handdator

Visa fullständig version : Mäklarens ansvar vid köp av bostadsrätt?


Ninnaninna
2010-10-08, 12:54
Skulle vara mycket tacksam för stöd i en bostadsrättsaffär.

Kort: Min försäljning gick inte igenom eftersom köparen inte blev godkänd av föreningen. Samtidigt har mäklaren övertalat mig att sälja till just denne person under premisserna att hon är en stabil köpare, och att jag därför skulle avstå från annonsering, och sälja just till henne, innan bostaden gick ut i annons.

Så nu står jag utan reservköpare, och med extrakostnader för lagerhållning, osv. och med en lägenhet som inte kan visas utan uppmöblering.


Beskrivning av läget 2010-10-07:

• Jag anlitade Mäklaren efter att i våras/somras ha försökt sälja min lgh via en annan mäklare. Då med priset 1495. Sista veckorna under kontraktstiden sänkte vi till 1395. Jag fick inga bud.

• När jag anlitade Mäklaren i september och bestämde utgångspris för försäljning, 1295, var det med tydlig intention från min sida att invänta ev bud och se om jag kunde få mer betalt. Detta eftersom jag gett 400.000 mer för lgh än vad mäklaren kände att jag skulle kunna få ut nu.

• Jag berättar för Mäklaren att jag ville att lgh skulle gå ut till försäljning i god tid INNAN lagändringen, med förändrade räntevillkor, den 1 oktober. Jag ville ge god tid för en köpare som ville hinna skriva kontrakt innan den 1 oktober. Detta eftersom min lgh är en typisk förstagångsköpar-lgh, med allt vad det innebär av att inte ha ägt något innan och inte ha några kontanter. Detta pratade vi kring och vi bestämde att gå ut med lgh tidigt i september.

• Några dagar innan lgh skulle läggas ut på annons samt gå upp på Hemnet ringde Mäklaren och sa att han hade en köpare, en som han kände till och som var en bra kund med god ekonomi. Hon ville köpa lgh INNAN den gick ut på marknaden, och ville ge utgångspriset. Det gick jag inte med på eftersom jag enligt punkt ett ville vänta in fler bud. Jag skrev ett brev till mäklaren om hur viktigt jag tyckte det var att ta chansen att försöka få ut mer, att jag verkligen inte hade bråttom eftersom jag bara skulle flytta till min pojkvän – när som helst. Efter ytterligare påtryckning från Mäklaren om vilket bra tillfälle detta var kom jag med motbudet att i så fall höja till 1325. Som motprestation kunde jag gå med på inflyttning 15 november. Detta tog köparen inte först, men dagen innan lgh skulle läggas ut så ändrade hon sig och ville skriva kontrakt – men först på måndagen, efter att vi skulle ha annonserat. Så då kunde Mäklaren lika gärna ha annonserat den helgen …

• Vi skrev kontrakt på måndagen, jag själv först eftersom hon missuppfattat tiden och inte kom. Jag var medveten om att köpet skulle gå igenom helt först när bostadsrättsföreningen godkänt köparen. Detta pratade vi lite om vid kontraktsskrivningen, då köparen ej var närvarande, och Mäklaren sa tydligt att där skulle det inte bli några problem eftersom köparen är en välbeställd dam som han känner till väl.

• Först bestämdes inflyttningsdatum till den 15 november, men köparen bad om tidigare inflyttningsdag så jag gick med på 1 november.

• Detta var den 6 september. Den 7 oktober! ringer Mäklaren till mig och berättar att köparen ej blivit godkänd av bostadsrättsföreningen, pga av att hon har betalningsanmärkningar.

• Jag rådfrågar idag Mäklaren hur jag ska göra med flyttsaker, han rekommenderar att jag genomför flytten på icke attraktiva saker, men behåller finare möbler för att kunna möblera upp. I telefon säger han att han tar på sig extra flyttkostnader, och att vi ska prata om hur han kan hjälpa till att se till att ”jag inte förlorar på det här”. Han säger också att köparen bör stå för mina extrakostnader. Inga detaljer nämns.

• Vi har båda (min sambo och jag) tidskrävande jobb och vi har inte kunnat ta semester för flytten med så kort varsel. Därför genomför vi flytten i portioner, på kvällarna, plus att vi bokat flyttfirma för de tunga sakerna till Humlans minilager, lördagen den 9 oktober.

• I lägenheten idag finns endast följande möbler som kan göra att lägenheten ser bebodd ut: matsalsbord och stolar, bokhylla utan böcker, köksstolar, hallspegel, hatthylla. Allt annat inkl mattor är antingen sålt, flyttat eller kastat.

• Eftersom vi inte annonserade finns ingen bank av intresserade att falla tillbaka på, dessutom har vi gått över datumet för de nya lånereglerna, som enligt media bromsat intresset bland objekten.

Tacksam för råd kring vad jag kan kräva av mäklaren, då jag anser att situationen nu innebär en stor risk att jag får mindre betalt!

MikHo
2010-10-08, 13:48
Ligger lägenheten ute på annons idag?

Annars har inte mäklaren fullgjort sitt åtagande gentemot dig, du kan vid eventuella ekonomiska krav som du ställer på mäklaren (kostnaden för lagerhållning) i kort nämna att du har planera att anmäla mäklarens agerande för mäklarsamfundet

Du kan även ta kontakt med deras kundombudsman http://www.maklarsamfundet.se/maklartemplates/Page.aspx?id=1486
och be om assistans om hur du skall gå vidare.

Ninnaninna
2010-10-08, 14:02
Nej lgh ligger inte ute nu, det har Mäklaren inte rätt till eftersom det finns ett avtal för försäljning, med klausulen att bostadsrättsföreningen måste godkänna köparen.

Jag kommer att få ersättning för flyttkostnader, frågan är i vilken mån jag kan hävda ersättning för ett framtida lägre försäljningspris ...

Admin
2010-10-08, 15:30
En av de saker som gör bostadsrättsförsäljningar så riskabla är just det otydliga/obefintliga regelverk som gäller för föreningens godkännande av medlem för att köp ska gå igenom. Att lagen inte kräver att föreningen har max tre dagar på sig att godkänna medlem eller vägra medlemskap är t.ex. oacceptabelt.

Men om köparen här vägrades medlemskap så måste köparen antingen ha omfattande pågående obetalda skulder eller så har föreningen gjort fel.

Jag tycker att din köpare ska kontakta hyresnämnden och mäklaren ska ha informerat om detta. Har mäklaren lämnat information om hyresnämnden? Vet du mer detaljerat om skälen för styrelsens vägran av medlemskap?

Se;
Vägras inträde i brf Trollstigen i Hultsfred (http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=5076)

Sedan kan man undra hur en mäklare kan gå i god för en köpare och säga att det inte ska bli några problem med föreningens beviljande av medlemskap?

Dessutom är det inte så bra att tömma en lägenhet på det sätt du gjort innan köp är klart. Homestyling är rätt viktigt (egen sådan, jag tror inte att köp av denna tjänst ger mer än om var och en sköter detta själv).

Du kan inte kräva ersättning för ett eventuellt framtida lägre försäljningspris, utan det får du i så fall ta när den dagen kommer.

Men nu - om köparen inte går vidare till hyresnämnden - gäller det väl bara att få ut lägenheten på annons/Hemnet fort som attan, eller hur?

Ninnaninna
2010-10-08, 15:56
Ja köparen ska överklaga, eftersom de betalningsanmärkningar som finns inte är pågående och har reglerats. Så vi får väl se ...

Jag slåss fortfarande med tanken att det finns ett moraliskt ansvar hos mäklaren att sälja lägenheten utan förlust för mig - utifrån hans övertalning.

Alltså att han borde sänka sitt arvode om jag inte kommer upp i målsättningen 1325.

Tack för alla svar, det blir en snurrig helg ...

mäklare
2010-10-08, 16:26
Hinner inte skriva så mkt, men admin är inne på rätt spår att föreningen gjort fel. Om jag vore dig, skulle jag upplysa föreningen redan idag om att deras beslut är felaktigt, och att krav på mellanskillnad kommer läggas på dem.

Det som är lite problematiskt i detta, är att jag tror att även om de ändrar sitt beslut så har köpare och säljares avtal redan gått åter. dvs så är köparen inte bunden av köpeavtalet längre. Köparen har möjlighet, inte skyldighet att driva ärendet till hyresnämden. (om nu ni inte avtalat bort möjligheten, ganska vanligt att man gör det iom att du annars inte kan sälja om lägenheten förren den frågan är avgjord)

Däremot så är köparen skyldig att med kompletta handlingar ansöka om medlemskap, och där hamnar vi i en gråzon på vilket ansvar köparen har...

...lite av en soppa detta, jurist kan vara bra.


Sopig mäklare för övrig, vilken byrå är detta?

Admin
2010-10-08, 16:40
Om jag vore dig, skulle jag upplysa föreningen redan idag om att deras beslut är felaktigt, och att krav på mellanskillnad kommer läggas på dem.
Ett ypperligt tips från Mäklare, det kan sätta hjulen i rullning, och med lite tur behöver ärendet inte gå till Hyresnämnden. Det kommer bara att dra ut på tiden och föreningen riskerar att betala skadestånd.

Ge gärna styrelsen länken till; Vägras inträde i brf Trollstigen i Hultsfred (http://hotpot.se/php/vb/showthread.php?t=5076)
så att styrelsen blir medveten om vad som väntar dem.

Som Mäklare också säger så borde möjligheten till att driva ärendet till Hyresnämnden avtalats bort. Som säljare hamnar man i ett tufft läge om man måste vänta på beslut från Hyresnämnden (även om Hyresnämnden ofta försöker prioritera dessa beslut).