domen:
- Detta handlar om hur mycket man som hyresgäst ska stå ut med, säger Kenneth Nilsson på Hyresgästföreningen.
Paret som bor på tredje våningen kunde inte sola eller vara på balkongen på grund av all cigarettrök som kom från en annan hyresgäst på första våningen. Röken kom också in i deras lägenhet genom ventilationen. Mannen berättade i tingsrätten att han fick ont i bröstet av röken och att paret inte kunde vädra.
Det får man tåla! Men bostadsbolaget Kopparstaden hävdade att man som hyresgäst får tåla lukter, musik och barnaskrik.
– Det här inte en fråga om rökare mot icke rökare. Det handlar om att det inte står i kontrakten att man inte får röka och då är det inte saklig grund för att säga upp någon. Inte heller att kräva hyresreduktion, säger Kopparstadens vd Pär Nyberg till Nyhetskanalen.se.
Hyressänkning

Paret krävde en sänkning av hyran med 1 500 kronor, men Falu tingsrätt menar att man ska ha rätt att röka på sin balkong i rimlig omfattning. På Hyresgästföreningen slickar man nu sina sår och ska se om de kan gå vidare med fallet:
– Dels är det viktigt att man reder ut vilka regler som gäller. Och dels är det viktigt att man som hyresgäst ska kunna få den kvalitet i sitt boende som man betalar för. Oavsett om det är rökning det handlar om eller andra svåra störningar, säger Kenneth Nilsson, kommunikationschef på Hyresgästföreningen mitt, till Nyhetskanalen.se.

Admin
2008-06-17, 09:52
Tractors, ni kan, och bör definitivt, förbjuda rökning inomhus. Det är faktiskt t.o.m. så att om föreningen inte gör detta så är det föreningen som kan drabbas i såväl rättegång som med skadestånd.

Det är dock bara möjligt att förbjuda rökning i en bostadsrättsförenings gemensamma lokaler. I bostadsrätten bestämmer bostadsrättshavaren om han/hon vill röka in sin bostad. Det kan förändras, om någon vill arbeta för detta, så att rökning förbjuds i bostäder som ingår i flerfamiljshus.

Jag såg på TV igår att tobak räknas som den 11:e farligaste drogen i världen - farligare än t.ex. Extacy och LSD -, förutom att det är den drog som dödar ojämförbart flest människor.

Sedan vill jag understryka att vad Kopparstadens VD säger, ska man ta med en nypa salt... och delvis helt glömma.

Kopparstadens VD säger;
Det handlar om att det inte står i kontrakten att man inte får röka och då är det inte saklig grund för att säga upp någon.
Det är bara dumheter! Det står heller inte i kontraktet att man inte får ha rave-party 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, med en 10.000 watts stereo.

Hyresgästföreningen har inte alltid varken de rätta kunskaperna eller motivationen att komma till bra lösningar.

Den som följt Robert Aschbergs program kanske minns några rejält bråkiga grannar ("nomader" i norr). De hotade, de slogs, de förstörde, de vandaliserade de blockerade vägar med skrotbilar och de grävde upp vägar så att de inte gick att köra på. Det höll på år ut och år in. Inget kunde man göra åt detta i detta laglösa land. Dvs fram tills att en advokat kom på att man kunde använda sig av miljölagen.

Samma sak gäller i detta fall med rökare. För den som är kunnig i miljölagarna (vilket varken hyresgästföreningen eller någon bostadsorganisation är) så kan man lösa många problem.

Notera att detta fall som Schrapet refererar till är så nytt som i maj 2008. Om hyresgästföreningen inte drar detta ärende vidare så tycker jag att alla hyresgästföreningens medlemmar bör avsäga sig sitt medlemskap.

Sedan kan man fråga sig varför bostadsrättshavare inte har någon som står på deras sida, och som arbetar för dem och deras rättigheter och välbefinnande !!!???


Frågor och svar om rökning i bostadsrättsföreningar

1. Rökning i trappuppgångar

Fråga: Hur förhindrar man rökning i trappuppgångar?
Har föreningen rätt att förbjuda rökning i dessa utrymmen?

Svar: Föreningen bör i sina ordningsregler kunna införa rökförbud i trappuppgångar och andra gemensamma utrymmen. Ett förbud mot rökning inne i husets gemensamma utrymmen får anses motsvara vad folk i allmänhet anser är rimligt. Det är dock viktigt att ordningsreglerna har ett allmänt och brett stöd i föreningen.

Problem med nedskräpning av cigarrettfimpar får styras med hjälp av ordningsregler.

Föreningen kan däremot inte förbjuda rökning ute på gården eller på balkonger.


2. Rökning på balkong, i trapphus och föreningens gemensamma utrymmen

Fråga: Grannarna i min förening röker i trapphuset och lämnar kvar fimpar och aska. Styrelsen har satt upp en oansenlig skylt där det står att rökning undanbedes men det hjälper inte. För oss som inte röker är detta ett stort problem och frågan är om vi måste flytta pga detta. Jag har tagit upp problemet med styrelsen men de säger bara att det inte är förbjudet i lag att röka i trapphusen.
Vad gäller för rökning på balkongen?

Svar: Genom att föreningen antar ordningsregler som tar upp detta kan föreningen förbjuda rökning i gemensamma utrymmen som trapphus och tvättstugor.
Föreningen kan däremot inte förbjuda någon att röka på medlemmarnas balkonger.


3. Kan föreningen förbjuda rökning i lägenhet?

Fråga: Det tränger in rök från cigaretter i vår lägenhet vilket vi upplever såväl otrevligt som hälsovådligt. Jag har bett mina grannarna att vädra ut röken men tyvärr har de ingen förståelse för min situation. Huset är gammalt och har självdrag. Styrelsen delar min uppfattning men säger att de inte kan tvinga grannarna att sluta röka. Vad ska jag göra?

Svar: Det går inte att stoppa grannarna från att röka i lägenheten.

Föreningen ansvarar emellertid för att den för fastigheterna obligatoriska ventilationskontroll genomförs regelbundet och att föreningen då godkänns.

Maplestreet
2013-05-12, 20:36
Vilka krav kan dom boende ställa på föreningen om dom får in cigarett- och matlukt i sina lägenheter? Även om föreningen har godkända OVK-besiktningar?
Har föreningen en skyldighet att åtgärda detta?

Admin
2013-05-12, 21:06
Svårt att svara på generellt. Men OVK-besiktningarna är ett skämt (det görs bara stickkontroller och bara av vissa saker), förutom det faktum att något kan gå fel mellan OVK-besiktningarna.

Ventilation är väl något som sällan fungerar, av vad jag konstaterat från egen erfarenhet.

Du kan alltid göra en anmälan till Miljö- och hälsokontoret om styrelsen inte vill vidtaga några åtgärder.

Dia
2013-05-13, 18:13
Särskilda bestämmelser till skydd mot olägenheter för människors hälsa

33 § I syfte att hindra uppkomst av olägenhet för människors hälsa skall en bostad särskilt;
1. ge betryggande skydd mot värme, kyla, drag, fukt, buller, radon, luftföroreningar och andra liknande störningar,
2. ha tillfredsställande luftväxling genom anordning för ventilation eller på annat sätt,
3. medge tillräckligt dagsljus,
4. hållas tillfredsställande uppvärmd,
5. ge möjlighet att upprätthålla en god personlig hygien,
6. ha tillgång till vatten i erforderlig mängd och av godtagbar beskaffenhet till dryck, matlagning, personlig hygien och andra hushållsgöromål.

http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19980899.htm

Maplestreet
2013-05-19, 19:30
Svårt att svara på generellt. Men OVK-besiktningarna är ett skämt (det görs bara stickkontroller och bara av vissa saker), förutom det faktum att något kan gå fel mellan OVK-besiktningarna.

Ventilation är väl något som sällan fungerar, av vad jag konstaterat från egen erfarenhet.

Du kan alltid göra en anmälan till Miljö- och hälsokontoret om styrelsen inte vill vidtaga några åtgärder.

Jag glömde berätta att jag själv representerar en styrelse och vi har en medlem som klagar över mat- och röklukt som kommer in i deras lägenhet. Detta är klagomål som vi får lite då och då. Det jag undrar är helt enkelt vad föreningen har för förpliktelser i just det här fallen och liknande. Är föreningen skyldig att utföra några åtgärder i det här fallet?

Lännqvist
2013-05-19, 20:42
Det jag undrar är helt enkelt vad föreningen har för förpliktelser i just det här fallen och liknande. Är föreningen skyldig att utföra några åtgärder i det här fallet?
Moraliskt... Ja.
Skulle du själv vilja ha rök och matos från grannarna in i din lägenhet?