handdator

Visa fullständig version : Tjäna storkovan på allmännyttan - Aftonbladet


Admin
2010-08-21, 05:58
I en artikel på Aftonbladets debatt­sida häromdagen skrev borgar­rådet Joakim Larsson att i ”en storstad som Stockholm är hyresrätten lika viktig som bostadsrätten”.
Det är, som mycket annat i Moderaternas retorik, ett motsägelsefullt yttrande. De säger ett och menar ett annat. Larsson hävdar nödvändigheten av väl blandade boendeformer. Och däri har han helt rätt – ­utan tillgäng­liga ­hyreslägenheter hotar ­utarmningen. Rörligheten minskar, ­rekryteringen av arbetskraft försvåras.

Det alla egentligen vet belägger Werne med tydliga exempel: Glappen mellan köpeskilling och marknadsvärde. Rättfärdigandet av den offentliga utplundringen. De ofta elaka spelen i samband med bildandet av nya bostadsrättsföreningar. De lika ofta snabba klippen när lägenheterna säljs. Undanträngandet av dem som inte har råd eller inte vill hänga med i köp- och sälj-karusellen.
Det tillgjorda pratet om ansvar, eget ökat inflytande och långsiktighet i samband med bostadsomvandlingen blåser Werne effektivt hål på.
Förvisso köper många sina lägenheter med dessa goda föresatser. Men flertalet, över 60 procent, gör det just för den oemotståndligt rabatterade affärens skull. Omkring hälften av köparna säljer också, inte sällan till mer än dubbla priset, inom en relativt kort tid.

Klicka här för att läsa hela artikeln... (http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/kennetandreasson/article7651234.ab)