handdator

Visa fullständig version : Bostadsrätter - Vad byggs? Vad ligger priserna på?


Admin
2008-06-04, 22:15
På följande webbsida;
Artiklar om bostadsrätter (http://hotpot.se/hsb-artiklar-bostadsraett.htm)
så har jag samlat ett antal artiklar som har skrivits i media över hela Sverige om vad som byggs, köps och säljs avseende bostadsrätter, samt om pristrender.

Listan över artiklar i dessa ämnen kommer att uppdateras med jämna mellanrum.

Några exempel på vad denna lista innehåller just nu:

Slutspurt på bostadsracet
Förra året såldes 5 102 bostadsrätter i hela landet i juni, under juli gick antalet sålda lägenheter ner till knappt hälften, bara 2685 stycken, visar mäklarstatistik. För villorna är den trenden ännu tydligare, även om statistiken inte är enkel att jämföra eftersom köpen registreras först när lagfarterna går igenom tre månader senare.
Köpare ska slå till nu i helgen, säljarna bör vänta till efter midsommar. Det är fastighetsmäklarnas tips för en smartare bostadsaffär. - Nu är utbudet som störst, sedan går det ner en del under sommaren, men köparna är lika många...
(E24, 2008-06-05)


Första mötet med framtida hemmet
Skurup. Tidigare har de bara fått se ritningar, men nu var det äntligen dags. De framtida hyresgästerna i det nybyggda huset i korsningen Gågatan–Västergatan, släpptes in för att se hur deras nästa hem ser ut.
(Ystads Allehanda, 2008-06-05)
Klicka här för att läsa hela artikeln... (http://www.ystadsallehanda.se/apps/pbcs.dll/article?AID=/20080605/SKURUP/20472045)

Fler bostadsrätter tvingar fattiga att flytta
Det räcker inte med dubbelt så höga hyror. Lägenheterna i Malmös västra delar ombildas till bostadsrätter i ännu raskare takt i år än i fjor. MALMÖ.
(Sydsvenskan, 1 juni 2008)
Klicka här för att läsa hela artikeln... (http://sydsvenskan.se/malmo/article330379.ece)Treklövern vill se 1500 nya havsnära bostäder
1500 nya havsnära bostäder i Landskrona. Det vill kommunalrådet treklövern ge utomstående konsulter i uppdrag att utreda.
(Helsingborgs Dagblad, 2 juni 2008)
Klicka här för att läsa hela artikeln (och kommentera)... (http://hd.se/landskrona/2008/06/02/trekloevern-vill-se-1500-nya/)

Sålde ut allmännyttan - måste bygga ny
I slutet av 1990-talet sålde politikerna i Vaxholm alla allmännyttiga hyresrätter. Majoriteten ombildades sedan till bostadsrätter. Men nu har bristen på bostäder i kommunen blivit så stor att det blivit svårt att...
(ETC, 08-05-31)


Rekordutbud på bostäder banar väg för prisfall
Det råder säljhysteri på bostadsmarknaden. Aldrig tidigare har så många bostadsrätter och villor varit till salu. Nu varnar många experter för fallande priser framöver. Tidningarnas bostadsbilagor blir allt tjockare.
(Dagens Nyheter 2008-05-31)


Rekordmånga bostadsrätter sålda 2007
Drygt 97 000 bostadsrätter bytte ägare förra året, vilket är nytt rekord. Totalt drog säljarna in 108 miljarder kronor och storstadsborna tog hand om lejonparten, eller nästan 88 miljarder. ...
(Helsingborgs Dagblad, 28 maj 2008)
Klicka här för att läsa hela artikeln (och kommentera)... (http://hd.se/ekonomi/2008/05/28/rekordmaanga-bostadsraetter-saalda/)

Högt tryck på bostadsrätter
Det såldes rekordmånga bostadsrätter under förra året. 97.000 bostadsrättslägenheter gick till ett sammanlagt värde av nästan 108 miljarder kronor, visar ny statistik från SCB. Det innebär en ökning med drygt 21 miljarder jämfört med 2006.
(Dagens Nyheter, 2008-05-28)


Bostadskön allt längre
Ny statistik från Stockholms stads bostadsförmedling visar ett tydligt trendbrott, menar oppositionen. Kön ökar med 5 000 personer i veckan samtidigt som antalet förmedlade lägenheter sjunker och kötiderna blir längre. Nu höjs ett varningens finger för en "systemkris" i ombildningarnas kölvatten.
Carin Jämtin pekar på att det blir färre hyresrätter att förmedla i den takt de omvandlas till bostadsrätter, men också på att det är ett stort antal...
(Svenska Dagbladet, 27 maj 2008)


Söderbyggen kan påbörjas nästa år
HSB vill bygga bland annat äldrebostäder på Söder. Men de höga byggkostnaderna försenar projektet ytterligare. Ännu ett storbygge kan påbörjas intill nästa...
(Helsingborgs Dagblad, 28 maj 2008)
Klicka här för att läsa hela artikeln (och kommentera)... (http://hd.se/helsingborg/2008/05/28/soederbyggen-kan-paaboerjas-naesta/)

Minskat bostadsbyggande i Sverige
Bostadsbyggandet i Sverige har bromsat in rejält. Det visar färska siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB. - Det som förvånar oss är att småhusbyggandet har gått ned, säger Lars Jagrén, chefsekonom på Sveriges byggindustrier.
(Dagens Nyheter, 2008-05-26)


Inget lyft på Järvafältet
Hjulsta är sålt till en privat fastighetsägare och Svenska Bostäder vill att Peab, Skanska och HSB hjälper till att bygga upp ett "nytt" Husby...
(Dagens Nyheter, 2008-05-23)


Peab bygger bostadsrätter
ÄNGELHOLM. Det blir Peab som bygger Melin Förvaltnings 52 bostadsrättslägenheter i Sjukhusparken, eller Rönneåparken som den numera kallas. Kontraktssumman är på 109 miljoner kronor.
(Helsingborgs Dagblad, 22 maj 2008)
Klicka här för att läsa hela artikeln (och kommentera)... (http://hd.se/angelholm/2008/05/22/peab-bygger-bostadsraetter/)


Här finns allmännyttan i Stockholm
21 av Stockholms läns 26 kommuner har allmännyttiga bostadsbolag. Täby, Vaxholm, Nacka, Danderyd och Salem saknar allmännytta. Ekerö kommun meddelade i förra veckan beslutet att sälja Ekeröbostäder.
(Svenska Dagbladet, 19 maj 2008)
Klicka här för att läsa hela artikeln... (http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1266489.svd)

Upp och ned på bostadsmarknaden i april
Bostadsrättspriserna i riket visar en svag uppgång sedan årsskiftet. Villa- och fritidshuspriserna på riksplanet har däremot sjunkit något den senaste tremånadersperioden. Det visar ny statistik från Mäklarstatistik.
(Dagens Nyheter, 2008-05-12)


Vaxholm kan få allmännytta - igen
Bristen på hyresrätter i Vaxholm är så stor att kommunen börjar få svårt att rekrytera personal. Kommunledningen överväger att starta ett nytt kommunalt bostadsbolag - nio år efter att Vaxholmsbostäder såldes.
Tornet säljer lägenheterna till JM, som erbjuder hyresgästerna att ombilda till bostadsrätter. Stena Fastigheter säljer lägenheterna vidare till norska ...
(Svenska Dagbladet, 19 maj 2008)


Hermodshuset i Malmö blir bostäder
MALMÖ. Riksbyggen, som förvärvat det välkända Hermodshuset på Gamla väster i Malmö, ska nu bygga om de tidigare kontorslokalerna till bostadsrätter. Lokalytan i fastigheten är 4 200 kvadratmeter.
(Helsingborgs Dagblad, 16 maj 2008)
Klicka här för att läsa hela artikeln (och kommentera)... (http://hd.se/skane/2008/05/16/hermodshuset-i-malmoe-blir/)

Victoria Park går från vision till verklighet
Victoria Park går från vision till verklighet - Bolaget har påbörjat byggandet av första enheten i Malmö Livsstilsboendet Victoria Park säljer bra, trots en viss avmattning på bostadsmarknaden.
(Sydsvenskan, 2008-05-15)


15-våningshus i Märsta
Ett 15-våningshus som rymmer runt 40 lägenheter ska byggas vid Märsta station. Sammanlagt kommer det att byggas 100 nya bostadsrätter i området. Projektet är en del av Sigtuna kommuns satsning på bostadsbyggande...
(Dagens Nyheter, 2008-05-14)


Bostadsbolaget vill hyra ut istället för sälja
Intresset för nybyggda bostadsrätter i kvarteret Snödroppen är lika med noll. Nu vill Simrishamns Bostäder i stället inrätta hyresrätter...
(Trelleborgs Allehanda, 15 maj 2008)Vi kan bygga åt alla – om viljan finns
Idag kostar det dubbelt så mycket per kvadratmeter att köpa bostadsrätt i Stockholms innerstad som att bygga den. Ändå har inte produktionen av ...
(Svenska Dagbladet, 14 maj 2008)


Allianspolitik som skapar större trygghet
Knappt sex miljarder kronor för landets alla villaägare och drygt en miljard vardera för bostadsrätter respektive hyresrätter...
(Helsingborgs Dagblad, 2008-05-14)
Klicka här för att läsa hela artikeln (och kommentera)... (http://hd.se/ledare/2008/05/14/allianspolitik-som-skapar-stoerre/)

Flytt hotar många med små marginaler
Var tredje person klarar inte av att bo kvar om kostnaderna ökar, eller inkomsterna minskar, med 2.000 kronor per månad. De senaste årens kraftigt stigande priser på bostadsrätter och villor, har lett till en motsvarande ökning av hushållens lån. Men det är inte, ...
(Dagens Nyheter, 2008-05-12)Svag prisuppgång på bostäder
April var en bra månad för bostadsköparna. Priserna låg i stort sätt kvar på samma nivå som månaden innan. Mäklarbranschens redovisning av försäljningspriser på bostäder under april visar en stillastående marknad.
(Dagens Nyheter, 2008-05-12)


Synen på bopriserna är förvånande
Priserna på bostadsrätter har legat stilla under samma period. För tredje månaden i rad ökar alltså andelen hushåll som tror på höjda bostadspriser...
(Dagens Nyheter, 2008-05-12)