handdator

Visa fullständig version : Köpa en ombildad hyresrätt till bostadsrätt när jag sitter i styrelsen?


Kiton
2013-03-23, 00:05
Hej!

Jag sitter i styrelsen i vår förening och har hand om dess ekonomi. Detta har jag gjort i snart fyra år och vi trivs verkligen i föreningen. Den nuvarande lägenheten som vi har är en 2:a. Vi planerar barn och kommer att behöva en större lägenhet för detta.
Just nu så har föreningen en lägenhet som varit en hyresrätt som vi snart kommer att bestämma på en extrastämma om denna ska fortsättas hyras ut eller säljas. Jag och en annan från styrelsen tecknade ett avtal med en mäklare om att få sälja lägenheten om föreningen vill detta. Efter att avtalet skrivits och vi satte datumet för extrastämman så blev jag och min fru intresserade av lägenheten. Det jag undrar nu är vad kan jag göra för att inte hamna i jäv?

Det jag har gjort:
- Jag var med och bestämde utgångspriset, vilket var efter mäklarens förslag.
- Avsagt mig allt ansvar och kontakt med mäklaren vid försäljning av denna lägenheten.
- Föreningen kommer att sälja lägenheten efter ett visst antal visningar har gjorts av mäklaren.
- Jag kommer inte närvara när denna fråga diskuteras under styrelsemötena.
- Vi kommer att redogöra hur försäljning/bud gått till.
- Högsta bud vinner.

Det jag tänkte var också att dela ut lappar till de boende att vi kommer att bjuda på lägenheten och info om hur budgivningen kommer att gå till. Så att alla i föreningen får veta, så att det inte blir en massa snack i trapporna om vi ny flyttar in i lägenheten.

Är det något mer jag bör tänka på? Vi gillar föreningen och vi vill inte ha några problem, vi planerar inte att göra en vinst på denna lägenhet.

Admin
2013-03-23, 00:33
Jag gissar att du läst TheVic1's tråd, men din situation är helt annorlunda. I ditt fall sker ju allt öppet, alla medlemmar ges samma möjlighet på lika villkor, du har inte dragit fördel av din position i styrelsen, och processen du beskriver är inget som gör att du hamnat i en jävsituation (och ni har ingen bulvan för att komma runt regelverken).

Det du beskriver är en måhända liten men avgörande skillnad för hur ett dylikt fall ska bedömas. En styrelse som är öppen med vad de gör blir det oerhört svårt att i efterskott klandra, och som regel blir resultatet ändå detsamma.

I din lista är
"Vi kommer att redogöra hur försäljning/bud gått till"
den springande punkten (förutom den fjärde punkten, naturligtvis);

Det är bara att tuta och köra, och jag hoppas ni får lägenheten! :5:

Sommarpåo
2013-03-23, 16:53
Du verkar vara en sund styrelsemedlem tycker jag som har erfarenhet åt andra hållet.
Står i kö för p-plats (informell kö då det inte finns några papper på vem som har p-platserna i föreningen, alla 4 utom jag har en p-plats, och ingen betalar för någon plats). Nu har vice ordförande sålt sin lägenhet med parkering. Vad sägs om det?
Vi har årsmöte i morgon och jag har meddelat styrelsen om att jag, om jag inte tilldelas p-platsen som nu skulle blivit ledig, kommer att ställa mig på vilken plats som helst. Lägenhetsinnehavaren som jag köpte min lägenhet för ett år sedan hade p-plats...som gick till den som stod i "kö". I annonsen stod "kort kö till parkering", vilket styrelsen säger får stå för mäklaren...
Då kan man tala om att bli förbannad på sin styrelse. Jag tycker du verkar köra med synnerligen öppna och ärliga kort.

Kiton
2013-03-23, 22:18
Admin: Vad skönt att höra, då är det bara att tuta på och hoppas vi vinner budgivningen.

Sommarpåo: Det är tråkigt att höra. Vi i vår förening kör med att allt ska vara rättvist och inget fuffens, det ska inte finnas något tvivel mot oss. Vi har haft tur med människorna i vår förening jmf med hur vissa har det (som går att läsa på detta forumet). Men det är lite vilken målbild en förening vill ha. Vi vill ha en trivsam och öppen förening där alla är vänner med alla, och för att kunna uppnå detta så måste vi ha våra medlemmars fulla förtroende.

Det du skriver om parkeringsplatserna blir jag förbannad på, det ska vara tydligt om vilken successionsordning de har. Jag hade också tagit upp detta på kommande stämma.
Det är väldigt enkelt att ta sig an förmåner som dessa när man sitter i styrelse, men det är inte rätt väg att gå. Det är många som inte förstår sig på att när du sitter i en styrelse så är det för medlemmarnas intresse du har ditt uppdrag. Vissa blandar ihop det här och sitter i styrelsen för sina egna intressen och glömmer bort vad tjänsten verkligen innebär. Sen finns det också ren lathet eller om det saknas register att ingen tar hand om att ordna upp detta och då kan det också vara enkelt för en styrelsemedlem att var bekväm i det ögonblick p-platsen kommer upp.

Hoppas det löser sig