handdator

Visa fullständig version : Värmesystemet, ojämn värme, underhåll i brf


Olle Olsson
2011-03-11, 14:38
Vi har vattenburen värme, 2rör. 60 lgh. Stamventiler 50år, = byggn.år. Termostaterna på radiatorerna 20 år. Problem; ojämn värme mellan lägenheterna och ett antal kalla radiarorer i början på varje säsong. Piggen fastnar, knackas loss. Vi planerar att byta stamventilerna (i källaren) mot nya som är graderade och går att låsa. Samt byta packbox i stället för hela termostaten med ventil. Rätt eller fel?
Rening av radiatorvatten från particklar så att inte piggen fastnar? Hur stor nytta gör rening? Och rening med vad för slags apparat? Tacksam för synpunkter från någon som har erfarenhet av detta.

Trötter
2011-03-11, 15:44
Jag förmodar att ni har fjärrvärme. Här bör ni kolla på hur gammal regleringen är på fjärrvärmecentraler. Om den är av äldre typ kan det vara motiverat att uppgradera styrningen av central. Det finns mängder av leverantörer och tillverkare på marknaden som har bra och energieffektiva lösningar på reglering och styrning av fjärrvärmecentraler. Om centralen i sig är av äldre typ kan det vara motiverat att byta ut delar av denna som ventiler och värmeväxlare, men rådgör med fjärrvärmeleverantören.

Det verkar förövrigt som ni kommer att investera en större summa på er energisystem, då kan det vara på sin plats att rådgöra med expert på området energi effektivisering och justering av värmesystem. Det finns säker väldigt mycket att göra i ert värmesystem som kan spara er en ansenlig summa, med hänsyn på åldern på delar av systemet. Den erfarenheten jag har på området så brukar det vara lönande att investera i modern och smart reglering och justera systemet. Om ni anlitar en expert på området, då skulle jag rekommendera er att anlita en oberoende konsult som ger er förslag på komponentval på en neutral och kostnadseffektivt sätt.

Länkar som kan ge information om justering och komponent val vid uppgradering av energisystem, detta är ett litet urval av leverantörer som finns på marknaden.

http://www.tourandersson.com/sv/Total-Injustering/Total-injustering---Gor-ditt-VVS-system-reglerbart/Varfor-injustera/

http://www.nordiq.se/

http://www.armatec.com/se/produkter/varmevaxling-och-ackumulering/fjarrvarmecentraler/

Olle Olsson
2011-03-13, 18:10
Rening av radiatorvatten någon förening som har erfarenhet? Eller någon förening som använt radiatorventiler i många år och som fungerar (piggen fastnar inte) utan rening?

Trötter
2011-03-14, 10:42
Det man kan göra för att rengöra radiatorsystemet, är bland annat att tappa ner systemet och sedan spola ur systemet så man får bort orenheten, det går även att montera silar på systemets lägsta punkter. När/om man tappar ur vattnet kan det vara bra, om det går, att spara samla upp för att pumpa tillbaks vattnet när renspolningen är klar/genomförd. Anledningen är att de gamla vattnet ofta har en bra kemi med låg syrehalt. Om det inte finns möjlighet att spara vattnet och systemet värms genom fjärrvärme, då har vissa leverantören av fjärrvärme, möjlighet att leverera vatten med låg syrehalt och eller avjoniserat som är anpassat för värmesystem. Det är viktigt att vattnet i system är av rätt och bra kemi för att det inte ska reagera/korrodera med systemet.

Det finns komponenter som sänker syrehalten/nivån, silar bort smuts som kan finnas i systemet. Dessa komponenter bruka vara monterade nära värmekällan fjärrvärmecentral, värmepump, solvärme, el/olja/pellets/vedpanna

http://hotpot.se/php/vb/attachment.php?attachmentid=20&stc=1&d=1300094865

Harald
2011-03-14, 23:28
Teknisk livslängd på radiatorventilerna är 15 år.

Sen kan de i och för sig hålla mycket längre, beror på olika förutsättningar, bl a hur "rent" ert system är.

Så, när du nu vet detta, och att era är 50 år gamla, vill du fortsatt lappa och laga och sila och joxa eller kan du tänka dig att byta ut dem istället.....?