handdator

Visa fullständig version : Avgiftshöjning i brf efter stambyte med standardsänkning av lgh?


DesDemonia
2011-07-19, 12:05
Jag och min man man köpte i november en lägenhet i en privat bostadsförening i Tyresö. Mäklaren sa till oss att ett stambyte skulle ske om ca 5 år. I badrummet, toaletten och tvättstugan var det en gedigen 70-tals känsla. Vi tog ett lån på 100.000 kr och satte igång och renoverade allt.

Nu när vi är klara så kommer det brev från styrelsen till alla att det ska stamrenoveras nästa år och att allt vi har lagt ner ska slitas ut och ersättas med standardbadrum. Vi har t ex helkaklat och sedan ska vi få målade väggar, vi har jaccuzzi nu och får sedan en dusch istället.

Trots detta så ska vi få två stycken avgiftshöjningar varav den första är på minst 1.000 kr. Jag har för mig att man inte får höja avgifter/hyror bara för ett stambyte, utan det är "standardhöjningen" man får ta betalt för. Men om standarden redan är hög då? Vi kommer nu att få en "standardsänkning" men får ändå betala. Får man verkligen göra så?

Se även;
Ersättningspolicy för medlemmar vid stambyte i brf (http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=7725)

tette
2011-07-19, 16:20
Det verkar som mäklaren sovit avseende information som föreningen (Brf Solhöjden i Tyresö (http://www.solhojdentyreso.se/)) ger ut?
Jag skulle rekomendera att ta reda på mäklarens ansvar mot er.

Tiden rinner ju ofta iväg men 2 år brukar vara tiden att passa om man vill ställa någon till svars för bristande information.
Just idag står det i tidningarna att mäklarna i år varnats dubbelt så mycket som förra året.

Harald
2011-07-20, 11:12
När ett stambyte är nära förestående är det bra om föreningen informerar om det, så att inte medlemmar gör om sina badrum alldeles tätt inpå. Cirka fem år innan stambyte är rimligt.

Men ni har ju fått denna information.
"Om fem år" eller "inom fem år" är för mig samma sak, d v s gör inte om era badrum, stambyte kommer att ske.

Er renovering hade ni själva tänkt skulle "hålla" ca 5 år, nu blev det 1 år istället. Lika dumt att renovera i det läget hur som helst. Jag undrar verkligen hur ni tänkte? 100 000 kr i lån på en renovering som ni trodde skulle "räcka" i 5 år? Antingen har ni alldeles för gott om pengar (troligen inte då ni lånade beloppet), eller så behöver ni lära er lite grundläggande ekonomi.

Själklart renoveras alla badrum till likvärdig standard. Ni kommer med andra ord att förlora vad ni gjort "utöver" standard. Dessutom kommer ni att få samma avgiftshöjning som alla era grannar.

Men detta är ingenting som styrelsen ensamma kan besluta om, det är stämmans fråga. Och stämmoprotokollet borde ni ju ha sett. Stämmobeslutet kanske rentav var fattat redan när ni började renovera? Klantigt i så fall.

Har inte stämman sagt ja ännu, så kan ni ju strida för er sak där, och försöka förhala processen, eller få igenom att alla ska stå för sina egna ytskikt. Då blir inte avgiftshöjningen lika stor.

Avgiften sätter styrelsen själv. Styrelsen är skyldig att tillse att avgiften täcker det kapitalbehov föreningen har. Krävs en höjning på 5 000 kr, så är det fullt rimligt att de höjer med denna summa. "Ökad hyra enbart avseende standradhöjningen " som du nämner, avser hyreslägenheter.

Mäklaren har säkert frågat, och fått svaret "om ca 5 år". Sedan kan det finnas anledningar till att processen blivit påskyndad. Engagera er i föreningen, läs stämmoprotokollen, och gå på stämmorna. Då får ni ökad förståelse för vad som händer i föreningen samt möjlighet att påverka.

Harald
2011-07-20, 11:17
Tittade nu på den hemsida som Tette länkat till. Är det er förenings hemsida, så förstår jag absolut inte vad ni har gjort? Där finns ju info om att detta kommer att hända, info som ser ut att ha lagts ut redan hösten 2010.

Vad händer i badrumfrågan?
Under ombildningsprocessen har man utlovat att fortsätta med den badrumsrenovering som Akelius påbörjat i området. Vilket skulle omfatta de badrum som fortfarande har orginalstandard (rött klinkergolv), efter en inventering uppskattat av Akelius till ca 250st av områdets ca 500 lägenheter. Utöver dessa ca 250 orginal-badrum tittar styrelsen även på om man i samma renovering ska eller har möjlighet till att även ta med delvist renoverade badrum, där man har bytt ytskikt men inte golvbrunn.
Badrumsfrågan har sedan ombildningen haft hög prioritet i styrelsen, man har undersökt flera möjliga alternativa metoder och varit i kontakt med flera olika företag och specialister för att kunna bilda sig en uppfattning om vilken lösning som passar vår förening bäst, vad som är långsiktigt och ekonomiskt försvarbart.
Det är ett jättestort projekt som inte bara måste få ta tid men som även måste omfattas av ett stämmobeslut. Styrelsen förbereder därför ett förslag att presentera på framtida årsstämma.

Problemen med våra gamla badrum är enligt utlåtande inte stammarna, varken de liggande i lägenheterna eller stående stam genom huset. Detta bekräftas av de ultraljudsmätningar av stamgods som Ledningsspecialisten VA-TV AB utfört, det styrks av den tekniska besiktningen utförd av Storstaden värdering AB samt av de okulärbesiktningar på framtagna stammar i samband med badrumsrenoveringar i området.
Det stora problemet är bristfälligt tätskikt, vilket man löser genom en badrumsrenovering avseende just byte av tätskikt och ytskikt vilket är vad Akelius påbörjat och vad föreningen lovat att slutföra. Men man undersöker som sagt alternativ för att kunna lägga en långsiktigt hållbar plan.

Vad händer nu och när?
Styrelsen tar fram ett åtgärdsförslag som passar föreningens ekonomi och fastighetens behov. Man beslutar om vilken nivå man ska ha på standarden och skapar ett förfrågningsunderlag. Utifrån detta tar man in offerter och därefter börjar upphandlingen. Däremellan skall som sagt en stämma först godkänna styrelsen förslag. Nästa ordinarie årsstämma skall hållas före december månads utgång 2010.


Mäklaren förmedlar ju affären, sen är han borta.

Ni har ju en skyldighet att sätta er in i ert "bolag", där ni köpt er andel. Hemsidan är ju utmärkt till detta.

Nä, detta blev eran lärpeng.

tette
2011-07-20, 18:39
Föreningen kan ersätta de som "nyligen renoverat sitt badrum" (stämman beslutar). Det skulle t.ex. kunna ske om det "plötsligt" visar sig att det är akut med stambyte, pga fastighetsförsäkring, dålig tidigare styrning av styrelse, felaktiga tidigare besiktningar, etc.

Om det går rätt till med planering och medlemsinflytande kan man också ha olika renoveringar av badrummen. Men detta kräver en hel del för att det skall bli rättvist. Ny ekonomisk plan, t.ex.