handdator

Visa fullständig version : OVK - borra i dörr


tractors
2010-10-12, 07:48
I vår privata brf (hus byggda 1954) har vi gjort en rejäl renovering av ventilationssystemet. Samtidigt gör vi en OVK. Nu har det visat sig att vi måste, för att få godkänt, göra en åtgärd som inte uppskattas av alla.
I en innerdörr mellan två rum måste vi nertill borra några hål för att få
bra luftcirkulation. Vi ansvarar för ventilationen men vem "äger" dörren.
Tacksam för synpunkter.

MikHo
2010-10-12, 08:18
Innerdörren tillhör bostadsrättshavaren men jag ställer mig frågande till varför det måste borras hål i nedankant på dörr.

Oftast är denna typ av dörr så tillverkad att luften cirkulerar runt dörren i gliper runt foder och glipan mellan dörr och tröskel.

Det finns även alternativa lösningar i form av foder ovanför dörren med ventilationskanaler, dessa monteras på båda sidor av dörren men kanalerna uppåt vilket gör att hålen inte syns, vilket borrhål i nedankant dörr gör och påverkar estetiken i dörren.

Är det alla lägenheter som denna åtgärd måste göras eller endast i ett fåtal lägenheter?

Är det endast ett fåtal skulle jag överväga att låta en snickare (en finsnickare, med fallenhet för kvalité) att montera ner överliggande foder på dörrarna och fräsa dessa luftkanaler istället.

Föreningen tar denna kostnad för snickaren, förhoppningsvis en lösning som båda parter kan gå med på.

totiki
2010-10-12, 10:18
Jag fann samma problem i min lgh för ett par år sedan, med dålig cirkulation i ett rum. Den tidigare ägaren hade byggt en vägg och avdelat ett rum i två. Det visade sig som att ett kallras längs en gavelvägg medförde kondens med efterföljande mögel.
Det finns en dörr där mellan dessa två rum, som dessutom ofta står öppen, vilket ändå inte hindrade att ovanstående inträffade. Trots luftventil utifrån under fönstret stod luften stilla längs en gavelväggen.

Svaret i vårt fall blev att ta upp en ventil i väggen mellan rummen på det ställe där luften stod stilla, intill gavelväggen. I vårt fall hade det alltså ändå inte hjälpt med dörren utan det gällde att sätta fart på den luftficka av stillastående luft som bildats.

Detta kanske inte är problemet för er förenings del. Men går det så långt som till mögel blir det det. Därför tror jag att prioriteringen för föreningen måste ligga på ventilationen och medlemmen rätta sig efter det.