handdator

Visa fullständig version : Hyresgäster känner sig blåsta - Upsala Nya Tidning


Admin
2010-08-20, 16:00
För två år sedan när den borgerliga majoriteten i Uppsala kommun beslutade att sälja affärsgallerian Kvarnen med tillhörande 151 hyresrätter, anmälde hyresgästerna att de ville ombilda till bostadsrätter. När nu gallerian och lägenheterna säljs har de boende inte fått den chansen. Många av de boende känner sig lurade.

2008, när planerna på försäljning presenterades, var hyresgästerna oroliga. De allra flesta ville ha kvar kommunen som hyresvärd men om inte det gick ville de hellre ombilda hyreslägenheterna till bostadsrätter. Hyresgästerna ansökte om ombildning och bildade en bostadsrättsförening. Hade kommunen valt att sälja Kvarnen då, hade de tvingats att först erbjuda de boende att köpa fastigheten.
– Vi var rädda för att de skulle sälja till en fastighetsutvecklare som skulle genomföra lyxrenoveringar och höja hyrorna. Då ville vi hellre få kontroll över renoveringar och kostnader själva, berättar Susanne Löwenberg som bor i Kvarnenhuset.

Hade Uppsala kommun sålt till hyresgästerna i stället för till ALM Equity hade man fått cirka 30-40 miljoner kronor mer för fastigheten, enligt Ukfabs bedömning. Göran Olsson, vd för bostadsrättsorganisationen SBC, är upprörd över kommunens agerande.
– Det är förfärligt. Uppsala kommun har utnyttjat hyresgästernas svagare ställning och beter sig som de värsta privata fastighetsspekulanterna, säger Göran Olsson.

Innan affären går igenom måste Uppsala kommunfullmäktige besluta om försäljning, vilket sker den 30 augusti. Många av de boende hoppas att politikerna ska stoppa försäljningen.
– Ska borgerliga politiker neka oss att äga vårt boende? Det vill jag se innan jag tror det, säger en av de boende.

Klicka här för att läsa hela artikeln... (http://www.unt.se/uppsala/hyresgaster-kanner-sig-blasta-1018999.aspx)