handdator

Visa fullständig version : Oseriös konsult? - Ombyggnad stämmobeslut?


Dido
2010-11-21, 22:33
[COLOR="Green"]Var hittar man referenser om en person, vars konsultfirma styrelsen engagerat för en omfattande renovering?

Konsulten är generalentreprenör och ansvarar för alla olika entreprenader som ingår, inkl. en stor ombyggnad för en lokalhyresgäst.

Varför är ett så stort beslut inte en sak för stämman att avgöra?

Flera frågetecken har uppstått ang. ekonomin för de arbeten som går på löpande räkning!

Hur stor är risken att konsulten nu har carte blanche?
På vilket sätt kan underleverantörernas kontrakt kontrolleras?

Elektrikerna monterade ex.vis inte de sedvanliga kopplingsdosorna som är brukliga vid anslutning av flera aggregat. Istället uppmanades byggare att "springa och köpa skarvdosor". Det gick åt 15 stycken i vår bostad! Vidare ville konsulten inte ersätta byggarens kostnad för dosorna utan meddelande att han fick "fakturera 400 kr i hyra"???

Som jag skrivit tidigare i en annan tråd, visste konsulten inte att elskåpen i trapphusen var ur funktion. Elektrikerna kopplade därför in kablar direkt i vårt elskåp i bostaden utan att fråga.
Konsulten uppgav att detta är "helt normalt". Kan det verkligen vara det?
Har någon av er andra som haft hantverkare hemma erfarenhet av detta?

När det gäller mätföretaget som utför fuktkontrollerna, tycks konsulten "snåla" med att anlita dem. Eftersom arvodet är högt ska de "inte kallas hit i onödan".

Är inte detta ett märkligt beteende av en "professionell" konsult?

Tacksam för svar från er som har mer erfarenhet

tette
2010-11-22, 10:50
konsulter kan oftast
jämföras med valacker inom hästområdet, det vet hur man gör men kan inte.Detta gäller speciellt organisationerna HSB, Riksbyggen och SBC. här finns sällan spetskompetens för det uppdrag de får utan alla hjälper alla i dessa företag, vilket innebär att det blir ofta "många kockar, dålig soppa".

Upphandling av ett stort projekt som tas på en stämma bör börja med att styrelsen går ut med ett förslag, där man redogör för projektet tid troliga kostnader (i detta läge en gissning) men framförallt hur upphandling av konsult skall gå till.
Det är ju inte mindre troligt att någon boende har bättre kunskap än styrelsen, och kan tipsa om anlitande av konsult, även ge andra tipr.

Tyvär är det vanliga att styrelsen under påtryck av de ovan nämnda organisationernas styrelseldamot "kör ett eget race" fram till själva starten för projektet. redan i detta lägga kan projektet ha kostat åtskilligt och flera fel begåtts.

Jag var med om en fasadrenovering vi anlitade J W BAS konsult, en av de största i Stockholm, de använde en pensionerad konsult som när arbetet sedan kommit igång hade gjort en hel del fel, genom att inte ta ny teknik till sig. Han kunde fasadputs och en hel del annat men missade balkongrenoveringen. Där hans förslag skulle kosta cirka 15 miljoner av totalt 40 miljonerför hela projektet.
När ny konsult anlitades blev balkongkostnaderna 5 miljoner.
En tvist med JW Bas kostade cirka 100 000kr för uteblivet kontrakterat uppdrag, men det är en annan historia.

Jag tror av erfarenhet att de flesta större projekt i brf branchen är rena katastrofer som döljs av styrelser och nämnda organisationer vilket i slutändan får andra konsekvenser.
Det är ju ytterst få som kan erkänna misstag. detta kostar omedvetna brf medlemmar massor.

Dido
2010-11-22, 11:46
Tack för synpunkter Tette!
Vi har definitivt att göra med en vallack!
Vet inte vilken typ av isolering han har i öronen, men den är där! Och skygglapparna sitter på!