handdator

Visa fullständig version : Röklukt från fläkten i bostadsrätt


Mr Magoo
2011-03-28, 21:05
Fick i helgen ett samtal från en av våra ganska nyinflyttade medlemmar om att man får in röklukt via köksfläkten. Vi har mekanisk frånluftsventilation med värmeåtervinning. Varje huskropp med 4-6 lägenheter har en egen anläggning, någon som är duktig på detta?

MikHo
2011-03-28, 21:26
om frånluftsrören är gemensamma kan det vara någon av grannarna som installerat en köksfläkt.
Detta orsakar att luften pressas in i de andra lägenheterna istället för ut.

Om det inte är en fläkt så verkar det som om att ni behöver kolla luftflödet, förhållandet mellan tilluft och frånluft så det inte skiljer sig i trycket och därför blir ett baksug in i lägenheten.

Det borde finnas ritningar med luftflödesvärdena för respektive don (både tilluft och frånluft) från när senaste justeringen gjordes alternativt från när huset byggdes.


Inte ovanligt att bostadsrättsinnehavare "justerar" sina don. Antingen avsiktligt för att de tror de förbättrar för sig eller av misstag när de blir nerplockade för städning.

Mr Magoo
2011-03-28, 21:40
om frånluftsrören är gemensamma kan det vara någon av grannarna som installerat en köksfläkt..

Varje lägenhet har en köksfläkt, men dom ser lite olika ut. När vi renoverade köket så rekomenderades en köksfläkt som bara öppnar så får frånluften göra resten. Men det finns mekaniska fläktar i lägenheterna som du säger kan skada luftflödet.
Skulle detta funnits med i senaste OVK protokollen?

MikHo
2011-03-29, 07:13
Det är bland annat det som ingår i OVK. att kontrollera flödet, oftast blir det stickprov i lägenheterna om det överhuvudtaget blir besökta. Beror på besiktningsmannen, hur nitisk han/hon är.

Vad jag har fått höra av den besiktningsman vi hade vid senaste OVK så går det bra att ha mekaniska köksfläktar om du inte delar samma stam upp till aggregatet med dina grannar.

En kökskåpa där man bara öppnar upp flödet är godkända oavsett.

Mr Magoo
2011-03-29, 11:28
Ok, då får vi börja med att försöka få tag i protokollet. Tack för din info!