handdator

Visa fullständig version : Vattenskada, hyres/avgiftsreducering?


theresva
2012-01-15, 23:21
Hej!
Har precis hittat till detta forum då jag har googlat om bland annat vattenskador.

Jag bor i en brf som förvaltas av Castor.
Har fått en vattenskada i köket som även läckt in till sovrummet intill. Det är förmodligen läckage från ett rör eftersom betongen var så pass blöt, men laminatgolvet var inte blött förrän då skadan upptäcktes. Byggfirman har dock i sina papper att det orsakades av "avloppsstopp".

Till frågan. Jag har frågat vicevärden om jag kan få hyresreducering under tiden jag inte kan bo i lägenheten men han säger att det ska jag vända mig till min hemförsäkring om. Men på Länsförsäkringar fick jag bara till svar att jag kan få ersättning för utlägg om jag till exempel måste flytta möbler.
Det har gått en månad nu, och förmodligen kommer det dröja 1-2 månader till innan jag kan flytta in igen.

Har jag rätt till reducering av månadsavgiften?

Väldigt tacksam för svar.
Mvh Theres A

Admin
2012-01-16, 09:25
Det finns inget enkelt svar på när man är berättigad till ersättning eller med hur mycket. Frågan har diskuterats ett antal gånger tidigare. Se bl a;
Kompensation vid vattenskador - Bostadsrättslag och dom i HD (http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=8563)
Vattenskada - Kompensation ("sveda & värk") för takläckage i brf (http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=470)

"Avloppsstopp"? Frågan är vem som orsakat skadan.

Om du inte har en bostadsrättsförsäkring med bostadsrättstillägg som kompenserar dig för detta så är sannolikheten väldigt liten att kunna få ersättning för alternativt boende. För att kunna få ersättning är en av förutsättningarna att det är föreningen (bristande underhåll) som orsakat skadan (dvs att föreningen kan hållas som ansvarig). Från vad du skriver verkar det inte vara så?