handdator

Visa fullständig version : Vad är ett husdjur?


skanke
2012-02-23, 14:24
I en anna tråd var det någon som hade problem med att BRF inte ville tillåta den boende att ha en minigris i lägeheten.

Jag satt och tittade i ordningsreglerna för vår BRF och såg följande skrivning "att inte utan styrelsens tillstånd hysa andra djur än husdjur".

Men frågan är, vad räknas som husdjur i bostadssammanhang?

Googlar man husdjur så får man upp rätt mycket som relaterar till t ex Kor som ju inte är direkt lämpliga att ha i en lägenhet.

Wikipedia säger följande "

Husdjur, tamdjur eller fä, kallas djur (http://sv.wikipedia.org/wiki/Djur) som människan tämjt (http://sv.wikipedia.org/wiki/T%C3%A4mjt) och/eller domesticerat (http://sv.wikipedia.org/wiki/Domesticera) och främst använt för att få mat, kläder, skydd mot rovdjur och angripare, hjälp med tyngre arbeten, hjälp med att valla boskap eller som sällskap. Exempel på husdjur är brevduva (http://sv.wikipedia.org/wiki/Brevduva), får (http://sv.wikipedia.org/wiki/F%C3%A5r), get (http://sv.wikipedia.org/wiki/Get), gris (http://sv.wikipedia.org/wiki/Gris), hund (http://sv.wikipedia.org/wiki/Hund), häst (http://sv.wikipedia.org/wiki/H%C3%A4st), kanin (http://sv.wikipedia.org/wiki/Kanin), katt (http://sv.wikipedia.org/wiki/Katt), ko (http://sv.wikipedia.org/wiki/Ko), tambin (http://sv.wikipedia.org/wiki/Honungsbi) och tamhöns (http://sv.wikipedia.org/wiki/Tamh%C3%B6na)."

Eller är det på något vis underförstått när man talar om husdjur i bostadssammanhang att det är sällskapsdjur man menar.


Vilka regler eller lagar reglerar detta, och hur lyder den korrekta termen?

schrapet
2012-02-23, 15:36
Om du går till skvallerpressens hemsidor och söker på
”giftorm husdjur lägenhet”
”svan husdjur lägenhet”
”råtta husdjur lägenhet”
”giftspindel husdjur lägenhet”
”gris husdjur lägenhet”
”häst husdjur lägenhet”
Så skall du inte bli förvånad om du hittar passande artiklar. Jag tycker att man skall sätta gränser för vad som skall betraktas som keldjur.
Du vill väl inte att din granne en dag skall knacka på dörren och upprörd fråga om du möjligen sett vederbörandes kobraorm ?
:13:/SP