handdator

Visa fullständig version : Klagomål från grannar


Bergstrom
2011-11-24, 22:24
Hej!
Bor i ett hus med 100+ år på nacken. Grannarna under klagar på att vi stör. Det de hänger upp sig på är spring och dunsar samt skrapljud från stolar.
Vi har haft flera samtal med ordföranden där allt gått ut på att se vad vår familj kan göra för att minska "störningarna". Våra barn vaknar aldrig innan kl 06.30 och har av oss pga klagomålen begränsats ganska mycket vad gäller lek. På helger får de inte leka förrän kl 9 eftersom de har sina rum ovanpå rum som grannen använder som sovrum i sin familj. Det får istället titta på barn-tv före och efter frukost på väldigt låg volym (tv-ljud har det aldrig klagats på). Vi har vidare tagit bort barnens plastbilar som de kan åka på.
Vi byter tassar under stolar med jämna mellanrum.

Tidigare sprang mellanbarnet en del fram och tillbaka i lägenheten men bara under korta stunder säg 5-15 minuter vid någon lek. Nu springs det betydligt mindre men barn har generellt en kortare steglängd och högre stegfrekvens än vuxna vilket kanske kan tolkas som spring.

Efter skola/dagis leker de en stund hemma i lägenheten innan middag äts runt 17.30/18. Sedan barn-Tv innan kvällsmellis, tandborstning och läsning
Barnen somnar mellan 19.30 och 21.30 varje kväll.

Vi drar oss för att bjuda hem vänner av rädsla för fler klagomål.

Vi anser inte att vi gör någonting som är onormalt för en trebarnsfamilj men nu vill styrelsen prata med oss igen. Får ont i magen och känner mig nästan förföljd. Vad kan/bör jag göra. Vi har hittat vår drömlägenhet och vill inte flytta.
Har varit i kontakt med akustiker som bekräftar att stegljud i gamla hus är klassiskt och ingenting man egentligen kan göra något åt om man inte konstruerar om allt med typ flytande golv.

Tacksam för råd

Harald
2011-11-24, 23:07
Jobbig sits när ni i övrigt verkar trivas.

Teorin är dock ganska enkel. Det är upp till den part som anser sig störd att visa på att störning verkligen föreligger. Vanligtvis löser man detta genom att mäta ljuden från i grannens lägenhet. Det är styrelsens ansvar att denna mätning kommer till stånd i detta läge, eftersom:

1) Grannen, alltså en medlem, upplever en störning.

2) Ni, också medlem, begränsas och mår dåligt av att anses vara störande.

Vid mötet med styrelsen, så kräver ni att denna mätning kommer till stånd. Före den ligger på bordet kan ni inget mera göra, eftersom ni inte har något att förhålla er till.

Tror inte ni behöver oroa er för mätningen heller. Ni har rätt att leva "normalt enligt ortens sed", vilket är tämligen livfullt om man är en barnfamilj.