handdator

Visa fullständig version : Problem med ljud från rör/pumprum


Perforex
2012-01-26, 00:58
Hej
Har problem med att det hörs ett sorts vinande ljud från rören som går längs med taket i min lägenhet/pumprummet som ligger vägg i vägg, ljudet beskrivs bäst som det ljud som uppstår efter att en toalett spolar och fyller på med vatten. Rören sitter inbakade i en "gipstunnel", se denna bild http://imgur.com/I9t1k. Rören sitter alltså ovanför alla de spotlightens som syns. Så vitt jag förstår finns det isolering runt rören, se denna bild http://imgur.com/sIfum (ber om ursäkt för kvaliteten, kameran i mobilen är sådär.) Pumprummet finns bakom den vägg som alla eluttag/tv uttag finns på.

Det jag helt enkelt undrar är vad kan man göra åt det? Vems ansvar är det att se till att dessa rör/pumpen inte stör? (Pumpen och rören servar hela fastigheten med fjärrvärme skulle jag tro, en liten förening). Hur kan jag gå tillväga för att mäta ljudet? (bor i Uppsala om det hjälper).

Edit: Updaterade länkarna då de inte fungerade korrekt

schrapet
2012-03-02, 15:44
Min BRF hade ett snarlikt problem för 13 år sedan. En medlem klagade på att det lät illa från det vattenburna elementet i sovrummet så att det störde vederbörandes nattsömn. Kunde själv höra en del ljud från mina egna element. Jag började misstänka att ljudet uppstod på grund av kavitation (http://sv.wikipedia.org/wiki/Kavitation).
Jag gick ner till fastighetens underhåll-central och tog en titt på sekundärpumpen som pumpar fram varmvattnet till fastighetens element. Denna kunde kopplas om till 3 olika hastigheter (tryck) och den var inställd på mellanläget.
Med en enkel handvändning kopplade jag om till det lägsta varefter missljudet i elementen försvann. Elementens temperatur påverkades inte nämnvärt p.g.a. den lägre genomströmningshastigheten.
På bilden ser det ut som att det är en huvudledning som ljudet kommer ifrån vilket nog komplicerar det hela!:13:/SP