handdator

Visa fullständig version : Pris på tätskikt i badrum till bostadsrätt


Sandlådan
2010-10-12, 19:06
Är det någon här som vet hur mycket det är rimligt att betala per kvadratmeter för tätskikt i ett badrum i samband med en renovering?

Harald
2010-10-12, 19:20
Här är det riktigt dyrt ska du veta.

Gör du det själv så blir du förvånad över hur mycket allting kostar.

Normalstort badrum, upp till 5 m2 golvyta:

Räkna med materialkostnad ca 4 000 kr

Räkna med åtminstone 10 000 kr inklusive arbete om du lejer bort det. Ska golvet flytspacklas innan, så lägg på 5 000 kr till.

Bakgrunden är försäkringsbolagens skrämselpropaganda om vattenskador, vilket gjort att både tillverkarna av materialen samt hantverkarna kan ta duktigt betalt för detta.

Sandlådan
2010-10-12, 19:36
Jag är hemskt okunnig inom detta område. Ska enbart golvet ha tätskikt eller ska man ha tätskikt på väggarna också? :62:

MikHo
2010-10-13, 08:38
Ska enbart golvet ha tätskikt eller ska man ha tätskikt på väggarna också?

Golv och väggar ska ha tätskikt. Det är även EXTRA vanskligt runt eluttag och rörgenomförningar från vägg där speciella "lappar" ska klippas till och anpassas.

Efter det ska i princip allting "målas" med tätskiktsmassan.

totiki
2010-10-13, 09:07
Normalstort badrum, upp till 5 m2 golvyta:
Räkna med materialkostnad ca 4 000 kr
Räkna med åtminstone 10 000 kr inklusive arbete om du lejer bort det.
Ska golvet flytspacklas innan, så lägg på 5 000 kr till.

Förstår inte din uträkning Harald. 5 kvm golvyta? Är dina siffror bara gånger 5 då?

Helkaklat? Halvkaklat?

Det är ju inte bara att kladda på tätskiktet. Underlaget måste vara förberett innan. Vilket underlag handlar det om? Sten, betong & trä eller annat?

Olika firmor har olika produktlinjer. Höganäs har en, Maxit/Weber en annan. I Höganäs ingår t ex ångdimskydd. Lådor av olika slag ska kläs med tätband, vinklar mellan golv och vägg, mellan vägg och vägg, vinklar i hörn både positiva och negativa. Kanske dörrkarmar & fönsterkarmar?

Ja, många frågor blir det.

Sandlådan
2010-10-13, 12:20
OK, golv OCH väggar ska ha tätskikt i ett badrum. Ja, det verkar ju logiskt.

För ett badrum på 5 kvm golv yta och kakel 2 meter upp på väggarna (= 22kvm) blir det totalt 27 kvm yta som ska ha tätskikt.

Om jag antar att Harald menar att 10 000 kr gäller ALLT tätskikt ger det en kostnad per kvm på 370 kr.

Verkar det rimligt?

(Putsade stenväggar och gjutet betonggolv)

totiki
2010-10-13, 13:30
Du måste kolla att putsen inte bommar. Det kan du göra med ett knivskaft. Låter det ihåligt när du knackar har putsen släppt. Det måste du knacka ner, eventuellt hyr du en flexmaskin och en dammsugare och gör det med den.

Sedan lär du putsa väggen igen. Weber 222 kan gå bra ifall du enbart behöver lappa väggen (glöm inte grunda med rödbruk innan). Kalkbruk ifall det är kalkputs. Efter det ska du spackla med våtrumsspackel och slipa så väggen blir slät och rak. Därefter måste du lägga på primer alt. ångdimskydd. Sedan tätskiktet (gummiguckan) med ca. 1,5 kg/kvm. Först sätter du dit alla tätband, hörn m m. Detta gäller väggarna.

Golvet skiljer sig lite. Vill du ha golvvärme? Då lär du låta en elektriker lägga dit det. Han kommer att ta upp hål för sladdarna i väggen så han ska vara där innan du börjar med väggarna. På golvvärmen ska du flytspackla.

Glöm inte förhöjningsringen till golvventilen, ifall du inte behöver byta den. Kolla avloppsrören så de sticker upp minst 4 cm ovanför den tänkta nya golvhöjden.

Sedan primar du bara golvet och lägger på minst 2 kg gummigucka per kvm. Men gör inte detta innan du kaklat väggarna, annars kan du inte jobba därinne utan att förstöra tätskiktet på golvet.

Det finns gör-det-själv böcker på marknaden för detta.

Angående kostnaden. Svårt att svara på eftersom det beror på vilken produktlinje du använder. Jag har nu gjort två badrum på 3,25 kvm/styck. Sammanlagd kostnad blev ca. 60.000 för materialet men då ingick lite rördelar m m, fast inga vitvaror eller armaturer. Jag halvkaklade också 2 m upp. Standardkakel á 120:-/kvm och klinker för 400:-/kvm.

I det ena badrummet kunde jag lägga golvvärme ovanpå det gamla golvet och behålla golvventilen i. I det andra fick jag bila ur, sätta nya rör och gjuta igen med lättbetong och därefter golvvärme och flytspackling. Materialet för detta ingår i ovanstående beräkning på 60.000:-

Harald
2010-10-13, 21:34
Mitt pris på tätskikt avsåg endast tätskiktet, med nödiga remsor, manchetter och duk. Priset avsåg hela rummet, inkl väggar. Det är ett kalkylpris, så upp/ner 20 % är helt normalt + att det inte tar hänsyn till extrema förutsättningar (många nischer tex).

Totiki, du spann ju loss ordentligt, he he, men ska man kalkylera hela badrummet så måste man veta betydligt mer om förutsättningarna. Det är lika "normalt" att ett badrumsprojekt landar på 75 000 kr som att det landar på 150 000 kr, eller rentav 200 000 kr.

totiki
2010-10-14, 10:28
... ska man kalkylera hela badrummet så måste man veta betydligt mer om förutsättningarna. Det är lika "normalt" att ett badrumsprojekt landar på 75 000 kr som att det landar på 150 000 kr, eller rentav 200 000 kr.
Nja, materialkostnad är en sak. Vitvaror och livsstil en annan. Helkaklat eller halvkaklat en tredje. Ska man dessutom sänka taket och fälla in belysning, en fjärde (vilket är det mest korkade man kan göra i ett badrum, förutom att sätta in duschdörrar).

Men att lägga tätskiktet förutsätter att underlaget är klart och där kan kostnaderna skilja betydligt idag. Beroende på underlag.

Annars stämde ditt pris avseende golvyta ganska bra för halvkaklat på puts. För mina badrum har kostat 9230 kr/kvm i snitt.

Granne
2011-02-11, 22:41
Golv och väggar ska ha tätskikt. Det är även EXTRA vanskligt runt eluttag och rörgenomförningar från vägg där speciella "lappar" ska klippas till och anpassas. Efter det ska i princip allting "målas" med tätskiktsmassan.

Vill bara förtydliga att "gummimassa" inte används idag, det är duk som gäller. Med andra priser oxå.
Gummimassa är inte godkänt längre (1 juli 2010).

totiki
2011-02-22, 09:54
Gummimassa är inte godkänt längre (1 juli 2010).
Var har du fått det ifrån? Och vem är det som inte godkänner det?

Såvitt jag vet existerar endast rekommendationer från försäkringsbolagen.

Här en länk till Höganäs gummimassa (http://www.cchoganas.se/upload/file/FB_7.pdf) där kan du läsa bl a.;
"Produkten är granskad och godkänd av
Byggkeramikrådet för användning enligt
Branschregler för keramiska väggbeklädnader
och golvbeläggningar i våtutrymmen."

Alla nyheter sedan 2009 finns i GVKs broschyr (http://www.gvk.se/) "Säkra våtrum" på sidan 3, och där finner jag inte den nyhet du talar om.

GVK listar godkända produkter och det är en hel räcka av vätskebaserade tätskikt från ett stort antal leverantörer som är godkända.

Granne
2011-02-22, 11:12
Det har jag fått från branschorganisationen och försäkringsbolagen.

ALLA som jobbar i branschen vet att det är nya lagar, (och duk är ett helvetes skit att jobba med :12:).

Gummimassa är INTE godkänt längre som tätskikt, förutom undantaget med pvc matta.
Och som GVK skriver, PVC matta är godkänd, men detta innebär INTE att vilken gammal badrumsmatta som helst duger.
Dessutom MÅSTE du när du renoverar ett badrum montera fiberförstärkta AQUA skivor i t ex duschhörn eller där badkar ska stå.

Allt för många dåliga fuskbyggare rör sig därute. Kommer någon och börjar slaffsa med gummimassa så kan du räkna med att det är helt galet och FEL !

Som det står i GVK:s broschyr så gäller gummimassa BARA om du lägger klinker/kakel på befintlig GODKÄND pvc matta.
Att lägga Gummimassa som tätskikt UTAN GODKÄND PVC MATTA är alltså inte godkänt av försäkringsbolagen, tror du mig inte kan du ringa runt och kolla med både försäkringsbolag OCH seriösa golvfirmor.

Citat från GVK:s hemsida:
FÄSTMASSOR PÅ PLASTMATTA

Följande leverantörer rekommenderar nedanstående fästmassor vid läggning och sättning av klinker och kakel på plastmatta:

(Befintlig plastmatta skall rivas ut och ersättas med rekommenderad enligt förteckningen. Observera att före applicering av fästmassor skall plastmattan vara ren, ruggas med fint slippapper och därefter våttorkas alt. dammsugas).

totiki
2011-02-22, 12:32
Scrolla lite längre ner då står det,
"B. VÄTSKEBASERADE TÄTSKIKT UNDER KERAMISKA BELÄGGNINGAR OCH BEKLÄDNADER
Vätskebaserade tätskikt (rollade tätskikt) godkänns av BKR enligt BBV, Byggkeramikrådets Branschregler för våtrum 07:1 och är avsedda att användas i våtutrymmen, toaletter och tvättstugor i bostäder. Produkter/kontruktioner enligt förteckning är godkända för tunnskiktskonstruktioner, d.v.s. tätskikt i kombination med fästmassa. Godkännandet omfattar ej s.k. tjockbrukskonstruktioner."

De skivor du talar om är för träkonstruktioner. Den här tråden behandlar betong och tegelkonstruktioner. Problemet med tryckhållfasthet anses då inte existera.

Längre ner finns även folieprodukter listade som är en sorts armerad tätmassa och som man sätter tillsammans med ordinarie vätskebaserad tätmassa. Det är den duk du talar om.

Ifall du ser under rubriken "Aktuell information om våtrumsskivor" kan du läsa detta:
Kompatibilitet mellan våtrumsskiva och tätskikt
I syfte att bygga för säkrare innemiljö har GVK tagit beslut om att påbörja en övergång från kartongklädd gips till mer fukttåliga skivor i våtrum.

För att säkerställa, kompatibiliteten, funktionen mellan nya skivor, lim och tätskikt bildades i januari 2008 en skivgrupp med experter från försäkringsbolag, produktleverantörer och branscher, där GVK ingår.

Skivgruppen har sedan givit i uppdrag åt SITAC att dels föreslå en metod med hjälp av vilken man skall testa kompatibiliteten, dels föreslå en nedre gräns för vad som skall kunna benämnas som fukttålig skiva uttryckt som procent RF, relativ fuktighet.

Utöver SITACs uppdrag krävs en granskning av de arbetsmiljöaspekter som följer med yrkesmässig hantering av de alternativa, mer fukttåliga skivorna.

GVK kommer under denna rubrik löpande meddela vilka alternativa skivor som kommer att kunna rekommenderas.

Tills vidare kan som hittills, plastmatta på kartongklädd gips eller motsvarande tätskikt av folie med ånggenomgångsmotstånd ≥ 1 000 000 s/m användas, tills kompatibla system och godkända skivor listas här.

Skivorna är alltså till för att ersätta de tidigare gipsskivorna i konstruktioner man bygger i sina badrum. Lådor för att täcka vattenkärlet till en vägghängd toa exempelvis.

Det är fortfarande rekommendationer från försäkringsbolagen att man ska följa branschens regler för att försäkringen ska kunna lösas ut då skada skett. Och för det återställande som försäkringsbolagen själva står för, i vissa undantagsfall.

Det är fortfarande tillåtet att stå i en zinkbalja på parkettgolvet och tvaga sig ifall man föredrar det. Och för att inga missförstånd ska uppstå vill jag gärna påpeka att det inte finns någon Lag som reglerar detta. Eller försäkringsbolag som kan förbjuda det heller. Om man kräver ersättning p g a. uppkommen skada på parkettgolvet kan dock försäkringsbolaget avvisa detta krav.

Granne
2011-02-22, 13:40
Jag säger att du har FEL !
Vi som bygger och sätter kakel enligr de bestämmelser och riktlinjer vi får från branschen arbetar i så fall helt onödigt.
Även yrkesskolan lär ut att duksystem är det som gäller nu (än så länge).

Olika åsikter och olika kunskap har vi alla rätt att ha, men det finns, som du säger, inga lagar. Bara rekommendationer.

MikHo
2011-02-22, 13:53
Enligt GVK:

B. VÄTSKEBASERADE TÄTSKIKT UNDER KERAMISKA BELÄGGNINGAR OCH BEKLÄDNADER
Vätskebaserade tätskikt (rollade tätskikt) godkänns av BKR enligt BBV, Byggkeramikrådets Branschregler för våtrum 07:1 och är avsedda att användas i våtutrymmen, toaletter och tvättstugor i bostäder. Produkter/kontruktioner enligt förteckning är godkända för tunnskiktskonstruktioner, d.v.s. tätskikt i kombination med fästmassa. Godkännandet omfattar ej s.k. tjockbrukskonstruktioner.


Lite längre ner på sidan listas ett antal olika fabrikat som är godkända.
Så om du jobbar i branschen kanske ett telefonsamtal kan räta ut frågetecknen?

Nu är jag lekman vad gäller badrum och tätskikt men jag tolkar det som att det skulle vara ok .. sedan kanske det behövs en duk för att fästa massan mot de godkända väggmaterialet, som inte längre får vara vanliga gipsskivor.

Hittade även en annan sida (http://byggkatalogen.byggtjanst.se/materialforum/readarticle.aspx?articleid=289&cid=29) som tar upp de "nya" med tätskiktsmattor, men de benämner det som alternativ, inte ersättning;

Alternativ till rollade tätskikt i våtrum
Från 1 juli i år gäller Boverkets råd om större ångtäthet för vattentäta skikt bakom kakel i våtrum. Rollade tätskikt har visat sig ha svårt att uppfylla denna ångtäthet, men det finns alternativ.

Av Martin Steno

I BBR (BFS2006:12) som gäller från första juli 2006, med en övergångsperiod på ett år, har råd införts på vattentäta eller vattenavvisande skikt, Råden innebär att ånggenomgångsmotståndet hos det vattentäta skiktet bakom kakel bör vara större än 1 000 000 s/m (sekunder per meter).

Risk för fuktskador
Sveriges Provnings- och forskningsinstitut, SP, har visat på risk för fuktskador vid användning av tätskikt med lågt ånggenomgångsmotstånd i kombination med kakel, gipsskivor och plastfolie.
SP har gjort provningar på kaklade ytterväggar i våtrum, kombinerat med åtta olika rollade tätskikt.

Låg ångtäthet vid provning
De uppmätta ångenomgångsmotstånden på tätskikten varierade mellan 15 000 och 800 000 s/m – alltså värden som alla ligger under rådet om 1 000 000 s/m i Boverkets Byggregler. Sammanfattningsvis har gipsskivor försedda med tätskikt med lågt ångenomgångsmotstånd blivit fuktigare, med större risk för skador som följd.
Vad finns då för alternativ till de rollade tätskikten?

Här följer några exempel:
Tätskiktsmattor
PCI VG 2007 är ett komplett system för ångtäta skikt som har ånggenomgångsmotståndet 3 130 000 s/m.
– Vi anser att rollade skikt räcker till på väggar av betong och puts, men på regelväggar rekommenderar vi vårt system PCI VG 2007 med tätskiktsmatta, säger Göran Sanderoth på BASF Construction Chemicals.

Mataki Rubbox är ett tätskiktssystem som förutom en tätskiktsmatta innehåller remsa, lim, primer, sealer och roller. Mattan har ångenomgångsmotståndet 3 600 000 s/m.
– Förutom den höga ångtätheten har Rubbox fördelen av att vara ett elastiskt gummimembran som kan ta upp rörelser i byggnaden, berättar Johan Bergström som är produktchef för Mataki Rubbox.

Illigo är en dubbelhäftande väggduk, där kaklet monteras direkt på fästämnet utan fix. Ånggenomgångsmotståndet för Illigo tätskikt har provats med resultatet 740 000 s/m.
– Vi rekommenderar att duken sätts med enkelt skikt mot innerväggar men med dubbla mot yttervägg, säger Claes-Göran Pehrson på Illigo AB. Vi ska nu även prova duken i dubbla skikt, hos SP. Förhoppningsvis kommer den att nå uppemot dubbla tätheten, men åtminstone en rejäl bit över 1 000 000 s/m.

Plastmattor
Plastmattor har använts som tätskikt bakom kakel under många år. Såväl Forbo Flooring som Armstrong levererar plastmattor som de rekommenderar som tätskikt under kakel. Ett exempel är Forbos Onyx.

– Vi har nyligen provat våra plastmattors ånggenomgångsmotstånd hos SP, säger Magnus Rönnmark som är chef för teknisk service på Forbo Flooring. Resultatet ligger kring 1 200 000 s/m, vilket är ett resultat som vi är nöjda med. Vi har heller inte fått några klagomål eller påpekanden om icke fungerande tätskikt, så vi känner oss trygga med våra mattors funktion.

Leverantörer:
www.pci-sverige.com (http://www.pci-sverige.com/)
www.mataki.com (http://www.mataki.com/)
www.illigo.se (http://www.illigo.se/)
www.forbo.se (http://www.forbo.se/)
www.armstrong.se (http://www.armstrong.se/)