handdator

Visa fullständig version : Besparing fjärrvärme


jstack
2011-11-20, 17:02
Besökte bostadsrättsmässan nyligen.
Där fanns flera företag som erbjöd tjänster för att spara in på fjärrvärmen.
Några hade system som baserade på "fiffigt" utnyttjande av detaljerade väderprognoser.
Andra hade "fiffiga" metoder att bl.a. minska topp-uttaget genom att minska uttaget till elementen samtidigt som varmvattnet låg på topp.
Besparingar på 10% av nuvarande förbrukning utlovades, och företagen skulle givetvis ha sin beskärda del av denna besparing.

Eftersom vår förening köper fjärrvärme för ca en miljon/år så blir man ju intresserad.
Någon som studerat liknande erbjudanden närmare, eller kanske t.o.m har provat på?

/JS

henrikO
2011-11-27, 10:37
Det finns något som heter "Enreduce" som verkar intressant. Det lär sig hur huset reagerar på temperaturändringar och anpassar regleringen efter det. Exempelvis är det ofta onödigt att värma på natten efter en solig dag eftersom huset i sig behåller en hel del värme. Förmodligen ger det här mest besparing under tider då utetemperaturen varierar mycket.

Det är också värt att kolla upp att ventiler/termostater på elementen funkar plus injustering av värmesystemet så att alla element i systemet blir lika varma. Här går det ofta att göra stora besparingar utan något avancerat styrsystem.
Inventera alla kranar och toaletter så det inte droppar/rinner.
Om ni fått en bra energideklaration så finns det kanske bra tips där att ta vara på. Om inte är det nog väl använda pengar att anlita någon för att få hjälp. Kolla också Willys energispartips som finns i detta forum. Lätt att begrip även för den som inte är expert själv.

Energikostnaderna kommer garanterat att öka så det finns all anledning att göra vad man kan för att hålla nere förbrukningen.

tette
2011-11-27, 11:29
Visst det låter bra me fjärrvärme besparingar.
Men........
Är det några som vet att det kostar så är det medlemmarna i HSB:s brf Väduren i haninge 9001lgh.

Kostade 100 miljoner att bygga 29 hus mellan åren 1969-1972.
HSB som byggherrar utförde detta "fuskbygge" som alltsedan dess haft/har enorma ventilationsproblem.
Med det senaste:
http://www.vaduren.se/?rID=1097&page=vadureninfo
blir nu kostnaderna lika med de 100 miljoner som bygget en gång kostade.

Ventilation/fjärrvärme/återvinningssystem etc. hör ihop.

http://www.industry.siemens.se/buildingtechnologies/se/sv/buildingautomation-hvac/building-automation-solutions/performance-contracting/referenser/Pages/BrfVaduren.aspx
Efter detta jätteprojekt med ett av Europas största företag, har nuvarande förvaltare Tony boding och hans familjeföretag Adex lyckats "övertala" styrelserna, (I princip 70% nya vare år sedan 2005) att investera/låna 40 miljoner till projekt som är kopplat till ventilation/fjärrvärme.

"smartaste iden" för han och företaget som fick arbetet var att plocka ner 3000 radiatorer, blåsa in lite tryckluft (som kallades rensning av tilluftskanalerna) för att sedan sätta dit 3000 radiatorer som suttit i 40 år.

Resultatet 40 vattenskador av lägenheter då ingen tänkte på att "säkra gängorna" som radiatorerna suttit fast med under 40 år.

Att företaget som man fick byta ut alla som inte tänkte på detta enligt information till medlemmarna fick står för kalaset, kan man ha olika synpunkter på.
Ingen fick i alla falll se något bevis på det utan bara vara med o betala detta "idiotprojekt".

Märkas skall också att Adex som gjort flera konkurser innan man nu lärt sig hur man lurar okopetenta styrelser hade just värme o regleutrustning som bas innan de blev ett förvaltningsbolag.

Så jag råder alla föreningar som ger sig på fjärrvärmeo ventilationsarbeten att verkligen "gå sakta fram" och verkligen ifrågasätta den expertis som finns inom detta område.
Konsulterna vi anlitade såg verkligen ut att vara "bästisar" med utförande entreprenörer. = samma intressen o familj.
Lika med Adex, som lyckades få alla sina 5 förvaltarföreningar att anlita samma firma att göra liknande arbeten.
En på tusen matematiskt, men bra för egen plånbok?
En bedrift o