handdator

Visa fullständig version : Både Rut och Rot behövs - Göteborgs-Posten


Admin
2010-08-03, 21:51
Rut-avdraget måste få vara kvar, liksom Rot-avdraget, kräver nu också HSB:s riksförbund i en rapport där betydelsen av bonära tjänster understryks.
Också bostadsrättsorganisationen HSB går nu in i debatten om avdragen för hushållstjänster, de så kallade Rut-avdragen. Både Rut och Rot behövs, påpekar riksförbundet i en broschyr som skickats ut i dagarna med budskapet att rädda de bonära tjänsterna.
I rapporten konstateras att mer än 200 000 personer det senaste året utnyttjat Rut-adraget enligt Skatteverket. I en egen undersökning som HSB genomfört framgår att hela 64 procent av HSB:s medlemmar kan tänka sig att köpa städning hemma och då använda sig av Rut-avdraget.
Förbundet konstaterar också att avdraget för hushållsnära tjänster bidragit till att skapa många nya jobb och göra svarta jobb till vita. Man jämför med de förändringar som Rot-avdraget från början åstadkom. När det infördes i början av 1990-talet var den vita marknaden för hantverkstjänster i hemmet mycket begränsad. Få företag var villiga att åta sig sådana arbetsuppgifter. Den som ville anlita hjälp för att renovera eller göra reparationer var i allmänhet tvungen att betala svart, i annat fall blev det alldeles för dyrt. Men med avdragsmöjligheterna sjönk kostnaden så att även människor med vanliga inkomster kunde betala vitt.

Klicka här för att läsa hela artikeln... (http://www.gp.se/nyheter/ledare/1.419841-bade-rut-och-rot-behovs)