handdator

Visa fullständig version : Det ska kosta att bo i stan - Expressen


Admin
2010-08-06, 10:31
Människor har trakasserats av grannar som velat få igenom en ombildning. Hyresgäster som motsatt sig ombildning har kallats "kommunisthoror". Cyklar har saboterats, bredbandskablar har klippts av, ägg har kastats och folk har hotats.
Nu kan förvisso grannar bete sig svinaktigt oavsett om de bor i hyresrätter eller blivande bostadsrätter. Men drivkraften - att kunna få extremt mycket pengar för att man råkar bo i en attraktiv kommunal hyresrätt - är knepig.
Visst behövs fler bostadsrätter (och ägarlägenheter, för den delen) på sina håll. Men varför inte låta folk köpa loss bostadsrätter till ett mer marknadsanpassat pris? Moderater i olika kommuner har slumpat bort offentliga tillgångar, allt från gymnasieskolor till dagis.

Stockholm City listade för några år sedan miljonprogrammet där jag bor som billigast i Stockholmsområdet - om man köper bostadsrätt vill säga. Marknadsvärdet är lågt. Men ska man hyra i samma område betalar man troligtvis ett överpris för sitt boende i den påstått rättvisa allmännyttan.
Hur vore det med mer marknadsanpassade hyror? När Malmös kommunala bostadsbolag MKB värderade ett stort antal av stadens lägenheter blev resultatet att drygt hälften, lägenheterna på attraktiva adresser, fick höjda hyror - i regel mellan ett par och femhundra kronor. Knappt hälften fick sänkta hyror, som mest med 20- 25 procent. (Fokus 25/4-08). Inget talar för att det skulle vara radikalt annorlunda i Stockholm. Ändå är det marknadshyror som målas ut som det värsta tänkbara.

Klicka här för att läsa hela artikeln... (http://www.expressen.se/ledare/1.2087408/sakine-madon-det-ska-kosta-att-bo-i-stan)