handdator

Visa fullständig version : försäljning och stambyten


tummegubben
2012-05-09, 08:10
Har en fråga ang stamrörsbyten .Svärmor äger en bostadsrätt och har flyttat på ett boende .Vi anhöriga påbörjade en försäljning av lägenheten och fick en köpare. Då ringer de från föreninge och säger att vi inte kan sälja utan att ha meddelat dem innan vi la ut den till försäljning .Och att det ska göras stambyte i lgh . Köparen ska inte få flytta in innan detta är gjort och det är även svärmor som ska betala väggbeklädnaden och arbetet med den ,golvet står föreningen för .Men det finns ingen information om stambytet som är utskickade och vi sålde lgh med nuvarade badrum och ska helt plötsligt betala ett nytt badrum.(Köpet hann bara bli muntligt) .Ringde ordföranden som sa att det fanns ett styrelse beslut på att de 17 kvarvarande lgh skulle stambytas och att detta skulle ske vid avflyttning .Men varför ska min svärmor betala månadsavg för att föreningen ska renovera och vem ska städa lgh ?? Vi anhöriga fick en chock och undrar nu : Kan och får en styrelse göra på detta viset ?? Kan de tvinga oss gå med på detta ?? Och vem är det som ska betala ?? Måste inte styrelsen skicka ut information om att detta är påtänkt . Vi blev då helt chockade .
Tackar för snabba svar !

Gusten
2012-05-09, 08:29
Ja så uppfattar jag det också dvs styrelsen har ingen rätt att belägga lägenheten med något säljförbud.

Och dom har inte heller rätt att vägra en köpare medlemskap med hänvisning till det kommande stambytet.

Det måste dock skrivas ett överlåtelseavtal. Muntligt köp är inte giltigt.

tummegubben
2012-05-09, 09:03
De har inte lagt säljförbud , men sagt att köparen inte Får flytta in innan arbetet med stabytet är gjort .Köparen har sagt upp sin nuvarande lgh och står utan bostad 1 /7 . Vi tycker det är konstigt att styrelsen kan ta ett sådant beslut utan att meddela berörda parter i god tid innan Och varför just nu när det inte är akut .De går över huvudena på bostadsrättsägarna som inte har något att säga till om. Måste inte det gå till på ett visst sätt med dialog och information och samråd?

Gusten
2012-05-09, 09:19
Om ni muntligen är överens om affären och priset så bör ni snarast upprätta ett skriftligt överlåtelseavtal och att köparen sedan lämnar in en medlemskapsansökan till styrelsen.

Vissa uppgifter är obligatariska i överlåtelseavtalet bl a tillträdesdagen. Köparen har rätt att flytta in på tillträdesdagen oavsett om stambytet då är gjort eller inte.

Om köparen vägras medlemskap med hänvisning till stambytet så kan man överklaga detta till Hyresnämnden.