handdator

Visa fullständig version : Nya soptunnor


joaerl
2011-11-13, 12:07
Letar nya soptunnor/säckskåp till föreningen, men har väldigt svårt att hitta några som är någorlunda snygga. Det finns gott om plasttunnor på hjul att välja bland, men vi skulle snarare vilja ha ett säckskåp (tre säckar) som har en front i trä eller diskret metall. Soptunnorna står utomhus och det nuvarande säckskåpet ser bra ut, men har börjat falla isär.

Säckskåpen nedan från sansac ser intressanta ut, men vi skulle gärna vilja ha lite fler alternativ att välja bland. Någon som har erfarenhet av soptunnor från sansac i sin förening? Någon som vet om det finns några speciella krav på dimensionerna av soptunnorna för sophämtningen i Stockholms innerstad?

http://hotpot.se/Bild3/sackhallare_papperskorg-7620-07E.jpg

http://hotpot.se/Bild3/sackskap.jpg

Admin
2011-11-15, 13:07
Jag är inte rätt person att svara på dina frågor här men jag har tittat på de leverantörer och återförsäljare som bl.a. erbjuder underjordiska behållare (http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=11963), och någon av dem kanske också har något som passar dig här?;

Sansac (http://www.sansac.se/Soprum-kallsorteringsskap-underjordsbehallare) (återförsäljare av Molok (http://www.molok.com/)) - avsevärt mer trovärdig och informativ hemsida jämfört med IREC's
PWS (http://www.psab.info/default.asp)
Blosse (http://www.blosse.se/)
Eleiko (http://www.eleiko.se/webgate/_products/_products_detail.aspx?MenuID=4576&ItemID=6451&GroupID=5443&SubGroup1=-1&SubGroup2=-1)
Hannoa Oy (http://www.hannoa.fi/index2.php?sivu=139,150,se)
Plastic Omnium (Urban systems) AB (http://www.plasticomnium.se/)

skanke
2011-11-15, 21:36
Är ingen expert på området heller, men har några åsikter ändå.

Där jag bodde förut så hade vi säckskåp i plåt som var väldigt lika de på den undre bilden. Vet dock inte om det var samma fabrikat. Fungerade väl bra, men en nackdel var att plåtlocken var väldigt lätta, och spärren till locken var svag så de blåste ofta upp. Jäkligt jobbigt ljud när dom smällde upp och ner om det blåste rejält, speciellt om det var på sent på kvällen/natten. Sedan var kråkor och måsar där och rotade om locken blåst upp och stäält sig i öppet läge. Ibland när skåpen var nytömda hände det att de blåste omkull. Det senare berodde väl på att de var dåligt förankrade.

För de boende är det bekvämt med dom här små säckskåpen som oftast står placerade utanför varje port.

Men personligen tycker jag att det är bättre att ha ett fåtal sophus eller stationer att bära soporna till. Då slipper man ifrån att ha stora sopbilar som måste köra runt till varenda port inne på gårdar och ibland backa där sikten är skymd. Det är ju en säkerhetsrisk anser jag. Inte så kul om någon blir påkörd av en sopbil. Det tycker jag är något man skall väga in. Men det här beror väl lite på hur området ser ut.

Använder man t ex Molok så gäller det att tänka sig för var man placerar behållarna, iallafall om det är trångt. I och med att man lyfter behållarna med kran så måste man ha tillräckligt svängrum. Inget bra om det är stolpar och träd ivägen. Har varit en del sådana fall söder om stan med lite felplacerade stationer som har vållat en del problem. Visserligen brukar väl sådana här stationer placeras ut i samråd med den operatör som sköter tömningen. Men trots det har det blivit fel på en del ställen.