handdator

Visa fullständig version : Bostaden får inte bli en boja - Sydsvenskan


Admin
2010-08-10, 11:33
Enligt Werne har omvandlingen av hyresrätter till bostadsrätter fått ödesdigra konsekvenser.
Han har rätt i att det är ett privilegierat fåtal förunnat att kunna ge sig in i en budgivning på någon av de exklusiva bostadsrätterna nära städernas attraktiva stråk. Men det blir tydligt att han ser bostadsmarknaden som ett nollsummespel – fler bostadsrätter är lika med färre hyresrätter.

Det behövs fler bostäder. Hyresrätter såväl som bostadsrätter, gärna inom samma område.
Besittningsskydd och hyrestak kan låta tryggt och säkert, men i praktiken gör alltför många regleringar att marknaden blir stelbent. Och få saker kan låsa en individ mer än brist på alternativ.

Jämfört med andra EU-länder hamnar Sverige långt ner när det gäller investeringar i byggande. Om utbud och efterfrågan tilläts få större genomslag skulle det antagligen bli mer lönsamt att bygga nya lägenheter, med ökade investeringar som följd.
Ett hem är så mycket mer än väggar, golv och tak – det är en trygghet och en utgångspunkt. Men som det ser ut idag kan det också bli en boja. Bristen på bostäder begränsar individers rörlighet – den som varit lycklig nog att få ett kontrakt kan vara ovillig att flytta även om andra platser har mer att erbjuda.

Yvonne Ruwaida (MP), oppositionsborgarråd i Stockholm, vill slå sönder bilden av Miljöpartiet som byggnadsfientligt. ”Konflikten handlar inte om hur många bostäder vi ska bygga, utan hur vi ska bygga dem”, sade hon i en intervju i gårdagens Svenska Dagbladet.

Klicka här för att läsa hela artikeln... (http://www.sydsvenskan.se/opinion/signerat/hannanilsson/article1198586/Bostaden-far-inte-bli-en-boja.html)