handdator

Visa fullständig version : Sänkt avgift i brf?


mcnar
2011-06-01, 15:32
Som ägare till den minsta lägenheten i min förening (1 rum och "kök" på cirka 20 kvm) har jag en tanke på att få ner avgiften som ligger på 1.445 kr/månad.

Denna förening är relativt ung med endast ett eller två år på nacken (så vitt jag vet) och erbjöd mig att köpa denna lilla lägenhet till ett formidabelt pris för att vara i Stockholm. Stambytt 2005, god ekonomi, fönster ska bytas 2011.

I samband med köpet återställde de lägenheten från sunkigt tillstånd (slitna gamla laminatgolv, omålade väggar och gamla 50-tals element) till ett allmänt förbättrat tillstånd, med billigt men snyggt klickgolv, Stockholmsvitt på väggar och tak samt nya element. Dock är "kökshörnan", klassiskt minikök á la Stockholm, fortfarande bedrövligt och oanvändbart. Detta ska dock korrigeras i sommar i samband med en renovering.

Nu till huvudfrågan:

Min far hävdar bestämt att avgiften jag betalar är för hög jämfört med vad jag får (vatten och värme samt enkel bostadsrättsförsäkring) samt gör av med (inget badkar samt singelhushåll, finns ej plats för mer än en person= låg vatten/värmeförbrukning i jämförelse med alla andra lägenheter i föreningen som är utrustade med badkar och är designade för familjer).

Min granne, en 35 kvm stor lägenhet med badkar och kök (föreningens näst minsta lägenhet utöver min), alltså nästan dubbelt så stor, betalar 1800 kr/månad i avgift. Lägenheten ligger längst ned i huset och ovanför ett garage.

I min lägenhet är det dessutom omöjligt att sätta in en ordentlig spis då (jag får denna info från min far som är elektriker) lägenheten endast har 15A (16A) och enfas, vilket gör en vanlig spis med 50 liters ugn omöjlig att installera utan att byta propparna om vartannat. Min lägenhet är efter undersökning den enda lägenheten som har 16A, resten har högre spänning, vilket min far tycker är orättvist, då det gör det omöjligt att konstruera ett ordentligt "kök". Det närmsta man kommer är kokvrå, vilket inte stämmer överens med det föreningen förklarade var "en liten lägenhet med möjlighet till kök".

Är det läge att sätta sig med föreningens styrelse och ta ett snack om en nedsatt avgift p.g.a dessa anledningar och även några andra (vattenläckage från felaktigt installerade element, inget uppdaterat uttag för vare sig bredband eller telefoni osv)?

Admin
2011-06-01, 16:53
Att ändra avgifterna innebär att andelstalen måste förändras (http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=13010), vilket i sin tur kräver att ett stämmobeslut måste tas med 3/4 majoritet och godkännas av hyresnämnden. Det är ett stort projekt som ytterst få föreningar vågat ge sig in i och som bostadsorganisationerna försöker avstyra föreningarna till.

Jag skulle gissa att 99% av brf:arnas styrelser direkt kommer att motsätta sig en avgiftsförändring.

Så hur orättvis avgiften än är tror jag det blir svårt. Men det finns fall där man lyckats, så det är inte helt omöjligt.

Vad gäller ugn så hade jag 16A och en vanlig ugn. Det gick utmärkt.
Jag har dessutom nyligen satt i nya socklar i proppskåpet och kan därmed ha mer tåliga säkringar.
Men på 20 kvm är det nog inte meningen att det ska finnas mer än en kokvrå, oavsett vad "föreningen" (vem det nu är) skulle ha sagt.
Badkar eller inte badkar är inget som påverkar avgiftsnivån, precis lika lite som hur många som bebor lägenheten eller vattenläckage.


Du har inte fyllt i din profil, och som påpekats av mig och många andra tidigare så försvårar det som regel att kunna svara.

Gusten
2011-06-01, 22:37
Att ändra avgifterna innebär att andelstalen måste förändras (http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=13010), vilket i sin tur kräver att ett stämmobeslut måste tas med 3/4 majoritet och godkännas av hyresnämnden.

I så fall har flera föreningar ogiltiga beslut om ändrade andelstal utan att veta om det, t ex HSB:s BRF Marmorn med ca 500 lägenheter och HSB:s BRF Fredhäll med 789 lägenheter.

Det hade varit mycket intressant med en domstolsprövning av vilken majoritet som krävs för ändrade andelstal.
Jag tror inte heller att det räcker med enkel majoritet som HSB påstår.

Är orättvisorna så stora att det strider mot likabehandlingsprincipen så kommer förstås saken i ett annat läge.
Men då krävs nog att avgiften räknats fram på ett mycket annorlunda sätt än för de andra lägenheterna i föreningen.

mcnar
2011-06-03, 09:42
Då vet jag att det är ett större pådrag för att få en ändrad avgift. Jag får se om det blir av i framtiden

Gusten
2011-06-03, 12:08
Om lägenheten är klart särbehandlad avgiftsmässigt jämfört med övriga lägenheter så kan det finnas en chans att en domstol skulle anse att det strider mot likhetsprincipen. Men det är en ekonomiskt riskabel process där det är bra om rättsskyddet i hemförsäkringen gäller.

Om en domstol skulle anse att likhetsprincipen åsidosatts så är föreningen tvingad att sänka avgiften utan hänsyn till andelstalet, alternativt att föreningen akut tar ett stämmobeslut om ändrade andelstal för årsavgiften.

Slottsmyran
2013-01-12, 13:38
Om styrelsen i en brf beslutar om en sänkning (!) av månadsavgiften, är det då OK att sänka för alla lägenhetsinnehavare med samma summa oavsett bostadens storlek?

Admin
2013-01-12, 13:53
Nej, det är inte ok. Jag gissar att ni enligt stadgarna betalar månadsavgift baserat på andelstal (http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=13010). Alltså måste en avgiftssänkning vara relaterad till andelstalet för bostadsrätten. Alltså på exakt samma sätt som om bostadsrättshavarna får en avgiftshöjning.